Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Rabbit: Η εταιρεία που μπαίνει δυναμικά στη μάχη των startups για τη δημιουργία του iPhone τεχνητής νοημοσύνης

Το gadget της εταιρείας, που ονομάζεται Rabbit r1, είναι μόνο το τελευταίο σε μια ολοένα και πιο ενεργή νέα κατηγορία υλικού, που περιλαμβάνει φορητές συσκευές AI-first που μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες σε φυσική γλώσσα, αποφεύγοντας οθόνες και λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε εφαρμογές.

Η τεχνολογική startup Rabbit αποκάλυψε το δικό της όπλο, μια μικρή, πορτοκαλί συσκευή τύπου walkie-talkie που, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να χρησιμοποιήσει «AI agents» για την εκτέλεση εργασιών για λογαριασμό του χρήστη, στη μάχη των startups για την κατασκευή του iPhone τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται στα ύψη.

Σε μια προηχογραφημένη κεντρική ομιλία που παρουσιάστηκε στο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, ο ιδρυτής της Rabbit, Jesse Lyu, ζητά από τη συσκευή να του προγραμματίσει διακοπές στο Λονδίνο. Η κεντρική ομιλία δείχνει στη συσκευή να του σχεδιάζει ένα δρομολόγιο και να κάνει κράτηση για το ταξίδι του. Παραγγέλνει μια πίτσα, κλείνει ένα Uber.

Το gadget, που ονομάζεται Rabbit r1, είναι μόνο το τελευταίο σε μια ολοένα και πιο ενεργή νέα κατηγορία υλικού, που περιλαμβάνει φορητές συσκευές AI-first που μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες σε φυσική γλώσσα, αποφεύγοντας οθόνες και λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε εφαρμογές.

Οι επενδυτές τεχνολογίας στοιχηματίζουν ότι οι νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), θα ανοίξουν νέες προοπτικές εξατομικευμένων υπολογιστών. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, είναι επενδυτής στην Humane. Ο Altman και ο Masayoshi Son της Softbank φέρεται να βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχεδιάσουν ένα ξεχωριστό προϊόν υλικού AI με τον σχεδιαστή iPhone Jony Ive. Το Rabbit χρηματοδοτείται με το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Khosla του δισεκατομμυριούχου Vinod Khosla, Khosla Ventures. Όποιος μπορεί να σχεδιάσει τον κατάλληλο παράγοντα μορφής υλικού, σύμφωνα με τη γραμμή σκέψης αυτών των δισεκατομμυριούχων, θα κερδίσει πολλά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Το r1 του Rabbit βασίζεται σε ένα νέο τύπο συστήματος AI που ονομάζεται «μεγάλο μοντέλο δράσης», δήλωσε ο Lyu κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συσκευής. Το πρόβλημα με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, την τεχνολογία στην οποία βασίζονται εργαλεία όπως το ChatGPT, είπε, είναι ότι αγωνίζονται να αναλάβουν δράση στον πραγματικό κόσμο. Αντ ‘αυτού, το μεγάλο μοντέλο δράσης του Rabbit εκπαιδεύεται σε γραφικές διεπαφές χρήστη όπως ιστότοπους και εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πλοηγηθεί σε διεπαφές σχεδιασμένες για ανθρώπους και να αναλάβει ενέργειες για λογαριασμό τους. «Πράγματα όπως το ChatGPT είναι εξαιρετικά καλά στην κατανόηση των προθέσεών σας, αλλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα στη λήψη μέτρων», δήλωσε ο Liu.

Για να δοθεί στο r1 η δυνατότητα να κάνει πράγματα όπως να κλείσει διακοπές, να παραγγείλει πίτσα και να καλέσει ένα Uber, οι χρήστες θα πρέπει να συνδεθούν στους διάφορους λογαριασμούς τους μέσω της διαδικτυακής πύλης του Rabbit. Οι AI agents της Rabbit εκτελούνται σε εξωτερικό διακομιστή και όχι στην ίδια τη συσκευή, θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια αυτούς τους λογαριασμούς για να εκτελέσουν τις ενέργειές τους. Η Rabbit λέει ότι σε κάθε χρήστη έχει εκχωρηθεί ένα αποκλειστικό και ασφαλές περιβάλλον στους ασφαλείς διακομιστές του και ότι δεν αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης χρηστών. 

Η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι συνεργάζεται με τους καλύτερους εταίρους της βιομηχανίας στη νοημοσύνη φυσικής γλώσσας για να κατανοήσει τις προθέσεις των χρηστών, αλλά δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι αυτοί οι συνεργάτες.

Ο Sam Altman έχει εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να ενσωματώσει όλο και περισσότερες δυνατότητες στο λογισμικό της OpenAI, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάγκη για νέες συσκευές AI-first. “Τελικά, θα ζητήσετε απλώς από έναν υπολογιστή αυτό που χρειάζεστε και θα κάνει όλες αυτές τις εργασίες για εσάς”, δήλωσε ο Altman σε συνέδριο προγραμματιστών OpenAI τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η τάση προς τις εταιρείες που εξουσιοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβουν δράση στον πραγματικό κόσμο έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους ειδικούς. Οι συσκευές AI όπως το Rabbit r1 έχουν περιορισμένους μοχλούς που μπορούν να τραβήξουν για να δράσουν στον κόσμο, αλλά οι όλο και πιο ισχυρές AI θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Στους AI agents μπορούν να δοθούν στόχοι όπως η νίκη σε παιχνίδια, η πραγματοποίηση κερδών στο χρηματιστήριο ή η οδήγηση αυτοκινήτου σε έναν προορισμό», αναφέρει το έγγραφο.

Μια κοινωνία που εξαρτάται από ένα πολύπλοκο δίκτυο διαφορετικών AI agents που αλληλεπιδρούν θα ήταν, υποστηρίζει το έγγραφο, ευάλωτη σε προβλήματα όπως οι αναπόφευκτοι βρόχοι ανατροφοδότησης ή οι στόχοι των πρακτόρων που παρασύρονται με τρόπους που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την ανθρωπότητα.

Ο Altman πρότεινε τον Νοέμβριο ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια ήταν ένας λόγος για τον οποίο η OpenAI έκανε μόνο μικρά βήματα προς την κατεύθυνση να δώσει στα εργαλεία AI της τη δύναμη να αναλάβουν δράση στον πραγματικό κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις