Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται οι «έξυπνοι» υδρομετρητές – Επενδύσεις ύψους 1,85 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία

Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι σε μια δεκαετία να αλλάξουν όλα τα υδρόμετρα της Αττικής

Το μέλλον της ΕΥΔΑΠ σε μια συνοπτική παρουσίαση φαίνεται ελπιδοφόρο, αλλά με μεγάλο ανήφορο, καθώς είναι πολλά τα έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει. Τριπλασιασμός των επενδύσεων… ύψους 1,85 δισ. ευρώ που αποσκοπούν στην ασφαλή παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης τόνισε ότι είναι πολλοί οι ρόλοι της εταιρείας και γι’ αυτό είναι πολύ πιο πολύπλοκη η ΕΥΔΑΠ από μια εταιρεία ενέργειας.

Σημειωτέον, ότι η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευτεί για zero carbon water μέχρι το 2030. Το μεγαλόπνοο σχέδιο αφορά στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα λύματα.Βασικός στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να συνεχίσει να επενδύει στην ανανέωση των πεπαλαιωμένων υποδομών της και στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Θέλει να το καταφέρει μεγιστοποιώντας τις επιχορηγήσεις και αποκτώντας εργασιακές και αναπτυξιακές ευελιξίες.

Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της, να προσφέρει δηλαδή τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της σε χαμηλό κόστος σε ολόκληρη την Αττική και να αναπτύξει και να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η βούληση του κράτους για επέκταση της περιοχής αρμοδιότητας της εταιρείας, θεωρείται σωστή σύμφωνα με την προσωπική γνώμη του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, ενώ μας ενημέρωσε ότι από σήμερα η εταιρεία παίρνει τα δίκτυα ύδρευσης στα Μέγαρα και στο Κορωπί.

«Σχετικά με την ένωση των εταιρειών νερού πιστεύω στο ρητό η ισχύς εν τη ενώσει. Νομίζω ότι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής με αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Σαχίνης.

Οι επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας

• Έργα στην Ανατολική Αττική – 900εκ. ευρώ. Το 90% των έργων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 52% σε εξέλιξη και 48% σε ωρίμανση.

• Έργα μετασχηματισμού, όπως το έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, αξίας 350 εκ. ευρώ.

• Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, αξίας 400 εκ. ευρώ

• Διάφορά άλλα έργα αποχέτευσης, αξίας 200 εκ. ευρώ.

Smart Meters – Οι

Έξυπνοι υδρομετρητές

Πιλοτικά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Smart Meters σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου τον Ιανουάριο και λίγο αργότερα στον Δήμο Πεντέλης για αξιολόγηση κάλυψης δικτύου σε περιοχές ιδιαίτερου γεωγραφικού και χωροταξικού χαρακτήρα.

Τα οφέλη θα είναι πολλά: Μείωση του λειτουργικού κόστους, συντήρηση δικτύου, Δίκτυο σε πραγματικό χρόνο (near real time data) και φυσικά βελτίωση εμπειρίας του καταναλωτή.

Το πλάνο είναι σε μια δεκαετία να αλλάξουν όλα τα υδρόμετρα της Αττικής. Ως προς την χρηματοδότηση ο κ. Σαχίνης μας είπε όταν ρωτήσαμε –αν το κόστος θα περάσει στον καταναλωτή- πως είναι βέβαιος ότι θα βρεθούν οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται για ένα έργο «πράσινο» και τεχνολογικο-digital, πράγματα που τώρα επιδοτούνται κατά κόρον από την Ε.Ε.

Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο

Το πλαίσιο με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για την ΕΥΔΑΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών.

Καθαρό νερό για όλους

Άξιο αναφοράς ότι κατατάσσεται 1η στην ποιότητα νερού παγκοσμίως μεταξύ 180 χωρών, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (EPI) του πανεπιστημίου Yale.
Επιπλέον, διαθέτει το 2ο φθηνότερο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Global Water Intelligence.

Η ΕΥΔΑΠ σε αριθμούς

• Παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους.
• Λειτουργεί και συντηρεί 4 Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495χλμ.
• Διαθέτει 4 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν) με δίκτυο ύδρευσης 14.000χλμ και 3 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500χλμ.
• 1,1 εκατομμύρια m³ μέση ημερήσια παροχή νερού και 724.000 m³ μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων.
• Παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκ. € (για το έτος 2022).
• Αναπτύσσει και υλοποιεί στρατηγική ESG στους στρατηγικούς άξονες της ασφάλειας, αποδοτικότητας και ανάπτυξης.

Τα ατού της ΕΥΔΑΠ

– 20ετής αποκλειστική παραχώρηση
– Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξασφάλιση σταθερότητας και τη δυνατότητα πρόβλεψης των εσόδων
– Ταχέως αναπτυσσόμενη επενδυτική βάση
– Δέσμευση για την επίτευξη Net Zero
– Αναβάθμιση από τα ESG Rating Agencies
– Ισχυρός Ισολογισμός χωρίς μόχλευση με μετρητά ύψους 297 εκατ. Ευρώ (30.06.2023).

Οι έξι πυλώνες που θα χτίσουν μια «νέα» ΕΥΠΑΠ

-Συγχώνευση με άλλες εταιρείες νερού
-Συμβόλαια Συντήρησης και Λειτουργίας
-Κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία νέων πηγών υδροδότησης (φράγματα-αρδευτικά έργα_
-Εξαγορά καθετοποιημένων εταιρειών και εταιρειών εξοπλισμού
-Υδροηλεκτρικά
-Ηλιακή Ενέργεια

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις