Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Satya Nadella: O CEO που μεταμόρφωσε τη Microsoft – Μια δεκαετία μετασχηματισμού και επιτυχίας

Όταν ο Nadella ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας το 2014, η Microsoft βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι. Χρειαζόταν μια νέα προοπτική και έναν ηγέτη που θα μπορούσε να πλοηγηθεί στο ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο. Το στρατηγικό όραμα του Nadella ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, να μετατρέψει τη Microsoft σε μια cloud-first, mobile-first εταιρεία.

Ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου σε μια εταιρεία είναι υψίστης σημασίας, καθώς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του οργανισμού και στην επιτυχία του. Είναι υπεύθυνος για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, τον καθορισμό στρατηγικών στόχων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας ολόκληρης της εταιρείας. Ένας CEO πρέπει να έχει ηγετικές ικανότητες που να εμπνέουν και ξεκάθαρο όραμα. Επίσης, να μπορεί να αναλύσει τις τάσεις της αγοράς, να αξιολογήσει τους κινδύνους και να εντοπίσει ευκαιρίες ανάπτυξης, οδηγώντας την εταιρεία προς την κερδοφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει η εταιρεία ανταγωνιστική.

Ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, έχει όλα τα παραπάνω skills και πολλά ακόμα που καθιστούν τη θητεία του στη Microsoft απόλυτα επιτυχημένη, και παρά τις δυσκολίες, που πάντα υπάρχουν σε κάθε δουλειά, κρατήθηκε στην κορυφή. Η εταιρεία γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία, δείχνοντας τα δόντια της στους ανταγωνιστές της, ειδικά στον πολυσυζητημένο και απαιτητικό τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το στρατηγικό του όραμα έχει ωθήσει τη Microsoft σε νέα ύψη και φαίνεται πως τα καλύτερα έρχονται.

Όταν ο Nadella ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας το 2014, η Microsoft βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι. Χρειαζόταν μια νέα προοπτική και έναν ηγέτη που θα μπορούσε να πλοηγηθεί στο ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο. Το στρατηγικό όραμα του Nadella ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, να μετατρέψει τη Microsoft σε μια cloud-first, mobile-first εταιρεία.

Υπό την ηγεσία του, η Microsoft οδηγήθηκε σε αλλαγή κουλτούρας, υιοθετώντας μια νοοτροπία ανάπτυξης και προωθώντας ένα πιο περιεκτικό και συνεργατικό περιβάλλον εργασίας. Αυτή η αλλαγή έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της καινοτομίας και στην ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να σκέφτονται out-of-the-box.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Nadella ήταν η επιτυχής μετάβαση σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στο cloud. Αναγνώρισε τις δυνατότητες του cloud computing από νωρίς και το κατέστησε κορυφαία προτεραιότητα για τη Microsoft. Αυτή η στρατηγική αλλαγή οδήγησε στην ανάπτυξη του Azure, της πλατφόρμας cloud computing της Microsoft, η οποία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας εσόδων για την εταιρεία.

Η εστίαση του Nadella στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) ήταν επίσης καθοριστική για την επιτυχία της Microsoft. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Cortana και η Microsoft Azure AI, τα οποία έχουν φέρει επανάσταση σε κλάδους που κυμαίνονται από την υγειονομική περίθαλψη έως τη χρηματοδότηση.

Υπό την ηγεσία του Nadella, η Microsoft έχει επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές, όπως το LinkedIn και το GitHub, επεκτείνοντας την εμβέλεια και την επιρροή της στον κλάδο της τεχνολογίας. Αυτές οι στρατηγικές εξαγορές όχι μόνο έχουν προσθέσει αξία στο χαρτοφυλάκιο της Microsoft, αλλά έχουν επίσης ενισχύσει τη θέση της ως ηγέτη στον ψηφιακό χώρο.

Επιπλέον, η δέσμευση του Nadella για βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στο σταθερό πια οικοδόμημα της Microsoft. Έχει θέσει φιλόδοξους στόχους ώστε η Microsoft να εφαρμόσει net zero στρατηγικές και έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την προώθηση της ψηφιακής ένταξης.

Το χρονικό της διαδρομής του μέχρι την κορυφή 

Ο Nadella αρχικά δούλευε στην ομάδα τεχνολογίας της Sun Microsystems, μιας από τις πιο καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας της εποχής. Αλλά το 1992 εντάχθηκε στη Microsoft, όπου ο συνιδρυτής Bill Gates ήταν ακόμα διευθύνων σύμβουλος και τα Windows είχαν μόλις ξεκινήσει την πορεία τους προς την παγκόσμια κυριαρχία.
Τα πρώτα έργα του Nadella περιελάμβαναν το προϊόν διαδραστικής τηλεόρασης της Microsoft και το λειτουργικό σύστημα Windows NT.

Το 2007, ο Nadella είχε κάνει ένα ακόμη βήμα προς την άνοδο. Έγινε ανώτερος αντιπρόεδρος των υπηρεσιών Microsoft Online Services, στη διοίκηση της μηχανής αναζήτησης Bing, καθώς και των πρώιμων διαδικτυακών εκδόσεων του Microsoft Office και της υπηρεσίας παιχνιδιών Xbox Live.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Nadella προήχθη σε πρόεδρο του τμήματος Server and Tools και έφερε έσοδα 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2013, έφτασε μέχρι 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Φεβρουάριο του 2014, μετά από πολλές φήμες και εικασίες, ο Nadella ανακοινώθηκε ως CEO, με την υποστήριξη των Ballmer και Gates.

Ο Nadella κέρδισε γρήγορα τους υπαλλήλους κάνοντας μεγάλες αλλαγές, γρήγορα, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα προβλήματα και να κερδίσει πίσω πελάτες. Έστειλε ένα email σε ολόκληρη την εταιρεία όταν ανέλαβε, καλώντας τη Microsoft να δώσει προτεραιότητα στην καινοτομία που επικεντρώνεται στη βασική αξία της ενδυνάμωσης των χρηστών και των οργανισμών. Ήταν εμφανές ότι η αλλαγή ερχόταν στη Microsoft.

Ο Nadella απέδειξε ότι δεν φοβόταν να ταράξει τα νερά και να αναζωογονήσει την εταιρεία αγκαλιάζοντας συνεργασίες με αντιπάλους όπως η Apple, η Google και η Amazon. Ξεκίνησε υιοθετώντας το αντίπαλο λειτουργικό σύστημα Linux για το cloud Azure.

Πολύ σύντομα, προχώρησε στην κυκλοφορία του Microsoft Office για το Apple iPad. Ξόδεψε 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας το Mojang, το στούντιο πίσω από το επιτυχημένο παιχνίδι Minecraft.  Η καινοτομία οδήγησε επίσης στην ανάπτυξη του HoloLens, των υπερ-φουτουριστικών ολογραφικών γυαλιών της Microsoft και του πρώτου φορητού υπολογιστή της, του Surface Book.

Όταν κάτι δεν λειτουργούσε, δεν φοβόταν να το εγκαταλείψει έργα, όπως η παράλειψη των Windows 9 για να πάει κατευθείαν στα ανώτερα Windows 10.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη κίνηση του Nadella τα τελευταία χρόνια είναι η επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας χάους στην ηγεσία της OpenAI, ο Nadella παρέμεινε δίπλα στον εκδιωχθέντα CEO Sam Altman, προσφέροντάς του δουλειά στη Microsoft. Αυτό βοήθησε ουσιαστικά τον Altman να ανακτήσει τη θέση του, ενώ εδραίωσε τη Microsoft ως βασικό συνεργάτη για την πρωτοποριακή εταιρεία AI.

Η Microsoft αφήνει επίσης το δικό της στίγμα με ένα παραγωγικό “AI companion” που ονομάζεται Copilot για να ενσωματωθεί στη σουίτα εφαρμογών της. Είναι ένα στοίχημα για ένα μέλλον στο οποίο κάθε άτομο και οργανισμός έχει τον δικό του προσωπικό AI agent. Το gaming είναι η άλλη εστίαση της εταιρείας. Μια διαρροή τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ότι ελπίζει να δημιουργήσει μια υβριδική πλατφόρμα παιχνιδιών cloud. Τέλος, η Vodafone και η Microsoft ανακοίνωσαν επίσης πρόσφατα μια 10ετή συνεργασία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να φέρουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιακές και cloud στις ευρωπαϊκές και αφρικανικές αγορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις