Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Startup έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1000 qubit σε κβαντικό υπολογιστή

Η Atom Computing ανακοίνωσε την πιο προηγμένη πλατφόρμα κβαντικού υπολογισμού που έχει κατασκευαστεί ποτέ, η οποία περιλαμβάνει 1.180 qubits.

Η startup εταιρεία Atom Computing ανακοίνωσε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο που έσπασε το φράγμα των 1000 qubit. Το πρωτότυπο αναμένεται να είναι διαθέσιμο το 2024, προλαβαίνοντας την ανακοίνωση της IBM για τη νέα πλατφόρμα κβαντικών υπολογιστών που πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις τις επόμενες εβδομάδες.

Οι κβαντικοί υπολογιστές επιτρέπουν την ταυτόχρονη ύπαρξη δεδομένων σε μια υπέρθεση και των δύο καταστάσεων, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται πληροφορίες σε δυαδικές καταστάσεις, είτε μονάδων είτε μηδενικών.

Αυτά τα κβαντικά bits (qubits) δίνουν στους κβαντικούς υπολογιστές ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην υπολογιστική ισχύ τους, καθώς τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά προβλήματα ταχύτερα και να εκτελούν εργασίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατες.

Η Atom Computing ανακοίνωσε την πιο προηγμένη πλατφόρμα κβαντικού υπολογισμού που έχει κατασκευαστεί ποτέ, η οποία περιλαμβάνει 1.180 qubits. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τον προηγούμενο ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος ήταν ο Osprey της IBM με 433 qubits.

Στο σύστημα της Atom, τα qubits είναι άτομα υττερβίου που συγκρατούνται με λέιζερ σε μια συστοιχία και ελέγχουν την κατάστασή τους για την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το υττέρβιο αποτελεί την ιδανική επιλογή για αυτή τη δουλειά γιατί έχει μόνο δύο κβαντικά επίπεδα στη χαμηλότερη ενεργειακή του κατάσταση, γεγονός που το καθιστά ευκολότερο στο χειρισμό και τη μέτρηση από ό,τι άλλα άτομα.

Ακόμη, σύμφωνα με την Atom ο κβαντικός υπολογιστής της υπερέχει και σε άλλους τομείς. Μέσα στη χρονιά η εταιρεία επέδειξε μετρήσεις στη μέσο ενός κυκλώματος, όπου η κβαντική κατάσταση των ζητούμενων qubits μπορεί να διερευνηθεί χωρίς υπάρξει διαταραχή των γειτονικών qubits.

Επίσης, ο υπολογιστής προσφέρει χρόνο συνάφειας –έναν δείκτη μέτρησης του χρόνου όπου τα qubits μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορίες– 40 δευτερόλεπτα, ενώ το Osprey έχει μόλις 80 μs.

Μπορεί να φαίνεται ότι η Atom έχει αφήσει πίσω της άλλες εταιρείες, η συγκεκριμένη μάχη είναι αρκετά κλειστή σε σχέση με το πως το φαντάζεται κάποιος. Η IBM έχει ήδη ανακοινώσει ένα πολυετές σχέδιο όπου θα ανακοινώσει τον δικό της κβαντικό υπολογιστή θα σπάσει το φράγμα των 1.000 qubit μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η ΙΒΜ θα παρουσιάσει τον “Condor” ο οποίος θα λειτουργεί στα 1.121 qubit.

Τέλος, η Atom Computing αναφέρει ότι μέχρι το 2024, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και κυβερνητικοί οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση σε συστήματα κβαντικών υπολογιστών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις