Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Tesla: Λανσάρει λειτουργία για την ανίχνευση της υπνηλίας του οδηγού

Για πολλά χρόνια, η Tesla μπορούσε να ανιχνεύσει μόνο τη ροπή του τιμονιού, οπότε οι οδηγοί έπρεπε να μετακινούν το τιμόνι για να κάνουν το σύστημα να καταλάβει ότι τα χέρια τους ήταν ακόμα στο τιμόνι.

Η Tesla ξεκίνησε τη νέα λειτουργία “Driver Drowsiness Warning” (Προειδοποίηση υπνηλίας οδηγού) η οποία χρησιμοποιεί την κάμερα της καμπίνας του αυτοκινήτου για την παρακολούθηση του οδηγού. Τα τελευταία χρόνια, η Tesla έχει επικριθεί για το γεγονός ότι δεν εστιάζει στην παρακολούθηση του οδηγού με τις προηγμένες λειτουργίες υποβοήθησης στο πλαίσιο των πακέτων Autopilot και Full Self-Driving.

Για πολλά χρόνια, η Tesla μπορούσε να ανιχνεύσει μόνο τη ροπή του τιμονιού, οπότε οι οδηγοί έπρεπε να μετακινούν το τιμόνι για να κάνουν το σύστημα να καταλάβει ότι τα χέρια τους ήταν ακόμα στο τιμόνι. Ακόμα και σήμερα αυτή είναι η κύρια μέθοδος εντοπισμού του οδηγού από την Tesla, αν και από το 2021 η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί και την κάμερα που βλέπει εντός του αυτοκινήτου. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτές τις κάμερες για να διασφαλίσει ότι ο οδηγός κοιτάζει το δρόμο και δεν χρησιμοποιεί κάποια φορητή συσκευή.

Νωρίτερα φέτος, έγινε γνωστό μεσώ διαρροών ότι η Tesla θα αξιοποιήσει περαιτέρω την κάμερα όρασης μέσα στο αυτοκίνητο, μετρώντας τον αριθμό των φορών που ο οδηγός χασμουριέται και ανοιγοκλείνει τα μάτια για να αξιολογήσει την υπνηλία. Η Tesla άρχισε να εφαρμόζει αυτή τη λειτουργία, την οποία ονομάζει”Driver Drowsiness Warning” (Προειδοποίηση υπνηλίας οδηγού). Αυτή η λειτουργία έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα ευρωπαϊκά εγχειρίδια χρήσης της Tesla:

«Το “Driver Drowsiness Warning” έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τους νυσταγμένους οδηγούς, παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του οδηγού και την οδηγική του συμπεριφορά, ώστε να εντοπίζει τα μοτίβα που υποδηλώνουν υπνηλία. Εάν εντοπιστεί υπνηλία, εμφανίζεται μια προειδοποίηση στην οθόνη αφής και ακούγεται ένας συναγερμός».

Σύμφωνα με την Tesla, η λειτουργία αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο, εάν το όχημα οδηγείται για περισσότερο από 10 λεπτά με ταχύτητα άνω των 65 km/h με απενεργοποιημένο τον αυτόματο πιλότο και είναι προαιρετική φυσικά:

«Μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε το Driver Drowsiness Warning, πατώντας το Controls > Safety > Driver Drowsiness Warning για τον τρέχοντα κύκλο οδήγησης. Το σύστημα Driver Drowsiness Warning ενεργοποιείται αυτόματα ξανά στην αρχή κάθε κύκλου οδήγησης».

Επισημαίνεται ότι η Tesla δεν είναι η πρώτη εταιρεία που εισάγει την τεχνολογία παρακολούθησης της υπνηλίας του οδηγού. Η Mercedes-Benz διαθέτει ένα παρόμοιο σύστημα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις