Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες για την άμεση μεταφορά χρημάτων

Στόχος του νέου κανονισμού είναι η εξάλειψη των καθυστερήσεων στις μεταφορές κεφαλαίων για ιδιώτες πελάτες και επιχειρήσεις, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), και η βελτίωση της ασφάλειας των συναλλαγών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο σύνολο κανόνων για να διασφαλίσει ότι τα μεταφερόμενα κεφάλαια φθάνουν αμέσως σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στόχος του νέου κανονισμού είναι η εξάλειψη των καθυστερήσεων στις μεταφορές κεφαλαίων για ιδιώτες πελάτες και επιχειρήσεις, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), και η βελτίωση της ασφάλειας των συναλλαγών. Σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο με τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (PSP-payment service providers) θα υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές πιστώσεων είναι οικονομικά προσιτές και υποβάλλονται σε άμεση επεξεργασία, επικαιροποιώντας έτσι τους υφιστάμενους κανόνες του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).

Η άμεση μεταφορά, όπως περιγράφεται στον κανονισμό, ορίζει ότι οι μεταφορές πραγματοποιούνται αμέσως ανεξάρτητα από την ώρα ή την ημέρα, με τα χρήματα να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη εντός δέκα δευτερολέπτων. Επιπλέον, οι πληρωτές πρέπει να λάβουν επιβεβαίωση εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου σχετικά με τη διαθεσιμότητα των μεταφερόμενων κεφαλαίων στον αποδέκτη.

Τα κράτη μέλη εκτός ευρώ υποχρεούνται επίσης να τηρούν τους κανόνες εάν οι λογαριασμοί τους διευκολύνουν τις τακτικές συναλλαγές σε ευρώ, αν και με μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Προσωρινή εξαίρεση από την απαίτηση πληρωμής δέκα δευτερολέπτων θα χορηγηθεί για λογαριασμούς εκτός των εργάσιμων ωρών λόγω πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε ρευστότητα σε ευρώ.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πελατών, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν εντολή να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης απάτης, αποτρέποντας εσφαλμένες μεταφορές πιστώσεων λόγω απάτης ή σφαλμάτων. Οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητας αμέσως και χωρίς πρόσθετες χρεώσεις. Επιπλέον, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μέγιστα ποσά για άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ για τον μετριασμό των κινδύνων απάτης.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τους παρόχους  σε περιπτώσεις όπου η αποτυχία πρόληψης της απάτης έχει ως αποτέλεσμα οικονομική ζημία. Οι πάροχοι που διευκολύνουν τις άμεσες μεταφορές πιστώσεων υποχρεούνται επίσης να επαληθεύουν κατά πόσον οι πελάτες τους υπόκεινται σε κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 599 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 35 αποχές. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις