Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σαράντα χώρες αρνούνται τις πληρωμές λύτρων για επιθέσεις ransomware

Ο αριθμός των επιθέσεων ransomware αυξάνεται παγκοσμίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πλήττονται περισσότερο.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι 40 χώρες που συμμετέχουν σε μια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχεδιάζουν να υπογράψουν δέσμευση για να μην καταβάλλουν λύτρα σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν «οι μηχανισμοί χρηματοδότησης» των χάκερ.

Η International Counter Ransomware Initiative -όπως ονομάζεται- έρχεται, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων ransomware αυξάνεται παγκοσμίως. Η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται μακράν περισσότερο, με το 46% του συνόλου τέτοιων επιθέσεων.

«Όσο τα χρήματα ρέουν στους εγκληματίες του ransomware,το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημείωσε η κ. Neuberger.

Οι χάκερ σε μια επίθεση ransomware, κρυπτογραφούν τα συστήματα ενός οργανισμού και απαιτούν λύτρα προκειμένου να τους δοθεί εκ νέου πρόσβαση. Επίσης, οι χάκερ συχνά κλέβουν ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούν για να εκβιάσουν τα θύματα και να διαρρεύσουν τις προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, εάν δεν καταβληθούν τα λύτρα.

Σύμφωνα με την Newberger, οι νέες πρωτοβουλίες της συμμαχίας αποσκοπούν στην εξάλειψη πηγών χρηματοδότησης για τους εγκληματίες, βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς πληρωμής λύτρων. Από τη Λιθουανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δημιουργηθούν δύο πλατφόρμες ανταλλαγής πληροφοριών.

Τέλος, οι χώρες-εταίροι θα μοιράζονται μέσω του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μια «μαύρη λίστα» που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα ψηφιακά πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται για πληρωμές λύτρων. Η κ.Neuberger τόνισε ότι η πρωτοβουλία θα αξιοποιήσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του blockchain, με στόχο τον εντοπισμό παράνομων κεφαλαίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις