Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Στουρνάρας στο Fintech – Open Banking Protocols: “Κλειδί” τα Open Data για την καινοτομία και την ανοικτή τραπεζική

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής: FinTech-Open Banking Protocols» η οποία συνδιοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκαν αναλυτικά στις ανερχόμενες τεχνολογικές τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ανοικτών δεδομένων, καθώς και στις μεγάλες δυνατότητες για επιχειρήσεις, οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα.

Η διαδικτυακή ημερίδα, την οποία συντόνισε ο εκδότης του Startupper.gr και του Startupper MAG, Γιάννης Διονάτος, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία των ανοικτών δεδομένων στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην Πύλη Ανοικτών Δεδομένων την οποία έχει εγκαινιάσει η ΤτΕ από το 2018, πρωτοπορώντας σε σχέση με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες.

Αναλυτικότερα η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και με τη σειρά μου στη σημερινή ημερίδα Ανοικτών Δεδομένων “Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής Fintech – Open Banking Protocols”.

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού που διανύουμε, τα ανοικτά δεδομένα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς ανοίγουν νέες δυνατότητες και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Ως ανοικτά δεδομένα νοούνται τα δεδομένα που διατίθενται με ορισμένη άδεια, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί, να τα επαναχρησιμοποιεί και να τα αναδιανέμει αυτούσια ή τροποποιημένα, με μοναδικό περιορισμό την αναφορά στην πηγή τους ή τη διάθεσή τους υπό τους ίδιους όρους με το πρωτότυπο έργο. Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα σε τυποποιημένη μορφή με τη χρήση σχετικών προδιαγραφών “ανοικτών προτύπων”, ώστε να μπορούν να ανακτηθούν εύκολα από μηχανές αναζήτησης, να γίνει η επεξεργασία τους από υπολογιστικές εφαρμογές και να καταστεί δυνατή η μηχανική επαναχρησιμοποίησή τους.

Τα ανοικτά δεδομένα προσφέρουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τον οργανισμό-πάροχο των δεδομένων όσο και για τους παραλήπτες των δεδομένων αυτών. Η αναζήτηση πληροφορίας γίνεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Η εσωτερική και εξωτερική διαφάνεια ενός οργανισμού ενισχύεται. Η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός διευκολύνονται, προάγοντας την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προϊόντων. Η καινοτομία οδηγεί με τη σειρά της στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προσφορά καλύτερων προϊόντων στους καταναλωτές. Τέλος, το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα επιτρέπει στους πολίτες να ασκούν έλεγχο στις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει στην πιο ενεργό συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο.

Αναγνωρίζοντας την αξία των ανοικτών δεδομένων, τον Ιούλιο του 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε σε λειτουργία την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal). Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές. Η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση των ανοικτών δεδομένων της Τράπεζας πραγματοποιούνται βάσει διεθνών προτύπων. Έως και τον Ιούλιο του 2021, όταν συμπληρώθηκε το τρίτο έτος λειτουργίας της, την Πύλη είχαν επισκεφθεί συνολικά 40.000 χρήστες, εκ των οποίων πάνω από το 30% από το εξωτερικό. Το περιεχόμενο της Πύλης περιλαμβάνει πάνω από 3.000 αρχεία και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα σύνολα δεδομένων, όπως για παράδειγμα τα Δελτία Τιμών Χρυσού και Χρυσών Νομισμάτων.

Η λειτουργία της Πύλης καθιστά την ΤτΕ πρωτοπόρο ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στον τομέα των ανοικτών δεδομένων. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση της ΤτΕ είναι να διεξάγει διαγωνισμό datathon το Φθινόπωρο του 2022, για την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων με τη χρήση ανοικτών δεδομένων.

Όπως τα ανοικτά δεδομένα, η ανοικτή τραπεζική (open banking) προάγει την καινοτομία, την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ορόσημο για την ανάπτυξη της ανοικτής τραπεζικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε η υιοθέτηση της Οδηγίας PSD2, η οποία έχει πλήρως ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Η PSD2 απαιτεί το άνοιγμα των τραπεζικών δεδομένων για σκοπούς πληρωμών. Με άλλα λόγια, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να δίνουν σε τρίτους αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών πρόσβαση στις πληροφορίες λογαριασμών πληρωμών των πελατών τους, με την συναίνεση των τελευταίων μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs), ανοίγοντας το πεδίο για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση των μηχανισμών διασύνδεσης μεταξύ των τραπεζών και των τρίτων παρόχων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ενώ μεριμνά για την παρακολούθηση και την άρση τυχόν εμποδίων πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών. Τα οφέλη είναι αισθητά: ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί νέοι πάροχοι υπό το καθεστώς PSD2 στην Ελληνική αγορά, και αναμένονται περισσότεροι στο μέλλον».

Κυριάκος Πιερρακάκης: 3,2 δισ. ευρώ αύξηση στο ΑΕΠ και 1.000 νέες θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων

Τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων και την αξία που αυτά μπορούν να «γεννήσουν» για την οικονομία και τη χώρα τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη σημερινή διαδικτυακή ημερίδα της ΤτΕ και του ΕΕΛΛΑΚ. Ειδικότερα, απευθύνοντας χαιρετισμό ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε τα εξής:

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της ημερίδας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είπε πως πρόκειται για «μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, αρχικά σε συμβολικό επίπεδο, για να αναδειχθεί η μεγάλη αξία που μπορεί να έχουν τα ανοιχτά δεδομένα για τη χώρα και την οικονομία», «για μια πολύ ουσιαστική πράξη, ώστε να μπορέσουμε να δούμε, μέσα από την πύλη ανοιχτών δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα από τις ευρύτερες πύλες ανοιχτών δεδομένων που έχει το ελληνικό Δημόσιο, ποια στρατηγική θα ακολουθήσουμε και πώς θα μπορέσουμε πράγματι να “γεννήσουμε” τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε ως χώρα, ως Πολιτεία» και προσέθεσε: «Υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια μία φράση, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε κλισέ, ότι «τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο». Δεν ξέρω αν στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε το ίδιο, πάντως σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτό αντανακλά την τεράστια σημασία την οποία έχουν, έτσι ώστε να “γεννήσουν” αξία. Ο ΣΕΒ πριν λίγα χρόνια είχε κάνει μια σχετική μελέτη, όπου είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το άνοιγμα των δεδομένων του ελληνικού κράτους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, νομίζω ότι είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αποδόσεις που μπορεί να δώσει πλέον το άνοιγμα των δεδομένων στη χώρα μας».

Όσον αφορά στην ψηφιακή στρατηγική και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, επισήμανε:

«Κινούμαστε σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το αμιγώς θεσμικό και το άλλο επίπεδο είναι το αμιγώς τεχνολογικό, δηλαδή να φτιάξουμε τις εφαρμογές που προβλέπονται από τα θεσμικά μας εργαλεία. Πάντα ξεκινάς με τη θεσμική θωράκιση αυτών των διαδικασιών: η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες με το νόμο 4727 του 2020, είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα. Να σημειώσω ότι η προηγούμενη Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα ενσωματώνεται με το νόμο 4305/2014, από τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς από τις αρχές του 2020 έχουμε θεμελιώσει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μπορούμε να δημοσιεύουμε, γενικά, τα δεδομένα στη χώρα μας.

Η μια διάσταση του προβλήματος είναι να δημοσιεύσεις τις ροές δεδομένων και η δεύτερη διάσταση του προβλήματος είναι να το κάνεις με έναν τρόπο που είναι επεξεργάσιμος, δηλαδή με αρχιτεκτονική ΑΡΙ, ώστε να το χρησιμοποιεί η κοινότητα των προγραμματιστών και ο κάθε ενδιαφερόμενος. Η νέα πύλη που έχουμε δημιουργήσει, το data.gov.gr, ακόμη χτίζεται. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν δημοσιευτεί εκεί τα δεδομένα είναι ο δόκιμος, γιατί μπορεί κανείς να επεξεργαστεί δεδομένα όπως αυτά που αφορούν την κίνηση στους δρόμους ή δεδομένα γύρω από τον ΟΑΣΑ για παράδειγμα ή δεδομένα γύρω από τον εμβολιασμό».

Παράλληλα, ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε άλλους μηχανισμούς και άλλες βάσεις δεδομένων «όπως η συνταγογράφηση, η οποία συνιστά προτεραιότητα για εμάς. Παραδείγματος χάριν, να πάρουμε τα δεδομένα της συνταγογράφησης, να τα ανοίξουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα πολιτικής, τόσο εμείς, όσο και η ευρύτερη κοινότητα».

«Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα χτίσουμε πάνω στην πύλη που έχουμε δημιουργήσει, το data.gov.gr, όπου θα αυξηθούν οι ροές των δεδομένων που βρίσκονται εκεί σήμερα. Πέρα από αυτό, θα ζητήσουμε μέσα από hackathons από την κοινότητα των προγραμματιστών να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσει την Πολιτεία στο σχεδιασμό πολιτικών. Θα έλεγα πώς αυτή είναι μία καλή πρακτική. Και είναι μόνο η αρχή» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις