Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: Συνεργάζεται με την AI startup Mistral – Δεύτερη συμφωνία με εταιρεία AI μετά την OpenAI

Η συνεργασία της Microsoft με τη Mistral θα επικεντρωθεί, όπως συνέβη και στη συνεργασία με την OpenAI, στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων επόμενης γενιάς.

Η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα πολυετή συνεργασία με τη Mistral, μια γαλλική AI startup που αποτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Financial Times αναφέρουν ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία η Microsoft θα αποκτήσει ένα μικρό μερίδιο στην μόλις 10 μηνών εταιρεία AI, περίπου ένα χρόνο αφότου η Microsoft επένδυσε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνεργασία της με την OpenAI.

Τα ανοιχτά και εμπορικά γλωσσικά μοντέλα της Mistral θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα Azure AI της Microsoft, τη δεύτερη εταιρεία που θα προσφέρει ένα εμπορικό γλωσσικό μοντέλο στο Azure μετά την OpenAI. Η συνεργασία της Microsoft με τη Mistral θα επικεντρωθεί, όπως συνέβη και στη συνεργασία με την OpenAI, στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων επόμενης γενιάς.

Η Mistral ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο AI, που ονομάζεται Mistral Large. Έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί το μοντέλο GPT-4 της OpenAI. Σε αντίθεση με ορισμένα από τα προηγούμενα μοντέλα της Mistral, δεν θα είναι ανοιχτού κώδικα. “Το Mistral Large επιτυγχάνει ισχυρά αποτελέσματα σε κοινά χρησιμοποιούμενα σημεία αναφοράς, καθιστώντας το το δεύτερο μοντέλο στον κόσμο που είναι γενικά διαθέσιμο μέσω API (δίπλα στο GPT-4)”, λέει η ομάδα της Mistral AI.

Η Mistral κυκλοφορεί επίσης ένα νέο chatbot συνομιλίας, το Le Chat, που βασίζεται σε διάφορα μοντέλα από το Mistral AI. Τα μοντέλα της Mistral ήταν συνήθως ανοιχτού κώδικα, αλλά η συνεργασία με τη Microsoft σημαίνει ότι η γαλλική εταιρεία AI μπορεί τώρα να διερευνήσει περισσότερες εμπορικές ευκαιρίες. Ωστόσο, ούτε η Microsoft ούτε η Mistral αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την επένδυση.

Η επένδυση της Microsoft έρχεται μήνες μετά από μια δύσκολη περίοδο για τον κύριο συνεργάτη της στην AI, την OpenAI. Στις 17 Νοεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Sam Altman απολύθηκε, αλλά ο Altman επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI λίγες μέρες αργότερα, στα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια όλης της αναταραχής, η Microsoft κατάφερε να πάρει μια θέση παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο που ελέγχει την OpenAI, παρέχοντας στον γίγαντα λογισμικού μεγαλύτερη ορατότητα στις εσωτερικές λειτουργίες της OpenAI, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου σε μεγάλες αποφάσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις