Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Blockchain: Σύμμαχος για τον έλεγχο των δεδομένων στα οποία εκπαιδεύονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

Μία από τις ανησυχίες σχετικά με τα μοντέλα AI, όπως αυτό που υποστηρίζει εφαρμογές σαν το ChatGPT, είναι ότι τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται θα μπορούσαν να περιέχουν προκαταλήψεις ή παραπληροφόρηση.

Το blockchain θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των δεδομένων στα οποία εκπαιδεύονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή ζητημάτων όπως η μεροληψία, η προκαταλήψεις και η παραπληροφόρηση, δήλωσαν στελέχη στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Μία από τις ανησυχίες σχετικά με τα μοντέλα AI, όπως αυτό που υποστηρίζει εφαρμογές σαν το ChatGPT, είναι ότι τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται θα μπορούσαν να περιέχουν προκαταλήψεις ή παραπληροφόρηση. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα περιέχουν αυτές τις προκαταλήψεις και τις ψευδείς πληροφορίες.

Το Blockchain βγήκε στην αγορά το 2009 με την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος bitcoin. Στο πλαίσιο του bitcoin, η τεχνολογία είναι ένα αμετάβλητο και απαραβίαστο δημόσιο βιβλίο συναλλαγών. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αρχές σε άλλες εφαρμογές για blockchain, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology).

Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα εκπαίδευσης μπορούν να τοποθετηθούν στο blockchain. Αυτό θα επιτρέψει στους προγραμματιστές του συστήματος AI να παρακολουθούν τα δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί το μοντέλο, για να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους.

Η Casper Labs, μια εταιρεία blockchain με επίκεντρο τις επιχειρήσεις, συνεργάστηκε με την IBM αυτό το μήνα για να δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα.

Το blockchain είναι μια τεχνολογία για την οποία γίνεται λόγος εδώ και πολλά χρόνια και μια σειρά από βιομηχανίες που κυμαίνονται από τη χρηματοδότηση έως την υγειονομική περίθαλψη αναζητούν τρόπους χρήσης της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις