Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Huawei Supply Center: Το Startupper στην Ολλανδία!

Πώς το 5G και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζουν την βιομηχανία των Logistics

Του Αθανάσιου Λασκούδη

 

To Industry 4.0 ξεκίνησε, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός με σύμμαχους το 5G και την Τεχνητή Νοημοσύνη θέτουν τις βάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον στον κλάδο των Logistics.Αυτόνομα Περονοφόρα Μηχανήματα (ΚΛΑΡΚ), μικρά αλλά πανίσχυρα ρομποτικά συστήματα που μεταφέρουν παλέτες, αυτόματα συστήματα ιχνηλασίας και ετικετοποίησης, συστήματα συσκευασίας αυτόματα και διαχείριση μεγάλων εμπορευματοκιβωτίων, όλα αυτά συνδεδεμένα με 5G και εκτελούν εντολές από λογισμικό βασισμένο στο ΑΙ. Δεν σας περιγράφω μία μελλοντική αποθήκη αλλά ένα από τα δύο κέντρα διανομής της HUAWEI στην Ολλανδία.

Η ανθρώπινη συμμετοχή ελάχιστη, το περιθώριο λάθους μηδαμινό, ο χρόνος εκτέλεσης των παραγγελιών αρκετά ποιο σύντομος, φορτοεκφόρτωση φορτηγών με τον οδηγό και τον υπεύθυνο της αποθήκης απλούς παρατηρητές.

Όλα αυτά απλά μπορούμε να τα περιγράψουμε και ως Industry 4.0 σε ένα πού νευραλγικό κλάδο τις οικονομίας στα Logistics όπου σήμερα εφαρμόζονται ήδη στο Smart Supply Center της Huawei στο Waalwijk της Ολλανδίας.

Το Smart Supply Center της Huawei στην Ολλανδία είναι ένα από τα 4 κέντρα που διαθέτει η εταιρεία παγκοσμίως, όπου τα 2 ευρωπαϊκά κέντρα της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας κάνουν διανομή σε 40 χώρες και εκτελούν παραγγελίες 500.000 m3 αξίας 8 δις. δολάρια τον χρόνο.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Supply Center της Huawei στο Waalwijk της Ολλανδίας η Vicky Zhang, Αντιπρόεδρος Εταιρικής Επικοινωνίας της Huawei δήλωσε ότι ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυτοματοποίηση είναι το μέλλον για την βιομηχανία και η HUAWEI δουλεύει πάνω σε αυτά και προσαρμόζεται. Κατέληξε λέγοντας «Ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση αλλάζει καθημερινά την ζωή μας και με την βοήθεια τουCloud Computing, το 5G και τις Τεχνητής Νοημοσύνης μεταβαίνουμε σε έναν ποιο πράσινο κόσμο και ποιο έξυπνο κόσμο μειώνοντας πολύ το ενεργειακό μας αποτύπωμα».

Στην συνέχεια η Ana Paula Nishio de Sousa, Επικεφαλής Στρατηγικών Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης του UNIDO – United Nations Industrial Development Organization – (Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών) έδωσε έμφαση στο πόσο σημαντική είναι να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

H HUAWEI συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Συμμαχία για τεχνητή νοημοσύνη στην βιομηχανία και την μεταποίηση (Global Alliance for Artificial Intelligence in Industry and Manufacturing – AIM Global)

«Η συμμετοχή όλης της κοινωνίας από όλους τους τομείς είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να συμμετέχουμε όλοι στην Αειφορία, την Βιωσιμότητα και την προστασία από Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από την Βιομηχανία». Η ΑΙΜ Global βαδίζει σε αυτές της αρχές και συνδέει, τυποποιεί και προάγει τις τεχνολογίες αυτόματης αναγνώρισης ενώνοντας τις βιομηχανίες, τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις κυβερνήσεις.
Και κατέληξε «Έχει ανέβει το επίπεδο της χρήσης ΑΙ στην βιομηχανία και την μεταποίηση κατά τρόπο διατηρήσιμο και βιώσιμο και είμαι περήφανη για το ότι η Huawei είναι ένα στρατηγικό και ιδιαίτερα δραστήριο μέλος της».

Στην συνέχεια ο Sandor Papp, αναπληρωτής επικεφαλής του European Supply Center της Huawei μας δήλωσε ότι, στο συγκεκριμένο κέντρο διανομής έκτασης 21.000 m2 με 160 υπαλλήλους λειτουργεί ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G και κάθε συνδεδεμένη συσκευή, μεταφορική ή άλλη, μπορεί να χρησιμοποιήσει ταχύτητες 2 Gbps. «Σε συνδυασμό με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το 5G μας προσφέρει ταχύτερες δυνατότητες διακίνησης προϊόντων και περισσότερο ακριβείς και ποιοτικές παραδόσεις στους πελάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του European Supply Center η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, με μείωση λειτουργικού κόστους και βελτίωση αποτελεσματικότητας κατά τουλάχιστον 20%.

Τέλος ο καθηγητής Δρ. Patrick Glauner από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Deggendorf ανέφερε τη σημασία του ταλέντου για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό. Χαρακτηριστικά είπε «Τώρα, όταν πρόκειται για την αύξηση της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία, δεν είναι μόνο το κόστος και η ανεργία όλων. Εδώ στην Ευρώπη, και νομίζω ότι είναι το ίδιο στην Κίνα, υπάρχει μια τεράστια δημογραφική αλλαγή. Υπάρχει έλλειψη ταλέντου. Έχουμε μια κοινωνία που γερνάει, επομένως δεν είναι μόνο να κάνουμε πράγματα φθηνότερα ή με λιγότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ότι μπορείτε ακόμα να κάνετε πράγματα, επειδή υπάρχουν όλο και λιγότεροι διαθέσιμοι άνθρωποι για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Και η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να το αντισταθμίσουμε αυτό και να αντιμετωπίσουμε τη γερασμένη κοινωνία και την έλλειψη ταλέντου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις