Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Τεχνολογία ως σύμμαχος του HR στην προσέλκυση και αξιολόγηση ταλέντων

Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στον χώρο των Ανθρώπινων Πόρων. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εντάσσουν πλέον προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για να προσελκύσουν και να διαχειριστούν νέους εργαζόμενους, να προωθήσουν την εταιρική τους ταυτότητα και να αναπτύξουν εφαρμογές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους των διαδικασιών τους.

*Του Ευθύμιου Νταμαρέλου, Senior Manager, Consulting, KPMG στην Ελλάδα

 

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η ανάγκη για προσέλκυση στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εμπειρίας γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Η παρατηρούμενη έλλειψη κατάλληλων στελεχών, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους, οδηγούν στην όλο και πιο έντονη ανάγκη για εξεύρεση, προσέλκυση και διακράτηση των «ταλέντων» στις επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσελκύουν, αξιολογούν και αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στον χώρο των Ανθρώπινων Πόρων. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εντάσσουν πλέον προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για να προσελκύσουν και να διαχειριστούν νέους εργαζόμενους, να προωθήσουν την εταιρική τους ταυτότητα και να αναπτύξουν εφαρμογές Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους των διαδικασιών τους.

Συνεπώς, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα όχι μόνο για να αναρτήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και για να προβάλλουν την εικόνα τους ως εργοδότες. Μέσω προσεκτικά διαμορφωμένου περιεχομένου και στοχευμένης διαφήμισης, μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας υποψηφίους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αξίες της εταιρείας.

Επιπλέον, με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων και Analytics, αυξάνεται η αποδοτικότητα των αγγελιών, και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και πιο ποιοτική ανταπόκριση από υποψηφίους.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του κατάλληλου μέσου προώθησης της κάθε αγγελίας καθώς και του τρόπου με τον οποίο θα σχεδιαστεί το μήνυμα της, ώστε να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Άμεσα συνδεδεμένη με την προσέλκυση είναι και η χρήση της τεχνολογίας στη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων, καθώς μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να εντοπίσουν ταλαντούχους εργαζόμενους με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία έχει μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αξιολογούν το ανθρώπινο δυναμικό τους, καθιστώντας αυτή τη διαδικασία πιο αποτελεσματική, αντικειμενική και ευέλικτη.

Από τα σημαντικότερα οφέλη που παρέχει η τεχνολογία είναι και η εξοικονόμηση χρόνου στα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς η χειροκίνητη αξιολόγηση βιογραφικών και συνεντεύξεων έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από πλατφόρμες που με την αξιοποίηση αλγορίθμων μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να παρουσιάσουν τις πιο κατάλληλες επιλογές.

Επιπλέον, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας επιτυγχάνεται αύξηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας στην αξιολόγηση εργαζομένων, καθώς οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να ανιχνεύουν μοτίβα και τάσεις, παρέχοντας ένα πιο σφαιρικό και ακριβές προφίλ των υποψηφίων, βοηθώντας τους αξιολογητές να λάβουν πιο ενημερωμένες και ολοκληρωμένες αποφάσεις. Παράλληλα, ένα επιπλέον όφελος της χρήσης της τεχνολογίας στη διαδικασία αξιολόγησης, είναι η επίτευξη υψηλότερου ποσοστού αντικειμενικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλγόριθμοι μπορούν να αναλύουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να εξάγουν πληροφορίες χωρίς την επίδραση προκαταλήψεων ή υποκειμενικών κρίσεων.

Αν και τα τεχνολογικά εργαλεία μπορεί να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, είναι ωστόσο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με την κατάλληλη μορφή συνέντευξης. Η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιολόγηση αλλά να την υποστηρίξει. Είναι σημαντικό να διατηρείται ο ανθρώπινος παράγοντας εντός της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς η ανθρώπινη επίβλεψη παραμένει κρίσιμη για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, την αναγνώριση πιθανών παραλείψεων ή λανθασμένων εκτιμήσεων και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ανίχνευση των ταλέντων, το χτίσιμο μονοπατιών καριέρας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις