Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Advent Technologies: Χρηματοδότηση ύψους 1,83 εκατ. δολαρίων για καινοτόμο έργο Ε&Α

Το έργο, με τίτλο «Modular Efficient Power Generation with Advanced Fuel Cell Power Converters», έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,83 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2024, διάρκειας τριών ετών.

 

Η Advent Technologies Holdings, Inc. (NASDAQ: ADN), ηγέτης με γνώμονα την καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της, Advent Technologies, A/S, εξασφάλισε έγκριση χρηματοδότησης για το τελευταίο της έργο έρευνας και ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης Ενεργειακής Τεχνολογίας της Δανίας (“EUDP”).
Το έργο, με τίτλο «Modular Efficient Power Generation with Advanced Fuel Cell Power Converters», έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,83 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2024, διάρκειας τριών ετών. Χρηματοδοτούμενο από το EUDP – έναν οργανισμό στη Δανία που δεσμεύεται να υποστηρίξει ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστήμια στην ανάπτυξη και επίδειξη καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Το έργο θα επιβλέπεται από μια κοινοπραξία που θα περιλαμβάνει επίσης το Πανεπιστήμιο Aalborg – Τμήμα Ενέργειας, την TKT Electronics ApS και την DanTrafo A/S.
Αυτή η πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού αρθρωτού, κλιμακούμενου και υψηλής πυκνότητας μετατροπέα ισχύος DC-DC, ειδικά προσαρμοσμένου για τις εφαρμογές κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας (“HT-PEM”) της Advent. Οι εφαρμογές κυψελών καυσίμου HT-PEM επόμενης γενιάς της Advent βασίζονται στην πρωτοποριακή τεχνολογία Ion-Pair Membrane Electrode Assembly (“MEA”). Αυτή η τεχνολογία διατίθεται επί του παρόντος στο εμπόριο από την Advent, μέσω της συμμετοχής της εταιρείας στο πρόγραμμα L’Innovator του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και αναπτύσσεται σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos, το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η τεχνολογία Ion-Pair MEA της Advent στοχεύει να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια αγορά κυψελών καυσίμου επεκτείνοντας την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους σε τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο και παρέχοντας διπλάσια πυκνότητα ισχύος από τα προηγούμενα συστήματα κυψελών καυσίμου της Advent. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για εφαρμογές κινητικότητας βαρέως τύπου. Η κατασκευή αυτών των συστημάτων κυψελών καυσίμου θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, ως μέρος του εγκεκριμένου από την ΕΕ έργου Green HiPo IPCEI. Το Green HiPo περιλαμβάνει την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κυψελών καυσίμου HT-PEM και συστημάτων ηλεκτρολυτών για την παραγωγή ενέργειας και υδρογόνου, αντίστοιχα. Το Green HiPo θα συμβάλει σημαντικά στη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας από μια οικονομία βασισμένη στον άνθρακα σε ένα πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο, με μια νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Κοζάνη που θα λειτουργεί ως κόμβος παραγωγής κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτικών κυψελών.
Ο Morten Sørensen, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Advent Technologies A/S, σχολίασε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί το μέλλον της καθαρής ενέργειας, παρουσιάζοντας σημαντικές δυνατότητες για την απαλλαγή από τον άνθρακα τομέων που ήταν δύσκολο να μειωθούν και προηγουμένως αντιστέκονταν στην αλλαγή με τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην EUDP για την εμπιστοσύνη της στο όραμά μας και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι συνεργασίας με τους αξιότιμους εταίρους του έργου μας. Συλλογικά, αγωνιζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του έργου, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία κυψελών καυσίμου HT-PEM θέτει τα πρότυπα στη χρήση κυψελών καυσίμου».
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις