Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

i-blueCulture: Ένα καινοτόμο σύστημα εικονικής περιήγησης σε ναυάγια και στο υποβρύχιο περιβάλλον

Το έργο συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση για την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής «στεγνής» κατάδυσης για όλους, δύτες και μη, με χρήση φορητών συσκευών (κινητά, tablets) και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης.

Το έργο i-blueCulture έχει ως σκοπό την έρευνα και ανάπτυξη μίας νέας τεχνολογικής μεθόδου καταρχήν τρισδιάστατης υποβρύχιας ψηφιοποίησης με απόλυτα αποτελεσματικό, αποδοτικό και ασφαλές τρόπο, με τη χρήση αυτοδυτών και στην συνέχεια, ψηφιακής αναδόμησης του θαλάσσιου χώρου για την εικονική «περιήγηση» μη καταδυόμενων πολιτών.
Το αποτέλεσμα δίνει στον χρήστη μια καθηλωτική εμπειρία τόσο με την λεπτομερή απεικόνιση του υποβρύχιου περιβάλλοντος όσο και με την περιήγηση του σε αυτά τα εικονικά τοπία ή ναυάγια.

Οι επιχειρηματικοί εταίροι του έργου συνδέονται άμεσα με την αξιοποίηση των ερευνητικών και τεχνολογικών καινοτόμων αποτελεσμάτων. Η DiveSkopelos σχεδιάζει να εφαρμόσει την υπάρχουσα τεχνολογία επιτόπου στην περιοχή της δραστηριοποίησής της στις Βόρειες Σποράδες. Η ArxNet σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία που θα αποκτήσει μέσω της έρευνας για την ανεξαρτητοποίηση της κινητής συσκευής του χρήστη από την κίνηση του μέσου και να έχει σημαντικά έσοδα από το κατέβασμα των ανάλογων εφαρμογών από τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών.

Τo ΕΚΕΤΑ σχεδιάζει να ιδρύσει μια spin-off εταιρεία για την εκμετάλλευση των αντίστοιχων τεχνολογιών που θα αναπτύξει, ή ακόμα και συνεκμετάλλευση με τους εταίρους του έργου, του ολικού i-blueCulture συστήματος.

Το έργο i-blueCulture δημιουργεί ένα ένα σύστημα επιτήρησης χαμηλού κόστους για θέσεις Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση για την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής «στεγνής» κατάδυσης για όλους, δύτες και μη, με χρήση φορητών συσκευών (κινητά, tablets) και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης.

Ακόμη, τρία βυζαντινά και ένα νεότερο ναυάγιο στην Ελλάδα γίνονται προσβάσιμα ψηφιακά στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι το έργο i-blueCulture υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ο επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής είναι ο Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας από το EKETA/ ΙΠΤΗΛ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις