Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple – Ολλανδία: Δεν απέφυγε το πρόστιμο των 50 εκατ. ευρώ

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού ACM απέρριψε την ένστασή της.

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού ACM δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε απορρίψει τις ενστάσεις της Apple  έναντι προστίμων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην εταιρεία για μη συμμόρφωση με εντολές περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης του App Store της Apple.

Η ACM δήλωσε ότι η Apple έχει συμμορφωθεί με τα περισσότερα από τα αιτήματά της να ανοίξει το App Store της σε εναλλακτικές μορφές πληρωμής για εφαρμογές γνωριμιών στην Ολλανδία, αλλά δεν είχε εκπληρώσει ένα άγνωστο τρίτο στοιχείο των όρων που σχετίζονται με τα πρόστιμα.

Η ACM το 2021 έκρινε ότι η Apple παραβίασε τους ολλανδικούς νόμους περί ανταγωνισμού στην αγορά εφαρμογών γνωριμιών και απαίτησε από την Apple να επιτρέψει στους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να χρησιμοποιούν τρίτους επεξεργαστές πληρωμών.

Επέβαλε πρόστιμο στην Apple 5 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, φτάνοντας τελικά τα 50 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν συμμορφώθηκε.

Η Apple αντιτάχθηκε σε αυτά τα πρόστιμα, λέγοντας ότι η ρυθμιστική αρχή είχε ορίσει εσφαλμένα τις σχετικές αγορές και είχε υπερεκτιμήσει την κυριαρχία της Apple στην αγορά εφαρμογών γνωριμιών. Η ρυθμιστική αρχή απέρριψε όλες τις αντιρρήσεις της Apple σε απόφαση με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2023, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
«Διαφωνούμε με την αρχική εντολή της ACM, η οποία υποβαθμίζει τα επενδυτικά κίνητρα και δεν είναι προς το συμφέρον της ιδιωτικής ζωής ή της ασφάλειας των δεδομένων των χρηστών μας», ανέφερε η Apple σε απάντηση. «Καθώς η ACM απέρριψε τη διοικητική προσφυγή μας, θα προσφύγουμε στα ολλανδικά δικαστήρια».

Η ACM δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει το ακόμη άγνωστο μέρος της διαδικασίας στο οποίο αντιτάχθηκε η Apple εάν κερδίσει στο δικαστήριο

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις