Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και τα νέα προϊόντα που θα λανσάρει το 2024

Νέα προϊόντα, η κούρσα για το AI και οι αλλαγές στο App Store έρχονται μέσα στη νέα χρονιά, παράλληλα με τις ανησυχίες για τις πτώσεις των πωλήσεων στο iPhone. 

Το 2024 αναμένεται να είναι μια χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και προκλήσεις για την Apple και δεν θα αφορά απλά το iPhone.

Νέα προϊόντα, η κούρσα για το AI και οι αλλαγές στο App Store έρχονται μέσα στη νέα χρονιά, παράλληλα με τις ανησυχίες για τις πτώσεις των πωλήσεων στο iPhone.

Η εταιρεία όπως φαίνεται έχει μείνει πίσω στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Samsung Electronics και η Google, οι οποίες έχουν λανσάρει νέο υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρόλο που η νέα κατηγορία προϊόντων της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, το Vision Pro headset, δεν δείχνει σημάδια ότι θα ηγηθεί της κούρσας για να φέρει έσοδα τουλάχιστον για το επόμενο έτος ή και περισσότερο. Επίσης, τα iPad και Mac έχουν χαμηλή απόδοση τα τελευταία τρίμηνα και η εταιρεία θα πρέπει να τα ξαναφέρει στην κορυφή.

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν τον έλεγχο του App Store, το οποίο θα αναγκαστεί να ανοίξει λόγω του νόμου για τις ψηφιακές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως και αλλού.

Ξεκινώντας με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, τα εργαλεία της Apple, όταν κυκλοφορήσουν, θα έρθουν σχεδόν δύο χρόνια αφότου το ChatGPT άρχισε να κατακλύζει τον κόσμο, περίπου ενάμιση χρόνο αφότου η Amazon ανακοίνωσε την ανανεωμένη Alexa και περίπου ενάμιση χρόνο αφότου η Microsoft και η Google έκαναν το ντεμπούτο των νέων υπηρεσιών τους.

Η Apple σχεδιάζει να παρουσιάσει τα σχέδιά της και τα νέα προϊόντα της στο Worldwide Developers Conference τον Ιούνιο. Η δουλειά που γίνεται αφορά σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που λέγεται Ajax και το οποίο η εταιρεία δοκιμάζει ήδη εδώ και ένα χρόνο.

Μεταξύ άλλων σκοπεύει να προσθέσει νέα χαρακτηριστικά σε εφαρμογές της και να ενσωματώσει τη τεχνητή νοημοσύνη σε υπηρεσίες όπως το Apple Music, καθώς θέλει να βελτιώσει και να αυτοματοποιήσει με αυτό τον τρόπο την δημιουργία playlist. Επίσης, σχεδιάζει μια μεγάλη αλλαγή στον ψηφιακό βοηθό της, την Siri.

Για τους developers, η Apple δουλεύει πάνω σε μια νέα έκδοση του Xcode και άλλων εργαλείων για να βελτιώσει και να βοηθήσει τη ολοκλήρωση κώδικα με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, δημιουργεί ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στο AppleCare να αποφύγουν προβλήματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών. Όλα αυτά όμως αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2025. Ο μεγάλος της αντίπαλος, η Samsung, θα κυκλοφορήσει τη σειρά Samsung S24 μέσα στον μήνα και θα έχει νέα χαρακτηριστικά που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Samsung θα κάνει τα πάντα για να μείνει μπροστά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης με την Apple να μένει πίσω παρόλο που θεωρεί πως είναι στην κορυφή της λίστας με τις εταιρείες που ηγούνται στην εξυπηρέτηση πελατών τεχνολογίας.

Σχετικά με το hardware η Apple θέλει να τονώσει τις πωλήσεις στα Apple Watch, Airpods, Mac και iPad και παράλληλα να κάνει απόλυτη επιτυχία το Vision Pro. 

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θα επηρεάσουν το App Store, ιδιαίτερα τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο, η Apple θα πρέπει να χωρίσει το κερδοφόρο App Store στα δύο, μια έκδοση για την ΕΕ και μια έκδοση για οπουδήποτε αλλού. Όσοι ζουν στην ΕΕ θα μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές εκτός καταστήματος, να χρησιμοποιούν εξωτερικούς επεξεργαστές πληρωμών για να πληρώνουν για υπηρεσίες και να έχουν καλύτερη ενοποίηση μεταξύ εφαρμογών και λειτουργιών πρώτου και τρίτου μέρους.

Με την πάροδο του χρόνου, η Apple μπορεί να δει μειωμένη αύξηση των εσόδων στην Ευρώπη από το App Store και του πολλαπλασιασμού των νέων ανταγωνιστών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες από τις τεχνολογίες που είναι ενσωματωμένες στο iPhone. Και η ΕΕ είναι μόνο η αρχή, αφού αναμένονται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους με συλλογικό στόχο να ανοίξουν μια μέρα το App Store παντού.

Η Apple έχει μια μεγάλη χρονιά μπροστά της για νέα προϊόντα, αλλά αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που κυμαίνονται από την προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά στην τεχνητή νοημοσύνη έως την αντιμετώπιση αλλαγών στο App Store. Τα καταστήματα λιανικής της Apple προετοιμάζονται για μια επικείμενη κυκλοφορία του Vision Pro, καθώς και τι ακολουθεί σχετικά με την απαγόρευσης πωλήσεων του Apple Watch.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις