Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γκουτέρες: Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις

Η νομική ισότητα για τις γυναίκες απέχει 300 χρόνια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την πρόοδο».

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και χαιρετίζουμε όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο» επεσήμανε στο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι δισεκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία, τις διακρίσεις αλλά και τη βία. «Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με μια έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών» σχολίασε.

Αναγνωρίζοντας πως η νομική ισότητα των δύο φύλων κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς εκτιμά ότι απέχει περίπου 300 χρόνια μέχρι την εδραίωσή της.

Αναφερθείς στο φετινό θέμα «επενδύστε στις γυναίκες», ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει πως ο τερματισμός της πατριαρχίας απαιτεί να «μπουν χρήματα στο τραπέζι». «Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναικείες οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και για την προώθηση της, την οικοδόμηση της ειρήνης και τη δράση για το κλίμα.

Όλα αυτά εξαρτώνται από την απελευθέρωση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι ώστε οι χώρες να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσουν στις γυναίκες και στα κορίτσια. Πρέπει, επίσης, να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία οικονομικών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων σε πολιτικές και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών» εξήγησε.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως τα δικαιώματα των γυναικών είναι ένας αποδεδειγμένος δρόμος προς δίκαιες, ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες και προτρέπει «μαζί, ας αναλάβουμε επείγουσα δράση για να τα κάνουμε πραγματικότητα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις