Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως η Gen Z διαμορφώνει το εργασιακό τοπίο

Αποδεικνύεται ότι οι Gen Zers έχουν παρόμοιες προσδοκίες και κίνητρα για εργασία με άλλες γενιές.

Φέτος, οι Gen Zers, πολλοί από τους οποίους εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, αναμένεται να ξεπεράσουν αριθμητικά τους baby boomers στον χώρο εργασίας των ΗΠΑ. Ενώ έχει περάσει λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που οι boomers ήταν η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα στο εργατικό δυναμικό, οι Gen Xers κατείχαν αυτόν τον τίτλο για λίγο πριν δώσουν τη σκυτάλη στους millennials, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων σήμερα, η αλλαγή εξακολουθεί να σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στο σύγχρονο εργατικό δυναμικό.

Οι boomers βοήθησαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης εργασιακής κουλτούρας όπως την ξέρουμε. Τώρα που οι νεότερες γενιές καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εργατικού δυναμικού, οι προτιμήσεις τους θα ανατρέψουν τις νόρμες στο χώρο εργασίας;

Αποδεικνύεται ότι οι Gen Zers έχουν παρόμοιες προσδοκίες και κίνητρα για εργασία με άλλες γενιές. Μετά από έρευνα σε περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ο ανώτερος συνεργάτης της McKinsey Aaron De Smet και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι μεταξύ των εργαζομένων που σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, η ανεπαρκής αποζημίωση, η έλλειψη εξέλιξης και σταδιοδρομίας και η αδιάφορη ηγεσία είναι οι κορυφαίοι λόγοι για να το πράξουν, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο άλλες ηλικιακές ομάδες κατατάσσουν αυτούς τους παράγοντες.

Όσον αφορά την παραμονή σε μια δουλειά, οι Gen Zers κατατάσσουν την ευελιξία στο χώρο εργασίας, την ουσιαστική εργασία και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας ως πιο σημαντικούς παράγοντες από την αποζημίωση. Οι boomers κατατάσσουν πρώτα την αποζημίωση, ακολουθούμενη από την ουσιαστική εργασία και την ευελιξία στο χώρο εργασίας ως τους τρεις κορυφαίους λόγους για να παραμείνουν σε μια δουλειά. Οι Gen Zers θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ιδεαλιστές», χωρίς να ενοχλούνται από τις ανησυχίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, όπως οι πληρωμές υποθηκών ή τα εξαρτώμενα άτομα. Η ουσιαστική εργασία έχει σημασία για τη Gen Z, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό, τι για τους boomers, οι οποίοι θα μπορούσαν να ονομαστούν «χαλαροί», ένα από τα πέντε άτομα των εργαζομένων που έχει εντοπίσει η έρευνά μας. Για αυτήν την ομάδα, η καριέρα δεν έρχεται πλέον πρώτη, μπορεί ακόμη και να είναι συνταξιούχοι ή μπορεί να έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό για άλλους λόγους, αλλά θα ήταν πρόθυμοι να επιστρέψουν.

Για τους εργοδότες αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση και τη διατήρηση των εργαζομένων της Gen Z δεν πρέπει να απέχουν πολύ από εκείνες που χρησιμοποιούνται για όλες τις άλλες ομάδες εργαζομένων, αλλά οι συγκεκριμένες ανάγκες της Gen Z θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των πολιτικών και των παροχών στο χώρο εργασίας.

Παρά τις ομοιότητές τους με άλλες γενιές, η Gen Z αλλάζει τις πολιτικές και τους κανόνες στο χώρο εργασίας με μοναδικούς τρόπους. Οι boomers, καθώς και οι Gen Xers και οι millennials, για αυτό το θέμα, ήταν παραδοσιακά λιγότερο διατεθειμένοι να ανακοινώσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις στο χώρο εργασίας. Αντίθετα, οι Gen Zers είναι πιο πιθανό να μοιραστούν την πολιτική τους στην εργασία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση για τους εργοδότες. Οι εταιρείες δεν χρειάζεται να εμπλέκονται σε κάθε σύγκρουση, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν καθορισμένους χώρους όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συναντηθούν για να επικεντρωθούν στις ομοιότητές τους αντί να ενισχύσουν τις διαφορές τους.

Ωστόσο, επειδή οι Gen Zers είναι πιθανό να ξεπεράσουν αριθμητικά τους boomers στην εργασία φέτος αυτό δεν σημαίνει ότι οι boomers εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό. Στην πραγματικότητα, πολλοί εργαζόμενοι στα 60 τους αποφασίζουν να αναβάλουν τη συνταξιοδότησή τους ή, εάν έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό, να επιστρέψουν στην εργασία τους αργότερα στη ζωή τους, κάτι που μπορεί πραγματικά να είναι καλό για την υγεία και τη μακροζωία τους. Αυτό είναι επίσης ένα μπόνους για τους Gen Zers,, αφού περισσότεροι boomers στην εργασία σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για καθοδήγηση, τις οποίες λαχταρούν οι Gen Zers.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις