Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις «ψυχεδελικές» biotech Startups

Οι κλινικές έρευνες γύρω από την αποτελεσματικότητα των ψυχεδελικών ουσιών για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών έχουν αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα «ψυχεδελικά» φάρμακα για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, όπως διαφαίνεται από το πρόσφατους γύρους χρηματοδοτήσεις που έχουν «σηκώσει» οι σχετικές biotech Startups. Μόνο τον Ιανουάριο, οι Startups που επικεντρώνονται σε ουσίες όπως το MDMA ή η ψιλοκυβίνη (τη βρίσκουμε στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια») έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πάνω από 163 εκατ. δολάρια.

High profile επενδυτές όπως το Temasek, το fund από την Σιγκαπούρη που διαχειρίζεται περίπου 300 δισ. δολάρια και το Mubadala, το οποίο ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, βρίσκονται σε συζητήσεις με «ψυχεδελικές» biotech Startups. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στροφή, καθώς τα συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνήθως επενδύουν σε κλασσικές biotech Startups, ενώ οι ψυχεδελικές ουσίες απαγορεύονται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη χρησιμότητα των ψυχεδελικών ουσιών στην αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών και διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, ξεκίνησε τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Ωστόσο, η ευρεία χρήση των συγκεκριμένων ουσιών για ψυχαγωγικούς σκοπούς και οι αναφορές για ψυχωτικά επεισόδια προκάλεσαν την απαγόρευσή τους, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των κλινικών ερευνών για πάρα πολλά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια όμως η έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα έχει ξαναρχίσει, καθώς η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών έχει γίνει πολύ πιο συχνή σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, τα κλινικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής φαίνονται πολλά υποσχόμενα, ενώ αναμένονται και εγκρίσεις σχετικών φαρμάκων από τις ρυθμιστικές αρχές ψυχικής υγείας.

Οι πεποιθήσεις γύρω από τις ψυχεδελικές ουσίες έχουν αλλάξει και στην Silicon Valley, με πολλά στελέχη κάνουν μικροδοσολογία ψυχεδελικών αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, δισεκατομμυριούχοι επενδυτές όπως ο Peter Thiel και ο Christian Angermayer έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ των συγκεκριμένων ουσιών. Για παράδειγμα, ο Angermayer έχει δηλώσει πως η προσωπική του εμπειρία με τις ψυχεδελικές ουσίες τον έπεισε για την αποτελεσματικότητα τους και τον οδήγησε να επενδύσει στην ανάπτυξη σχετικών θεραπειών.

Μέχρι στιγμής πάνω από 50 biotech ψυχεδελικές εταιρείας έχουν καταφέρει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ οι εκτιμούν ότι η αξία της αγοράς ψυχεδελικών φαρμάκων θα φτάσει τα 12 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις