Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Netflix: Προειδοποιεί για τους κινδύνους από την ανάπτυξη της Generative AI στο χώρο της ψυχαγωγίας

Στην έκθεσή του, την οποία κατέθεσε στη SEC, το Netflix πρόσθεσε στη λίστα του με τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου την Generative AI.

Στην έκθεση 10-K του Netflix που κατατέθηκε την Παρασκευή στη SEC ( U.S. Securities and Exchange Commission), η πλατφόρμα streaming, πρόσθεσε τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου, στην ενότητα σχετικά με τον ανταγωνισμό βίντεο.

Οι αλλαγές στις ανταγωνιστικές προσφορές για ψυχαγωγικό βίντεο θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρηση. Μία από αυτές τις αλλαγές ήταν η ταχεία εξέλιξη τεχνολογιών όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Εάν οι ανταγωνιστές του Netflix αποκτήσουν πλεονέκτημα χρησιμοποιώντας τέτοιες τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, η ικανότητα του γίγαντα του streaming να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις ή συμμαχίες που ενισχύουν τις ανταγωνιστικές τους θέσεις, αναφέρεται επίσης στην έκθεση. Οι ανησυχίες του Netflix έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξετάσει πιθανές ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης. Η Επιτροπή θέλει να εξετάσει ζητήματα σχετικά με ποια ζητήματα ανταγωνισμού θα προκύψουν πιθανώς για την παροχή, διανομή ή ενσωμάτωση γενετικών συστημάτων και/ή εξαρτημάτων τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Netflix, η χρήση ή η υιοθέτηση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών μπορεί να αυξήσει την έκθεση της εταιρείας σε αξιώσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για υλικό που παράγεται από AI είναι αβέβαιη.

Εκτός από αυτές τις δύο ενότητες, οι παράγοντες κινδύνου στο 10-K του Netflix για το 2023, συνολικά περίπου 10,000 λέξεις, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι. Υπήρξε μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή ωστόσο, αφού η εταιρεία αφαίρεσε τμήματα από την έκθεση του 2022 σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει ο COVID, τα οποία ήταν επίσης στα 10-K του 2021 και του 2020, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου «Η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) διατάραξε την επιχείρησή μας, αύξησε το κόστος μας, οδήγησε σε καθυστερήσεις στις κυκλοφορίες περιεχομένου και μπορεί να επηρεάσει ξανά την επιχείρησή μας και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα στούντιο εξελίχθηκε σε ένα καυτό ζήτημα για τα δύο συνδικάτα του Χόλιγουντ που κατέβηκαν σε απεργία το 2023, WGA και SAG-AFTRA, ανησυχώντας για την τεχνολογία που βλάπτει τα μέσα διαβίωσής τους. Η συμφωνία της WGA περιλαμβάνει προστατευτικά μέτρα γύρω από τη χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που δίνει στην ίδια την ένωση την εξουσία να αμφισβητήσει τη χρήση της υπάρχουσας εργασίας των συγγραφέων για την εκπαίδευση προγραμμάτων λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Η συμφωνία SAG-AFTRA με τα στούντιο περιλαμβάνει ορισμένες, αλλά όχι όλες, τις απαιτήσεις του συνδικάτου για την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η συμφωνία επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να «εκπαιδεύονται» στις ερμηνείες των ηθοποιών για τη δημιουργία συνθετικών χαρακτήρων και οι ηθοποιοί θα μπορούν να το απορρίψουν μόνο εάν το τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του προσώπου των ηθοποιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις