Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται μια χώρα

Η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να καταναλώνει τόση ενέργεια όση μια χώρα στο μέγεθος της Ολλανδίας έως το 2027, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να κατακτά τον κόσμο, με όλο και περισσότερες δυνατότητες και εφαρμογές να έρχονται στο προσκήνιο σχεδόν καθημερινά. Σε μια εποχή όμως που γίνεται μεγάλος ντόρος και συζήτηση για την ενέργεια και τους τρόπους εξοικονόμησης, μια νέα μελέτη έρχεται να ενημερώσει για την αρνητική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με την ενέργεια.

Η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να καταναλώνει τόση ενέργεια όση μια χώρα στο μέγεθος της Ολλανδίας έως το 2027, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να προσθέσουν υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη από τότε που το Chat gpt εμφανίστηκε στη σκηνή πέρυσι. Χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις συμβατικές εφαρμογές, καθιστώντας τη σύνδεση στο διαδίκτυο πολύ πιο ενεργοβόρα.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι μικρότερος από ό, τι φοβόταν εάν η τρέχουσα ανάπτυξή της επιβραδυνόταν.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν δημοφιλή chatbots, όπως το Chat gpt της OpenAI και το Bard της Google, απαιτούν αποθήκες γεμάτες εξειδικευμένους υπολογιστές, τα κέντρα δεδομένων, για να λειτουργήσουν.

Είναι δεδομένο ότι η ζήτηση για τους υπολογιστές που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζεται και μαζί της η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθούν οι διακομιστές δροσεροί. Βέβαια ο ηλεκτρισμός που χρειάζεται για την ψύξη των data centers και η απαραίτητη ποσότητα νερού δεν έχουν γίνει γνωστά από τις εταιρείες με τους ερευνητές να τις καλούν για διαφάνεια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις