Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συζητείται η παρασκευή υγρών καυσίμων με τη συνθετική βιολογία και τη μεταβολική μηχανική

Μεταξύ των άλλων στο συνέδριο που διεξήχθη, ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του MIT, τόνισε τη «ζωτική» σημασία της χρήσης πράσινου υδρογόνου στη διαδικασία αυτή.

Με γνώμονα το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης εξαιτίας των εξελίξεων στη βιομηχανική βιοτεχνολογία, για τις σημαντικές προοπτικές έκανε λόγο ο Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του MIT και κάτοχος της έδρας W.H. Dow, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο του 1ου ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του MIT Technology Review, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου, ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε στη διαδικασία παρασκευής υγρών καυσίμων με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας και της μεταβολικής μηχανικής.

Παράλληλα τόνισε ότι, «Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο δεν απαιτείται για χάρη της τεχνολογίας, αλλά για την επίλυση προβλημάτων της πραγματικής ζωής», υπογραμμίζοντας τη σημασία προώθησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών με στόχο τη βιωσιμότητα, μέσω της παραγωγής χημικών ουσιών «με βάση τη βιολογία και όχι τη χημεία».

Ανέφερε ως καταλύτη στη διαδικασία αυτή τη χρήση πράσινου υδρογόνου, όταν αυτό γίνει ευρέως διαθέσιμο: «Όταν αυτό συμβεί, θα μπορεί να ενσωματωθεί στη διαδικασία παραγωγής πράσινων βιοκαυσίμων. Από τεχνολογικής άποψης, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της παραγωγής χημικών και καυσίμων με βιώσιμο τρόπο. Εάν αυτό το έργο αποκτούσε τον επείγοντα χαρακτήρα ενός Μανχάταν Project, μπορώ να πω με σιγουριά ότι μια λύση θα προέκυπτε τα επόμενα 4-5 χρόνια», υπογράμμισε.

Τέλος, οι «χημικές λύσεις» διατηρούν προβάδισμα έναντι της βιοτεχνολογίας, με δεδομένο ότι είναι μια τεράστια βιομηχανία που πρωτοστατεί τα τελευταία 100 χρόνια, έχει βελτιστοποιηθεί και παράγει προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε κάθε πτυχή της ζωής σε χαμηλό κόστος, ταυτόχρονα όμως πρόκειται για έναν ρυπογόνο κλάδο, επίσης ο καθηγητής τόνισε ότι «η βιοτεχνολογία είναι ένας νέος κλάδος που αναδύεται, δεν έχει βελτιστοποιηθεί, αλλά θα είναι καλός για το περιβάλλον πρέπει λοιπόν λάβει στήριξη για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις