Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sam Altman: Το δίκτυο επενδύσεων του ηγέτη της Open AI

Ο πολυπράγμων Sam Altman είναι ενεργός άγγελος επενδυτής, με περισσότερες από 100 επενδύσεις από το 2010, συμπεριλαμβανομένων γύρων χρηματοδότησης σε Stripe, Reddit και Instacart. 

Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, απασχολεί κατά καιρούς την επικαιρότητα και επίσης έχει γίνει το πρόσωπο του κινήματος της Generative AI.  Πριν αναλάβει τα ηνία της OpenAI, ήταν πρόεδρος του Y Combinator, ενός από τους πιο επιτυχημένους επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο, από το 2014 έως το 2019.

Ο πολυπράγμων Sam Altman είναι ενεργός άγγελος επενδυτής, με περισσότερες από 100 επενδύσεις από το 2010, συμπεριλαμβανομένων γύρων χρηματοδότησης σε Stripe, Reddit και Instacart.  Εκτός από τις ατομικές του επενδύσεις, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας VC Hydrazine Capital και του επενδυτικού ταμείου Apollo Projects, που ξεκίνησε με τους αδελφούς του Max και Jack Altman.  Οι επενδύσεις του απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του εργαστηριακού κρέατος, της μακροζωίας, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και, φυσικά, της τεχνητής νοημοσύνης.

Αρκετές από τις εταιρείες που έχει υποστηρίξει ο Sam Altman έχουν επίσης σχέσεις με την OpenAI. Υποστήριξε 3 γύρους χρηματοδότησης στην Humane, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα το “Ai Pin”, μια φορητή συσκευή της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι ένας προσωπικός βοηθός που τροφοδοτείται από το Chat gpt. Δύο ακόμα επενδύσεις του Altman αφορούν την πλατφόρμα αυτοματοποίησης πληρωμών B2B Slope (Series B) και τον βοηθός κωδικοποίησης Warp (Series B), με τα μοντέλα της OpenAI να τροφοδοτούν εν μέρει τα προϊόντα τους.  Επίσης, η OpenAI υπέγραψε επιστολή προθέσεων να δαπανήσει 51 εκατομμύρια δολάρια σε τσιπ AI από τη Rain το 2019. Ο Altman είχε προηγουμένως επενδύσει στον αρχικό γύρο της εταιρείας. Η εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Speak, της οποίας ο γύρος Series A υποστηρίχθηκε από τον Altman το 2022, έχει έκτοτε συγκεντρώσει διαδοχικούς γύρους από το Startup Fund της OpenAI και άλλους επενδυτές.  Ενώ η OpenAI δεν είναι επενδυτής στο OpenAI Startup Fund, οι υποστηρικτές του ταμείου περιλαμβάνουν τη Microsoft και άλλους συνεργάτες της OpenAI, με την Speak να δηλώνει ότι η αύξηση της σειράς Β, ξεκλειδώνει μια βαθύτερη σχέση όπου τα συστήματα της OpenAI θα τροφοδοτήσουν περισσότερο την εμπειρία χρήστη της Speak και η Speak θα αποκτήσει προηγμένη πρόσβαση σε νέα συστήματα υπό ανάπτυξη.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Sam Altman έδωσε 375 εκατομμύρια δολάρια στην αύξηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων Series E της startup πυρηνικής σύντηξης Helion, τη μεγαλύτερη προσωπική του επένδυση μέχρι σήμερα. Επίσης, έχει επενδύσει συνολικά 180 εκατομμύρια δολάρια στην startup Retro Biosciences, η οποία στοχεύει στην επέκταση της διάρκειας ζωής μέσω κυτταρικού επαναπρογραμματισμού.

Οι συμφωνίες του Altman επικεντρώνονται στα αρχικά στάδια seed και Series A, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της δραστηριότητας των συμφωνιών του από το 2010.  Ο Altman έχει επίσης υποστηρίξει πολλές συμφωνίες για την επιλογή νεοσύστατων επιχειρήσεων καθώς έχουν κλιμακωθεί, στην Humane, στην εταιρεία κρέατος Uncommon, μέσω της Apollo Projects και στην startup υπολογιστών Rescale.

Ο Altman έχει επενδύσει σε πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις edtech, όπως η Codecademy, που υποστήριξε το 2011 και η οποία αποκτήθηκε για 525 εκατομμύρια δολάρια από τη SkillSoft τον Δεκέμβριο του 2021.  Άλλες πρώιμες επενδύσεις που πήγαν σε exit περιλαμβάνουν την Instacart (η εταιρεία IPO’d τον Σεπτέμβριο του 2023) και την Cruise (εξαγοράστηκε από την General Motors το 2016).  Επιπλέον, ο Altman βρίσκεται πίσω από 3 SPAC. Η AltC Acquisition Corp., όπου είναι εκτελεστικός διευθυντής, σχεδιάζει συγχώνευση με την startup πυρηνικής σχάσης Oklo, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Τέλος, είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Bridgetown Holdings, η οποία συγχωνεύθηκε με τη fintech MoneyHero τον Οκτώβριο του 2023, και της Bridgetown 2 Holdings, η οποία συγχωνεύθηκε με την εταιρεία proptech PropertyGuru το 2022.

 

Πηγή: CBINSIGHTS

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις