Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hedepy: 3,9 εκατ. ευρώ σε επενδυτικούς γύρους το 2023

Η ευρωπαϊκή startup παρέχει υπηρεσίες διαδικτυακής θεραπείας και αυτήν την στιγμή δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, με στόχο να εξαλείψει το στίγμα που υπάρχει γύρω από την ψυχοθεραπεία και την αναζήτηση βοήθειας για ψυχικές διαταραχές.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχοθεραπείας Hedepy, η οποία συγκεντρώνει ήδη εκατοντάδες θεραπευτές σε όλο τον κόσμο, ολοκλήρωσε στα τέλη του περασμένου έτους τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει λάβει μέχρι σήμερα. Τον Δεκέμβριο έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, κλείνοντας τους επενδυτικούς γύρους του 2023 με συνολικά 3,9 εκατ. ευρώ, μέσω υφιστάμενων και νέων ξένων επενδυτών.

Τόσο το Nation 1 Fund, όσο και ο Επεδυτής Αγγελος Leoš Navrátil επένδυσαν στην Hedepy, η οποία κατάφερε να διπλασιάσει την αποτίμησή της σε σχέση με τον τελευταίο επενδυτικό γύρο, για τρίτη φορά. Το ουγγρικό ταμείο Impact Ventures, το οποίο ηγήθηκε του γύρου, προχώρησε επίσης σε μια εκ νέου επένδυση. Ένας από τους σημερινούς εταιρικούς πελάτες της πλατφόρμας, η AspectWorks, συμπληρώνει την τετράδα των επενδυτών. Η πλατφόρμα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση όχι μόνο για να αναπτύξει την εφαρμογή της που χρησιμοποιείται ήδη για την προληπτική φροντίδα της ψυχικής υγείας, αλλά και για να επεκτείνει την υποστήριξη σε εταιρικούς πελάτες που χρησιμοποιούν την Hedepy για τους υπαλλήλους τους.

Η Hedepy λειτουργεί στην αγορά της Τσεχίας από το 2020, αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια η πλατφόρμα κατάφερε να επεκταθεί σε άλλες δέκα ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Ελλάδα και η Φινλανδία. Σε πέντε από αυτές τις αγορές, η Hedepy είναι ο νούμερο ένα παίκτης στον τομέα της και σήμερα παρέχει πάνω από το 60% των θεραπειών της στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας αποτελεί ένα όλο και πιο κρίσιμο θέμα μεταξύ των ανθρώπων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 200% σε ετήσια βάση, με περισσότερες από 100.000 πραγματοποιηθείσες συνεδρίες θεραπείας πέρυσι.

Η υψηλότερη μέχρι στιγμής επένδυση πηγαίνει στην Hedepy, σε μια εποχή που οι επενδύσεις σε τσεχικές νεοφυείς επιχειρήσεις μειώνονται σημαντικά

Η τελευταία μεγάλη επένδυση στην Hedepy ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν 2,15 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στην πλατφόρμα από επενδυτικά ταμεία όπως τα Nation 1, Purple Ventures, RSJ ή τον Επενδυτή Άγγελο Leoš Navrátil. Ορισμένοι από αυτούς επενδύουν τώρα στην Hedepy για τρίτη συνεχόμενη φορά, αλλά μαζί τους είναι και ένα σημαντικό ουγγρικό impact fund, το Impact Ventures, και ένας από τους σημερινούς εταιρικούς πελάτες της, η Aspect Work, η οποία χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχοθεραπείας για τους υπαλλήλους της. Η μεγαλύτερη επένδυση στην Hedepy μέχρι στιγμής, συνολικής αξίας 3,85 εκατ. ευρώ, που υποστηρίζεται νομικά από τη δικηγορική εταιρεία Elegal, πραγματοποιείται σε μια χρονιά κατά την οποία ο όγκος των κεφαλαίων που εισρέουν σε τσεχικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 75% σε ετήσια βάση. Αυτό δείχνει ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι ένας τομέας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία ακόμη και μεταξύ των επενδυτών.

Η Hedepy είναι εξαιρετική στο γεγονός ότι όχι μόνο κατάφερε να επεκταθεί σε έντεκα παγκόσμιες αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και ότι πέτυχε σε αυτές και συνέχισε να αναπτύσσεται. Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει ποιοτικούς θεραπευτές με μια εφαρμογή αυτοβοήθειας είναι μοναδικός στην Ευρώπη και εξαιτίας αυτού πιστεύουμε ότι σύντομα μπορεί να ηγέτης στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται“, λέει ο Gergő Iváncsics, εταίρος της Impact Ventures.

Η πλατφόρμα παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείες και σε εταιρείες ή σχολεία, ενώ διαθέτει και ζώνη αυτοβοήθειας.

Εκτός από τις διαδικτυακές συνεδρίες θεραπείας, η Hedepy προσφέρει τώρα στους πελάτες της και μια ζώνη αυτοβοήθειας, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν όχι μόνο στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων, αλλά και στην πρόληψη. Εκτός από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε μορφή βίντεο, οι πελάτες μπορούν επίσης να κάνουν ενδεικτικά ψυχολογικά τεστ, που τους δίνουν ενδείξεις για το από πού μπορεί να πηγάζει το πρόβλημα ή η ανασφάλειά τους ή μπορούν να ξεκινήσουν μια συνομιλία με τον ψυχοθεραπευτή που έχουν επιλέξει. Η Hedepy προσφέρει έτσι σε όσους την επιλέγουν τη δυνατότητα να φροντίζουν ολοκληρωμένα την ψυχική τους ευεξία σε ένα συγκεκριμένο ψηφιακό χώρο, ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Η πρόληψη αποτελεί βασικό παράγοντα για την ψυχική υγεία, καθώς η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί είτε να αποτρέψει άμεσα το πρόβλημα είτε τουλάχιστον να επιταχύνει σημαντικά την επίλυσή του.

Η αγορά αλλάζει, δεν χρειάζεται πλέον να εξηγούμε τόσο πολύ γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία, αντίθετα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να παρέχουμε τη βοήθεια σε όλους όσους τη χρειάζονται. Επικοινωνούν μαζί μας ασφαλιστικοί φορείς, εταιρείες, ακόμη και σχολεία που ενδιαφέρονται για την ευημερία των εργαζομένων τους και ταυτόχρονα συνειδητοποιούν ότι η πρόληψη είναι το κλειδί της επιτυχίας“, εξηγεί ο Lukáš Krčil, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Hedepy. Εκτός από την ατομική θεραπεία, η πλατφόρμα παρέχει επίσης υπηρεσίες θεραπείας σε εταιρείες, ως παροχή προς τους εργαζομένούς τους. Ο αριθμός των εταιρικών πελατών έχει πρακτικά διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, με εταιρείες όπως η Havel and Partners, η Ford, η Multisport, η Oktagon και η Unicredit Bank να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Hedepy.

Η διαδικτυακή θεραπεία ταιριάζει τόσο στους θεραπευόμενους όσο και στους θεραπευτές 

Πέρυσι, η πλατφόρμα εγκαινίασε επίσης την παροχή διαδικτυακών ψυχιατρικών υπηρεσιών, τις οποίες παρέχει μέσω επαληθευμένων και εξειδικευμένων ψυχιάτρων σε συνεργασία με την Unicare Medical. Καθένας από τους συνδεδεμένους επαγγελματίες, είτε πρόκειται για θεραπευτές είτε για ψυχιάτρους, πρέπει να πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη αιτούντων. H Hedepy έχει επί του παρόντος περισσότερους από 1.500 επαγγελματίες στη λίστα αναμονής της σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Αυτό αποδεικνύει ότι η διαδικτυακή θεραπεία δεν είναι δημοφιλής μόνο μεταξύ των πελατών, αλλά και μεταξύ των θεραπευτών. Τους προσφέρει χρονική ευελιξία, τη δυνατότητα να εργάζονται σχεδόν από οπουδήποτε και την ευκαιρία να εξετάζουν με τους online πελάτες τους διαφορετικά θέματα από αυτά που εξετάζουν με τους δια ζώσης πελάτες τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις