Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Meta – Ευρωπαϊκή Ένωση: Σε κόντρα για το Messenger

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες πρέπει να υπακούουν σε κανόνες ουδετερότητας και προσβασιμότητας. Συγκεκριμένα, το Messenger πρέπει να είναι διαλειτουργικό με άλλες υπηρεσίες μηνυμάτων και το Marketplace πρέπει να προστατεύει τους εμπόρους που το χρησιμοποιούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει το Messenger και το Marketplace ως φύλακες (gatekeepers) μετά την αυστηρότερη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τεχνολογικές πλατφόρμες. Υπό το καθεστώς του Digital Markets Act, φύλακας σημαίνει πως οι τεχνολογικές πλατφόρμες πρέπει να υπακούουν σε κανόνες ουδετερότητας και προσβασιμότητας.

Συγκεκριμένα, το Messenger πρέπει να είναι διαλειτουργικό με άλλες υπηρεσίες μηνυμάτων και το Marketplace πρέπει να προστατεύει τους εμπόρους που το χρησιμοποιούν.

Η Meta σκοπεύει να ασκήσει έφεση αφού θεωρεί πως καμία από τις δύο υπηρεσίες της δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φύλακας. Ωστόσο, η Meta είχε ανακοινώσει πως δε θα αντιστεκόταν στην κατηγοριοποίηση ως φύλακες του Facebook, του Instagram και του WhatsUp.

Η Meta ισχυρίζεται πως παρόλο που οι δύο εφαρμογές έχουν τον απαραίτητο αριθμό χρηστών για να  λειτουργήσουν ως φύλακες, θα πρέπει να εξαιρεθούν, αφού το Messenger είναι κομμάτι του Facebook και όχι αυτόνομη εφαρμογή. Όσο για το Marketplace  υποστηρίζει πως είναι μια υπηρεσία από καταναλωτή προς καταναλωτή χωρίς την εμπλοκή της Meta.

Η 6η Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να συμμορφωθούν οι πλατφόρμες με τους νέους κανόνες. Οι εφέσεις θα εκδικαστούν πριν από αυτή την ημερομηνία, εντός των επόμενων μηνών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις