Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η HeavyFinance συγκεντρώνει 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας στην Ευρώπη

Το ταμείο θα παρέχει μεσοπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια σε μικρές και μεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις για να στηρίξει τις προσπάθειές τους να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μέσω πιο πράσινων πρακτικών.

Οι γεωργικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενισχύονται σήμερα στο πλαίσιο ενός σχεδίου της HeavyFinance, μιας αγοράς που συνδέει τους επενδυτές με τους ευρωπαίους αγρότες. Η εταιρεία συγκεντρώνει 50 εκατομμύρια ευρώ για ένα ιδιωτικό πιστωτικό ταμείο για να βοηθήσει στην προώθηση της απαλλαγής της γεωργίας από τον άνθρακα στη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.
Το ταμείο θα παρέχει μεσοπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια σε μικρές και μεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις για να στηρίξει τις προσπάθειές τους να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μέσω πιο πράσινων πρακτικών.
Αυτές περιλαμβάνουν εναλλακτικές φιλικές προς το έδαφος τεχνικές που δεσμεύουν τον άνθρακα και βελτιώνουν την υγεία του εδάφους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη «γεωργία χωρίς άροση» (με μηδενικό ή λιγότερο όργωμα), λιγότερη εξάρτηση από συνθετικά λιπάσματα και λιγότερο ρυπογόνο γεωργικό εξοπλισμό.
Ιδρύθηκε το 2020 και η HeavyFinance έχει λάβει πάνω από 10,000 δείγματα εδάφους για να βοηθήσει στη μέτρηση της αποθήκευσης άνθρακα σε γεωργικές εκτάσεις. Η εταιρεία έχει ήδη χορηγήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ σε γεωργικά δάνεια για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης στη γεωργία.
Στοχεύοντας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η HeavyFinance έχει χορηγήσει περισσότερα από 1,700 δάνεια σε γεωργούς που αντιμετωπίζουν εμπόδια στη χρηματοδότηση από παραδοσιακά ιδρύματα για να τους βοηθήσει να προωθήσουν τη μετάβασή τους σε πιο βιώσιμη γεωργία.
Ως βασικός επενδυτής, το ΕΤαΕ έχει δεσμεύσει 20 εκατομμύρια ευρώ για το ταμείο. Το ποσό αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει το ταμείο, αλλά θα συμβάλει επίσης στην προσέλκυση πρόσθετων επενδυτών – τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.
Η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή με τη στήριξη του προγράμματος InvestEU, το οποίο αποσκοπεί στη μόχλευση πρόσθετων επενδύσεων ύψους άνω των 372 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2021 και 2027 για τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το έδαφος ως σημαντική δεξαμενή άνθρακα και τη γεωργική βιομηχανία ως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις