Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Βασικός στόχος της AWS είναι ο εκδημοκρατισμός των τεχνολογιών Gen AI

Ο Tech Lead, Greece - Cyprus - Malta της AWS σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Startupper

Τον τελευταίο χρόνο σε όποιο tech event και εάν παρευρεθεί κανείς το νούμερο 1 θέμα συζήτησης είναι η τεχνητή νοημοσύνη και όχι αδίκως.  Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογίες AI δεν είναι κάτι καινούριο. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλούς τομείς χωρίς ο χρήστης να έχει άμεση επαφή μαζί τους, αλλά να απολαμβάνει τα όποια οφέλη τους. Ωστόσο αυτό που πραγματικά έφερε την επανάσταση στον χώρο είναι η εμφάνιση των μοντέλων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI). Οι περισσότεροι ίσως να έχουμε συνδέσει την Gen AI στο μυαλό μας αποκλειστικά με τα chatbots, όμως οι εφαρμογές της είναι πραγματικά αμέτρητες. Αυτό είναι κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται εάν κοιτάξει κανείς τις Gen AI λύσεις  της AWS, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις παγκοσμίως στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό το Startupper μίλησε αποκλειστικά με τον Λεωνίδα Δρακόπουλο, Tech Lead, Greece – Cyprus – Malta της AWS για όλες τις νέες πρωτοβουλίες και τα σχέδια του tech κολοσσού πάνω στην Gen AI.

Όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος «στην AWS, ο βασικός μας στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός τεχνολογιών ΑΙ και ML όπως είναι και GenAI τεχνολογίες καθιστώντας τις προσβάσιμες σε οποιονδήποτε θέλει να τις χρησιμοποιήσει».

 

 

Startupper: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς ξεκίνησε η επαγγελματική σας σταδιοδρομία στην AWS; Πώς θα χαρακτηρίζατε το «ταξίδι» σας μέχρι τώρα;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Θα έλεγα ξεκίνησε λίγο τυχαία! Περίπου πριν 8 χρόνια δούλευα στο Λονδίνο σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα έχτιζα εφαρμογές για πελάτες πάνω στην πρόσφατα released Cloud Computing πλατφόρμα τους, όταν ο όρος Cloud θα έλεγα δεν ήταν τόσο διαδεδομένος. Ένας φίλος μου τότε μου έκανε μία επαφή με έναν υπάλληλο της AWS, που τυχαίνει επίσης να είναι τώρα Start Up Technical Leader για όλο το EMEA, ο οποίος με συνέστησε για μία συνέντευξη για ένα τεχνικό ρόλο στην AWS. Καθώς προετοιμαζόμουν για την συνέντευξη με AWS έπαθα σοκ από το πόσο γρήγορα μπορούσα να αναπτύξω παραγωγικές εφαρμογές πάνω στην Cloud πλατφόρμα της AWS σε σχέση με πριν. Ευτυχώς ήμουν επιτυχής στη συνέντευξη και από τότε δεν ξανακοίταξα πίσω. Το ταξίδι ως τώρα είναι εξαιρετικό από πολλές απόψεις, με πολλές επιτυχημένες συνεργασίες με Start Ups που μόλις ξεκινούν στο Cloud και μεγάλες πολυεθνικές που υιοθετούν Cloud τεχνολογίες.

 

Startupper: Η Gen AI είναι για πολλούς η νούμερο 1 τάση στον τομέα της τεχνολογίας διεθνώς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Πόσο σημαντικός όμως είναι ο συγκεκριμένος τομέας για την AWS και σε τι βαθμό σχεδιάζει να επενδύσει στο άμεσο μέλλον σε αυτόν;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Ναι ο GenAI τομέας είναι πολύ σημαντικός για την AWS, έχουμε επενδύσει σημαντικά και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι η Amazon και η AWS καινοτομούν σε AI και ML για περισσότερα από 20 χρόνια. Μερικά παραδείγματα αυτής της καινοτομίας είναι το recommendation engine προϊόντων στην Amazon.com, βελτιστοποίηση των διαδρομών ρομποτικής συλλογής στα Fulfillment Centres μας, πρόβλεψη ζήτησης προϊόντων σε πολύ μεγάλη κλίμακα, η Prime Air τεχνολογία που επιτρέπει παραδόσεις προϊόντων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, η τεχνολογία στο Amazon Go που βασίζεται σε deep learning αλγορίθμους και είναι το shopping experience μας με φυσική παρουσία που επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν αντικείμενα από το ράφι και μπορούν απλά να φύγουν από το κατάστημα με τη διαδικασία της πληρωμής να γίνεται απολύτως αυτόματα. Στην AWS, ο βασικός μας στόχος είναι ο εκδημοκρατισμός τεχνολογιών ΑΙ και ML όπως είναι και GenAI τεχνολογίες καθιστώντας τις προσβάσιμες σε οποιονδήποτε θέλει να τις χρησιμοποιήσει. Έτσι έχουμε περισσότερους από 100.000 πελάτες όλων των μεγεθών και βιομηχανιών που εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν τις ΑΙ και ML τεχνολογίες μας όπως η Intuit, η AT&T, η Thomson Reuters, η AstraZeneca, η Ferrari, η Bundesliga, η 3M και η BMW, καθώς και χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

 

Startupper: Ποιες είναι οι Gen AI λύσεις που προσφέρει η AWS σήμερα; Ποιοι είναι οι παράγοντες και οι καινοτομίες που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Κάθε επένδυση της AWS στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Στην AWS, το 90% των λύσεων μας βασίζεται σε αυτά που μας λένε οι πελάτες ότι έχει σημασία για αυτούς και μερικές φορές προσθέτουμε ότι το υπόλοιπο 10% που είναι ανάγκες πελατών που έχουμε προβλέψει, αλλά οι πελάτες μας δεν μπορούν να τις περιγράψουν ακόμα.

Με βάση τα παραπάνω προσδιορίσαμε τρία σημαντικά σημεία για τη γρήγορη δημιουργία και ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας ολιστικά.

Πρώτον, προσφέρουμε λύσεις ώστε η AWS να είναι η πιο αποδοτική πλατφόρμα για κατασκευή GenAI εφαρμογών χρησιμοποιώντας Foundational Models (FMs). Πιο συγκεκριμένα, το Amazon Bedrock είναι ο ευκολότερος τρόπος για τους πελάτες μας να δημιουργήσουν παραγωγικές εφαρμογές που βασίζονται σε AI χρησιμοποιώντας FMs, εκδημοκρατίζοντας την πρόσβαση στους πιο καινοτόμους πάροχους FMs όπως AI21 Labs, Anthropic, Cohere and Stability AI αλλά και μοντέλα αναπτυγμένα από την Amazon όπως το Titan.

Δεύτερον επενδύουμε στην κατασκευή AWS υποδομής που στοχεύει στην καλύτερη αναλογία κόστους απόδοσης σε φορτία ΑΙ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, επενδύσαμε στην κατασκευή των δικών μας Silicon Chips για να βελτιώσουμε την αναλογία απόδοσης και κόστους για απαιτητικά ΑΙ φορτία, όπως η εκπαίδευση ML μοντέλων και το λεγόμενο ML Inference, σε περιπτώσεις έως και 40%. Τα Chips μας ονομάζονται AWS Trainium και AWS Inferentia και λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν χρησιμοποιούνται από πελάτες όπως η AirBnb, Grammarly, Hugging Face και πολλούς άλλους πελάτες μας.

Τρίτον οι πελάτες χρησιμοποιούν AWS εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνουν ριζικά την παραγωγικότητα τους, όπως το Amazon CodeWhisperer και το Amazon Q. Οι τομείς στους οποίους προβλέπουμε ότι η χρήση GenAI θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα είναι η παραγωγή λογισμικού αλλά και GenAI assistants που μπορούν να λύσουν προβλήματα, να δημιουργήσουν περιεχόμενο και να κάνουν ενέργειες με βάση τα εσωτερικά δεδομένα μία εταιρίας. Το Amazon CodeWhisperer και το Amazon Q είναι λύσεις σε ακριβώς πάνω σε αυτούς τους τομείς.

 

Startupper: Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές Gen AI λύσεις της AWS αυτή τη στιγμή είναι το Amazon CodeWhisperer και το Amazon Bedrock. Για όσους όμως τυχόν δεν γνωρίζουν ,πείτε μας δύο λόγια για το ποιες είναι οι εφαρμογές τους και το πως βοηθούν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Το Amazon Bedrock είναι μια πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία που κάνει προ εκπαιδευμένα FMs από AWS όπως το Titan, και από τρίτους πάροχους FMs, όπως το Claude από την Anthropic, προσβάσιμα μέσω απλά ενός API. Το Amazon Bedrock είναι ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσεις και να κλιμακώσεις παραγωγικές εφαρμογές AI με FMs. Πάρα πολλοί από τους πελάτες μας χρησιμοποιούν Bedrock για να καινοτομήσουν όπως για παράδειγμα η Booking.com και η adidas.

Η πλήρως διαχειριζόμενη εμπειρία του Amazon Bedrock επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν FMs χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για λεπτομέρειες υποδομής όπως για παράδειγμα την τοπολογία δικτύου, υποστηρίζοντας βέλτιστες πρακτικές για Responsible AI, ασφάλεια και ιδιωτικότητα των δεδομένων των πελατών μας. Για παράδειγμα δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ τα δεδομένα των πελατών μας για να εκπαιδεύσουμε τα base FMs που παρέχονται από το Amazon Bedrock.

Για το CodeWhisperer συγκεκριμένα οι προγραμματιστές λογισμικού σήμερα ξοδεύουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους γράφοντας κώδικα boilerplate που είναι αρκετά απλός και δεν δίνει κάποιο competitive advantage για τις εταιρίες τους. Ξοδεύουν επίσης πολύ χρόνο προσπαθώντας να συμβαδίσουν με ένα περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο εργαλείων και τεχνολογίας. Όλα αυτά αφήνουν στους προγραμματιστές λιγότερο χρόνο για να αναπτύξουν νέες, καινοτόμες δυνατότητες και υπηρεσίες. Οι προγραμματιστές προσπαθούν να το ξεπεράσουν αντιγράφοντας και τροποποιώντας αποσπάσματα κώδικα από το Internet, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια αντιγραφή κώδικα που δεν λειτουργεί, περιέχει κενά ασφαλείας ή δεν ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές άδειας χρήσης ανοιχτού κώδικα της εταιρείας τους.

Οι GenAI τεχνολογίες επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν κώδικα γρηγορότερα ενώ τους ελευθερώνει χρόνο ώστε να επικεντρωθούν στις πιο δημιουργικές πτυχές προγραμματισμού. Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώσαμε το Amazon CodeWhisperer, ένα coding AI companion. Πελάτες και συνεργάτες όπως οι Infosys, Publicis Sapient και Accenture χρησιμοποιούν το Amazon CodeWhisperer για τους παραπάνω ακριβώς λόγους.

 

Startupper: Όσον αφορά τις startups, πως μπορούν να επωφεληθούν από τις λύσεις AI της AWS; Υπάρχουν ελληνικές Startups με τις οποίες να συνεργάζεστε αυτή τη στιγμή;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Μια από τις σταθερές πάγιες στρατηγικές μας στην AWS είναι το γεγονός ότι θέλουμε να εκδημοκρατίσουμε την πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους. Την ίδια στρατηγική ακολουθούμε αναφορικά με ΑΙ τεχνολογίες που επιτρέπει σε startups να καινοτομήσουν και να πειραματιστούν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν χρησιμοποιώντας λύσεις ΑΙ της AWS, όπως για παράδειγμα startups που χρησιμοποιούν τα AWS custom Silicon Chips για να δημιουργήσουν τα δικά τους FMs. Ναι, συνεργαζόμαστε με πάρα πολλές ελληνικές startups αυτήν τη στιγμή όπως για παράδειγμα την Orfium και την Deepsea που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της AWS για να καινοτομήσουν σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων ΑΙ φορτίων.

 

Startupper: Ποιες άλλες τάσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης πιστεύετε ότι θα κυριαρχήσουν αυτή τη χρονιά;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Βλέπουμε 3 τάσεις για αυτή τη χρονιά αλλά και για το μέλλον.

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) θα εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας πολιτισμικά δεδομένα με αποτέλεσμα να αποκτήσουν μια πιο λεπτή κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας και των πολύπλοκων κοινωνικών προκλήσεων. Για παράδειγμα στην Ιαπωνία, θεωρείται σημάδι απόλαυσης να ρουφήξεις τη σούπα σου, αλλά το ίδιο ίσως θεωρείται αγενές σε άλλους πολιτισμούς. Τα επόμενα χρόνια, ο πολιτισμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα είναι οι τεχνολογίες που θα σχεδιαστούν, θα αναπτυχθούν και θα καταναλωθούν και τα αποτελέσματά θα είναι σημαντικά πιο εμφανή σε τεχνολογίες GenAI.

Βλέπουμε την άνοδο των ΑΙ Assistants. Οι ΑΙ Assistants όχι μόνο θα γράφουν και θα καταλαβαίνουν κώδικα αλλά θα είναι ακούραστοι βοηθοί και δάσκαλοι. Οι ΑΙ Assistants επίσης προσβλέπουμε ότι θα είναι personalized στο άτομο, ομάδα η και σε μια ολόκληρη εταιρία.

Τέλος προσβλέπουμε ότι η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση θα εξελιχθεί ώστε να συμβαδίσει με την ταχύτητα της τεχνολογίας. Θα αναπτυχθούν πολλά καινούργια προγράμματα που είναι πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες της βιομηχανίας που θα μοιάζουν με την εμπειρία που κάποιος αποκτά μετά από πολυετή τριβή στην αγορά εργασίας.

 

Startupper:Γνωρίζουμε ότι «τρέχετε» και το AWS Generative AI Accelerator. Τι περιλαμβάνει συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης; Σε ποιους απευθύνεται και πως μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Το AWS Generative AI Accelerator είναι ένα φανταστικό εργαλείο για startups. Θα παρέχει πρόσβαση σε εντυπωσιακά μοντέλα και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμοσμένες στρατηγικές Go to Market, και πολλά άλλα. Επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν επίσης πρόσβαση σε ευκαιρίες δικτύωσης με κορυφαίους του κλάδου, πιθανούς επενδυτές και πελάτες. Επιπλέον, οι επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις θα λάβουν έως και 300.000 $ σε credits AWS για να δημιουργήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους πάνω στην πλατφόρμα της AWS, καθώς και ειδικούς επιχειρηματικούς και τεχνικούς mentors που θα ματσάρονται με βάση τον κλάδο, την αγορά και το στάδιο.

Για να επωφεληθούν πλήρως από το πρόγραμμα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ήδη αναπτύξει ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) και κάποιο traction με πελάτες. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και όσες ήδη χτίζουν  σε περιβάλλον AWS πιστεύουμε θα λάβουν το μεγαλύτερο όφελος από την αποκλειστική ομάδα AWS Solutions Architects του accelerator, η οποία θα υποστηρίξει κάθε βήμα της ανάπτυξης του προϊόντος τους. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, χωρίς περιορισμούς – θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εταιρείες που εφαρμόζουν GenAI λύσεις από νομικές εταιρείες και εταιρείες μάρκετινγκ, αλλά και εταιρείες με δραστηριότητα σε τομείς όπως της μηχανικής λογισμικού, την πράσινη ενέργεια και την ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης φαρμάκων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν αρκετές Start ups το 2023 και εξετάζουμε τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερες το 2024 στον τομέα του GenAI και σε άλλους τομείς.

 

Startupper: Πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να αξιοποιήσει την AI για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Η Ελλάδα έχει αντιληφθεί την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας. Από την άποψη κρατικής πρωτοβουλίας η Ελλάδα έχει πλέον μια εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και ένα σχέδιο δράσης, τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που περιλαμβάνει και δράσεις στον τομέα του ΑΙ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω την έμφαση που δίνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας από την κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει ήδη δείξει μερικά σπουδαία παραδείγματα χρήσης ψηφιακών εργαλείων για την παροχή υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις και την κάλυψη αναγκών. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για οικονομική ανάπτυξη μέσω τεχνολογιών ΑΙ. Ίσως είναι πολύ μεγάλο θέμα για να θίξουμε εις βάθος αλλά θα πω ξανά ότι η ευκαιρία είναι τεράστια και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε μέσω εκπαίδευσης, με κανονιστικό πλαίσιο που προστατεύει τους πολίτες αλλά και επιτρέπει την καινοτομία και φυσικά με προώθηση οδηγιών για Responsible χρήσης AI τεχνολογιών.

Ως AWS στα τέλη του 2023, δεσμευτήκαμε για το “AI Ready” πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως το 2025. Περιλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για ενήλικες και νέους μαθητές και έχουμε εξελίξει τα υπάρχοντα δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης για να προωθήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις κρίσιμες δεξιότητες.

 

Startupper: Τι να περιμένουμε από την AWS στο μέλλον στο κομμάτι της Gen AI;

Λεωνίδας Δρακόπουλος: Είναι σίγουρα ακόμα η αρχή στον τομέα του GenAI. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με συνεχείς καινοτομίες. Εμείς θα συνεχίσουμε με την στρατηγική που ανέφερα παραπάνω σχετικά με τον εκδημοκρατισμό τεχνολογιών GenAI και φυσικά συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε διαρκώς στις ανάγκες των πελατών μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις