Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρευνα: Με μόνιμη απώλεια ακοής κινδυνεύουν οι gamers

Τα επίπεδα ήχου στα οποία εκτίθενται οι gamers συχνά πλησιάζουν ή υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας

Οι gamers ενδέχεται να κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής ή επίμονο κουδούνισμα στα αυτιά τους σύμφωνα με μία νέα συστηματική ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων ανά την υφήλιο, όπως μεταδίδει η Guardian.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα επίπεδα ήχου που αναφέρονται σε μελέτες για περισσότερους από 50.000 gamers συχνά πλησιάζουν ή υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι δεδομένης της δημοτικότητας των video games παγκοσμίως, πρέπει να ληφθούν μέτρα από τους φορείς δημόσιας υγεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προειδοποιούν ότι ενώ ο κίνδυνος που ενέχουν τα ακουστικά, τα earbuds και οι μουσικοί χώροι έχει αναγνωριστεί, λίγη σημασία έχει δοθεί πιθανό κίνδυνο απώλειας ακοής από τα video games.

Οι gamers τείνουν να παίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ οι έντονοι θόρυβοι – όπως οι ήχοι πυροβολισμών – μπορεί να είναι πολύ υψηλοί, τονίζουν οι ερευνητές.

Πιο αναλυτικά, το συμπέρασμα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην BMJ Public Health αναφέρει τα εξής: Όσοι παίζουν video games και διατηρούν σε υψηλή ένταση το επίπεδο ήχου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας ακοής που προκαλείται από τον έντονο ήχο και/ή εμβοών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε παρεμβάσεις, όπως πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πιθανών κινδύνων του βιντεοπαιχνιδιού, που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ασφαλούς ακρόασης μεταξύ των παικτών.

Ποια είναι τα επιτρεπτά όρια ήχου για τους gamers

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο «επιτρεπόμενος» χρόνος που μπορεί να εκτεθεί ένα άτομο σε ήχο 83dB (ντεσιμπέλ) είναι 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ για 86dB είναι 10 ώρες, για 92dB είναι 2,5 ώρες και για 98dB είναι 38 λεπτά.

Όσον αφορά τα παιδιά που παίζουν video games τα επιτρεπόμενα επίπεδα έκθεσης στο θόρυβο είναι χαμηλότερα – 75dB για 40 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παιδιά μπορούν να ακούν με ασφάλεια ήχους 83dB για περίπου 6,5 ώρες, ήχους 86dB για περίπου 3,25 ώρες, ήχους 92dB για 45 λεπτά και ήχους 98dB για μόλις 12 λεπτά την εβδομάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις