Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΗΠΑ: Ρίχνουν τις startups στη μάχη με την Κίνα για την κατάκτηση του φεγγαριού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επαναφέρουν αστροναύτες στο φεγγάρι στα τέλη του 2026, ενώ η Κίνα στοχεύει στο 2030 για τις προσγειώσεις με πλήρωμα.

Στην κούρσα για την κατάκτηση του φεγγαριού, οι ΗΠΑ δοκιμάζουν τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Δύο αποτυχίες των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα απεικονίζουν τους κινδύνους των σχεδίων της NASA να στοιχηματίσει σε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Artemis της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και ένα ζήτημα πρόωσης που καταδίκασε το πρόσφατο ρομποτικό σκάφος προσεδάφισης της αμερικανικής εταιρείας Astrobotic απεικονίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επαναφέρουν αστροναύτες στο φεγγάρι στα τέλη του 2026, ενώ η Κίνα στοχεύει στο 2030 για τις προσγειώσεις με πλήρωμα. Πριν φτάσουν οι άνθρωποι, κάθε διαστημική δύναμη σχεδιάζει να στείλει πρώτα αρκετές μικρότερες ρομποτικές αποστολές για να εξετάσει την επιφάνεια του φεγγαριού.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις των ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν διαστημική τεχνογνωσία και κουλτούρα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναπτυχθούν από καλά χρηματοδοτούμενες κυβερνήσεις. Η Ινδία ακολουθεί επίσης αυτή την προσέγγιση, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικές εταιρείες στις προσπάθειές της για εξερεύνηση του διαστήματος

Η Ινδία, η οποία πέτυχε πέρυσι στη δεύτερη προσπάθειά της με το σκάφος προσεδάφισης Chandrayaan-3 και έγινε το πρώτο έθνος που προσγειώθηκε στο νότιο πόλο του φεγγαριού, βλέπει την αποτυχία του Astrobotic ως μάθημα.

Η αμερικανική startup Intuitive Machines είναι η επόμενη στην προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να φτάσει στο φεγγάρι και έχει δαπανήσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για την αποστολή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Steve Altemus στο Reuters πέρυσι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις