Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Optima bank: Η πρώτη τράπεζα που περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 17 χρόνια

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η έναρξη της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών, ήτοι το 28,5% του συνόλου των μετοχών της.

Ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης, επισημαίνουν ότι με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επισημάνθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

Πρόσφατα, η τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023, παρουσιάζοντας κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ποσό που υπερβαίνει τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς. Τα κέρδη αυτά ετησιοποιημένα αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Το σύνολο του ενεργητικού της ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 601 εκατ. ευρώ έναντι της 31.12.2022, ενώ οι καταθέσεις της στο α’ εξάμηνο του έτους ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ. Ως προς τα δάνεια, αυτά υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 351 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022.

Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων, σύντομα ανοίγει το νέο κατάστημα στην Πάτρα ενώ προβλέπεται άνοιγμα καταστημάτων και σε περιφερειακά κέντρα. Ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρή παρουσία σε όλα τα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα.

Όπως επισήμανε ο κ.Τανισκίδης, επιδίωξη της Optima bank είναι η σημαντική υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής η οποία θα σηματοδοτήσει ευρύτερα την “άνοιξη” για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς ακολουθούν και άλλες εταιρίες. Αισθανόμαστε το βάρος του ρόλου μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, o πρόεδρος της Optima bank.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν τρία ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς αγοράς (cornerstone investors). Πρόκειται για τον Χένρι Χόλτερμαν της ολλανδικής Reggeborgh Invest ο οποίος θα επενδύσει 21 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας ποσοστό 4%. Το καναδικό fund Fiena Capital το οποίο θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, ένας ακόμη επενδυτής καθώς και η οικογένεια Βαρδινογιάννη που αποτελεί σήμερα το βασικό μέτοχο, επενδύοντας επιπλέον 10 εκατ. ευρώ μέσω της Motor Oil.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιτυχημένη πορεία της Optima bank στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας που την οδήγησε πολύ γρήγορα στην κερδοφορία της και στην ανάπτυξη όλων των μεγεθών της, όπως καταθέσεις και δάνεια. Ειδικά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η τράπεζα κατάφερε και κέρδισε πολύ σημαντικά μερίδιο αγορά από τις νέες καταθέσεις, έδωσε νέα δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς και ταυτόχρονα έχει επιτύχει να κρατήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Optima bank, όπως επισημάνθηκε είναι η εμπιστοσύνη των πελατών της και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ικανοποίησης της πελατείας της, με βάση συγκεκριμένες έρευνες που πραγματοποιεί η τράπεζα σε σταθερή βάση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις