Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Evergrande: Ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων χρεοκόπησε στις ΗΠΑ

Με χρέη που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο

Αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό Κεφάλαιο 15 κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο κινεζικός κολοσσός του real estate, China Evergrande, εντείνοντας τους φόβους ότι τα προβλήματα του κλάδου ακινήτων θα επεκταθούν σε άλλα μέρη της οικονομίας της χώρας.

Η προστασία από τους πιστωτές του Κεφαλαίου 15 επιτρέπει σε αμερικανικό δικαστήριο να παρέμβει σε διασυνοριακές υποθέσεις χρεοκοπίας στις οποίες εμπλέκονται μη αμερικανικές εταιρείας οι οποίες βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης του χρέους τους προς τους πιστωτές τους. Στόχος είναι από τη μία πλευρά η προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτών και από την άλλη η διάσωση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε χρηματοοικονομική δυσκολία.

Η Evergrande δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό και αθέτησε το χρέος της το 2021, πυροδοτώντας μια τεράστια κρίση ακινήτων στην οικονομία της Κίνας, η οποία συνεχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις.

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και αντιπροσώπευε το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, η χρεοκοπία της Evergrande το 2021 προκάλεσε σοκ στις κινεζικές αγορές, προκαλώντας ζημιά στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Η Evergrande διαχειρίζεται περισσότερα από 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 πόλεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Επιπλέον, διατηρεί εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και ποδοσφαιρική ομάδα.

Παρόλα αυτά με χρέη που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022. Μόλις τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχασε συνολικά 581,9 δισ. γουάν (80 δισ. δολ., 62,7) μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων, η Country Garden, προειδοποίησε για ζημίες έως και 7,6 δισ. δολ. τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις