Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ΝΑΤΟ δημοσιεύει την πρώτη στρατηγική για κβαντικές τεχνολογίες

Η στρατηγική περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κβαντική μπορεί να εφαρμοστεί στην άμυνα και την ασφάλεια σε τομείς όπως η ανίχνευση, η απεικόνιση, ο ακριβής εντοπισμός, η πλοήγηση, η βελτίωση της ανίχνευσης υποβρυχίων και η αναβάθμιση και ασφάλεια των data communication.

Οι κβαντικές τεχνολογίες ετοιμάζονται να φέρουν επανάσταση στον κόσμο της καινοτομίας και μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του σύγχρονου πολέμου. Η διασφάλιση ότι η Συμμαχία είναι «κβαντικά έτοιμη» είναι ο στόχος της πρώτης στρατηγικής του ΝΑΤΟ με επίκεντρο τις κβαντικές τεχνολογίες που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 28 Νοεμβρίου. Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, το ΝΑΤΟ δημοσιεύει μια περίληψη της στρατηγικής.

Η στρατηγική περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κβαντική μπορεί να εφαρμοστεί στην άμυνα και την ασφάλεια σε τομείς όπως η ανίχνευση, η απεικόνιση, ο ακριβής εντοπισμός, η πλοήγηση, η βελτίωση της ανίχνευσης υποβρυχίων και η αναβάθμιση και ασφάλεια των data communication.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ βοηθά στην προώθηση και καθοδήγηση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη βιομηχανία για την ανάπτυξη ενός διατλαντικού οικοσυστήματος κβαντικών τεχνολογιών, ενώ προετοιμάζει το ΝΑΤΟ να αμυνθεί ενάντια στην κακόβουλη χρήση των κβαντικών τεχνολογιών.

Το Quantum είναι ένας από τους τεχνολογικούς τομείς στους οποίους οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δώσει προτεραιότητα λόγω των επιπτώσεών τους στην άμυνα και την ασφάλεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται η τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και η πληροφορική, η αυτονομία, η βιοτεχνολογία, οι υπερηχητικές τεχνολογίες, η ενέργεια και η πρόωση, τα νέα υλικά, τα δίκτυα επικοινωνιών επόμενης γενιάς και το διάστημα.

Οι κβαντικές τεχνολογίες αποτελούν ήδη μέρος των προσπαθειών καινοτομίας του ΝΑΤΟ. Έξι από τις 44 εταιρείες που επιλέχθηκαν για να ενταχθούν στον Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για το πρόγραμμα του Βόρειου Ατλαντικού (DIANA) ειδικεύονται στην κβαντική. Οι καινοτομίες τους αναμένεται να βοηθήσουν στην πρόοδο στους τομείς της κρυπτογραφίας επόμενης γενιάς, στην ανάπτυξη λέιζερ υψηλής ταχύτητας για τη βελτίωση της δορυφορικής συνδεσιμότητας και στην ανάπτυξη κβαντικών βελτιωμένων αισθητήρων 3-D απεικόνισης σε δύσκολα υποθαλάσσια περιβάλλοντα. Η DIANA αναμένει επίσης ότι οι κβαντικές τεχνολογίες θα αποτελέσουν βασικό μέρος των λύσεων στο μελλοντικό της πρόγραμμα προκλήσεων.

Οικοδομώντας πάνω στη νέα στρατηγική του, το ΝΑΤΟ θα αρχίσει τώρα να εργάζεται για τη δημιουργία μιας Διατλαντικής Κβαντικής Κοινότητας για να εμπλακεί με την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα από όλα τα οικοσυστήματα καινοτομίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις