Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στην Αθήνα οι Τελικοί του EIT Jumpstarter 2023 – Καινοτόμες Ομάδες Τολμούν να Δώσουν Λύσεις σε Παγκόσμιες Προκλήσεις

Ο Μεγάλος Τελικός του προγράμματος EIT Jumpstarter, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Πριν από 6 μήνες, περισσότερες από 500 ομάδες από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της ΕΕ, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο EIT Jumpstarter 2023. Σήμερα, μετά από ένα εντατικό πρόγραμμα 7 μηνών, οι 54 κορυφαίες ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα με καινοτόμες ιδέες, δηλώνουν έτοιμες να παρουσιάσουν τις λύσεις που έχουν αναπτύξει, στον Μεγάλο Τελικό του προγράμματος EIT Jumpstarter, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Το ταξίδι από την ιδέα μέχρι τα πρώτα στάδια της δημιουργίας μιας startup είναι γεμάτο με αβεβαιότητες, προκλήσεις και εντατική μελέτη. Αυτή, όμως, η διαδικασία υπογραμμίζει την σημασία της επένδυσης χρόνου, γνώσης και πόρων σε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της θετικής επίδρασης στην κοινωνία πολλαπλασιάζεται όταν εξοπλίζεις ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες με τα κατάλληλα εργαλεία, τις κατάλληλες δεξιότητες και την κατάλληλη γνώση.

«Τα πρώτα στάδια του επιχειρηματικού ταξιδιού είναι γεμάτα από σειρά προκλήσεων, από την κατανόηση της αγοράς μέχρι και την προσέλκυση της αρχικής χρηματοδότησης. Αλλά, όπως απέδειξαν οι συμμετέχοντες στο φετινό EIT Jumpstarter, με την κατάλληλη καθοδήγηση, προετοιμασία και ευελιξία, ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις δοκιμασίες», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος, Piotr Boulange. Και προσθέτει: «Πλέον, οι συμμετέχοντες είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να προσελκύσουν χρηματοδότηση, όχι μόνο γιατί έχουν καινοτόμες ιδέες, που μπορούν να εξελιχθούν σε εταιρικά σχήματα, αλλά και γιατί έχουν βελτιώσει τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και τον τρόπο παρουσίασης των ιδεών τους».

Το EIT Jumpstarter, που βρίσκεται στον έβδομο κύκλο του, είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα για ιδέες πριν το στάδιο της ένταξης σε κάποιον «επιταχυντή» (accelerator) και υποστηρίζεται από το European Institute of Innovation & Technology (EIT) και την κοινότητά του. Μέσω του προγράμματος, η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην Αθήνα, καθώς άνθρωποι που ασχολούνται με την καινοτομία, αλλά και ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς γίνεται η μεταμόρφωση ιδεών σε επιχειρήσεις μέσω live stream στον Μεγάλο Τελικό στη διεύθυνση https://grandfinal.eitjumpstarter.eu στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Το μόνο που απαιτείται είναι η εγγραφή σε αυτό τον σύνδεσμο. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στις ομάδες ανέρχεται στις €160.000 και ο νικητής σε κάθε κατηγορία θα λάβει €10.000, οπότε είναι προφανές ότι το κίνητρο είναι αρκετά μεγάλο για τους συμμετέχοντες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το πρόγραμμα βοηθά startups είναι η περίπτωση της ελληνικής Coffe-Eco. O Μάριος Βλαχογιάννης, συνιδρυτής και διευθυντής παραγωγής της Coffe-Eco, ο οποίος ήταν εκ των νικητών στο EIT Jumpstarter 2020, θυμάται ότι πριν από 3 χρόνια το πρόγραμμα λειτούργησε ως καταλύτης για την ομάδα του, μετατρέποντας την ιδέα και την σχετική έρευνα σε μία εταιρεία. Το EIT Jumpstarter τους προσέφερε την απαραίτητη εκπαίδευση και γνώση, τις ευκαιρίες δικτύωσης, καθώς και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να «μεταμορφωθούν» σε μία πρότυπη επιχείρηση.

«Το 2020, η συμμετοχή στο EIT Jumpstarter είχε ως αποτέλεσμα η έρευνα που έκανα στο Πανεπιστήμιο Πατρών να εξελιχθεί στην Coffe-Eco, μια εταιρεία που αξίζει σήμερα εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ, έχει εξελιχθεί πλέον σε μία επιχείρηση που προσεγγίζει με έναν καινοτόμο τρόπο τη διαχείριση των αγροβιομηχανικών αποβλήτων, χρησιμοποιώντας βέλτιστες και βιώσιμες πρακτικές.

Η πορεία μας, η οποία έχει επιταχυνθεί χάρη στην επένδυση 400.000 ευρώ από τους μετόχους της αλυσίδας Coffee Island, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη δύναμη της γνώσης, της δικτύωσης και της χρηματοδότησης, προκειμένου καινοτόμες ιδέες να γίνουν πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Βλαχογιάννης.

Ο Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter 2023 θα μεταδοθεί online, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδρομή που μετατρέπει την καινοτομία σε επιχειρηματική πράξη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πάνω από 100 συμμετέχοντες από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε 9 κατηγορίες: EIT Health, EIT Digital, EIT Raw Materials, EIT Food, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing, EIT Urban Mobility, New European Bauhaus και την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (Rebuild Ukraine), με την τελευταία να αποτελεί τη νέα προσθήκη στο πρόγραμμα. Μία εκδήλωση όπου θα διαφανεί η σημασία του συνδυασμού της σωστής καθοδήγησης, της καθολικής δέσμευσης και της καινοτόμου σκέψης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 30 Νοεμβρίου 2023 και οι ιδέες που θα παρουσιαστούν μπορεί να λειτουργήσουν ως έμπνευση για όσες ή όσους θέλουν να κάνουν το δικό τους ταξίδι στην επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας το πρόγραμμα. Οι προ-εγγραφές για το EIT Jumpstarter 2024 έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω της διεύθυνσης https://eitjumpstarter.eu/pre-register-for-eit-jumpstater-2024/.

Επιπλέον, την προηγούμενη ημέρα, στις 29 Νοεμβρίου, η Αθήνα θα φιλοξενήσει τον Μεγάλο Τελικό του BoostUp! Southeast 2023, που διοργανώνει το EIT Manufacturing. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στη διεύθυνση https://www.eitmanufacturing.eu/news-events/events/boostup-south-east-2023-grand-final/.

Πάνω από 70 startups δημιουργήθηκαν χάρις στο EIT Jumpstarter

Με αφετηρία το 2017, το EIT Jumpstarter έχει αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας την υποστήριξη των 7 EIT κοινοτήτων: EIT Health, EIT Digital, EIT Raw Materials, EIT Food, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing και EIT Urban Mobility. Μέχρι σήμερα, έχει καθοδηγήσει και βοηθήσει να αναπτυχθούν περισσότερες από 750 ομάδες από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Πάνω από 70 startups δημιουργήθηκαν με στόχο να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η καινοτόμα παραγωγή τροφίμων, η βελτίωση της περίθαλψης ασθενών, οι έξυπνες μετακινήσεις και οι «πράσινες» πόλεις. Για την επίδρασή του στο οικοσύστημα καινοτομίας, το EIT Jumpstarter έχει τιμηθεί με το Best Association Training Initiative Award, στα European Association Awards.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονταν σε επτά διαφορετικούς διαγωνισμούς, καθένας από τους οποίους πραγματοποιούνταν από κάθε μία από τις επτά κοινότητες του EIT. Από το 2021, το πρόγραμμα επεκτάθηκε, προκειμένου να δέχεται και υποψηφιότητες που σχετίζονται με την πρωτοβουλία New European Bauhaus. Την τρέχουσα χρονιά υπάρχει ένα ακόμη ορόσημο, με την εισαγωγή της κατηγορίας «Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», η οποία προσέλκυσε ρεκόρ συμμετοχών, με το 20% των υποψηφιοτήτων να προέρχεται από την Ουκρανία.

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το EIT Health υπό την αιγίδα του EIT Community Strategic Regional Innovations Cluster.

Μερικά στοιχεία:

Συμμετοχές: Πάνω από 500 ομάδες με καινοτόμες ιδέες και οράματα.
Online Bootcamps: 210 ομάδες βελτίωσαν τις δεξιότητές τους, συμμετέχοντας σε διαδικτυακά σεμινάρια και αξιοποιώντας συμβουλές από εμπειρογνώμονες.
Εκπαίδευση: 90 ομάδες δέχθηκαν βοήθεια, προκειμένου να βελτιώσουν τις προτάσεις τους.
Στον Μεγάλο Τελικό: 54 ομάδες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε εταιρείες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις