Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – HDB: Συνεργασία για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ

Πολύ θετική η πορεία των κοινών χρηματοδοτήσεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB στη βάση των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, συζήτησαν σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Κυριάκος Κακουρής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HDB, κ. Γεώργιος Ζαββός.

Κατά την πρώτη επίσκεψη του Αντιπροέδρου στα γραφεία της HDB, διαπιστώθηκε η πολύ θετική πορεία των προγραμμάτων χρηματοδότησης που ήδη υλοποιεί η HDB με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πρόκειται για τη συνεργασία ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της οποίας έχουν δημιουργηθεί τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων», το Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα δάνεια», το «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης», τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ νέα δάνεια.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της HDB, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, ο Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Ελλάδος και Κύπρου της ΕΤΕπ, κ. Ιωάννης Καλτσάς, o Διευθυντής – Επικεφαλής του Τμήματος Προϊόντων Πιστωτικής Αγοράς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, κ. Γιώργος Πάσσαρης και διευθυντικά στελέχη της HDB.

Μεταξύ άλλων, τέθηκαν οι στόχοι και οι κατευθύνσεις για τα νέα προγράμματα συγχρηματοδότησης και εγγυοδοσίας προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διευκολύνουν την υλοποίησης της πράσινης και ψηφιακής αναβάθμισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Κυριάκος Κακουρής, αφού ευχαρίστησε για την παρουσίαση των πεπραγμένων και των στόχων της HDB δήλωσε: «Για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης αποτελεί πρωταρχικό στρατηγικό στόχο. Είμαι πολύ περήφανος για τους τρόπους που αξιοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δημιουργώντας στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχοντας αναλάβει την ευθύνη των χρηματοδοτικών εργαλείων για τα Δυτικά Βαλκάνια προσβλέπω στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της HDB».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γεώργιος Ζαββός, σημείωσε:
«Η σημερινή επίσκεψη του Αντιπροέδρου της EIB και των συνεργατών του στα γραφεία της HDB σηματοδοτεί μια νέα περίοδο δυναμικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση νέων σχεδίων που θα ενισχύσουν καθοριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση, ενώ θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε μια συγκυρία αυξημένων επιτοκίων και οικονομικών προκλήσεων».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το 2021 ξεκίνησε την παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει στην αγορά τρία χρηματοδοτικά εργαλεία με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Το Πρόγραμμα Δανείων Ρευστότητας, το Πρόγραμμα Πράσινων Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων και το Πρόγραμμα Δανείων Ψηφιακής Αναβάθμισης.

Η ΕΤΕπ συνεργάζεται με εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ανά τον κόσμο, ενώ έχει προσφέρει και τεχνική βοήθεια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κύρια αποστολή της τη διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις