Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κωστής Παπαδημητρακόπουλος: Τελεσίδικα αθώος για όλες τις κατηγορίες και αστικές αξιώσεις από τις βρετανικές αρχές

Με νέα ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2024 τερματίζεται οριστικά και η αστική αγωγή των βρετανικών αρχών (FCA) κατά των Κωνσταντίνου Παπαδημητρακόπουλου και Δημήτρη Γρυπάρη της εταιρείας Globo οι οποίοι αθωώνονται πανηγυρικά.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) γνωστοποιεί με την απόφαση της αυτή ότι αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία που είχε κινήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο σύμφωνα με τα άρθρα 383 και 382 του Νόμου Περί Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Αγορών του 2000 (FSMA), εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Κωνσταντίνου Παπαδημητρακόπουλου και του πρώην οικονομικού διευθυντή Δημήτρη Γρυπάρη της Globo Plc., για φερόμενη κατάχρηση της αγοράς.
Η FCA αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία στις 6 Μαρτίου 2024, γεγονός το οποίο ολοκληρώνει όλες τις διαδικασίες που είχαν κινηθεί εναντίον των δύο πρώην στελεχών της Globo και αφορούσαν στο αστικό δίκαιο.

Όπως προκύπτει από τη δημοσιευμένη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου στην ένσταση ακυρότητας που πρόβαλε ο Κος Παπαδημητρακόπουλος, επρόκειτο για μια επίπονη διαδικασία που περιλάμβανε μεταξύ άλλων, εκτενή έρευνα σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι ελληνικές αρχές, μεταξύ πολλών άλλων, παραχώρησαν πληθώρα στοιχείων στο πλαίσιο της Διεθνούς Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής.
Τα στοιχεία αυτά, εκτός από τις ποινικές διαδικασίες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν νομίμως και στις οποίες αθωώθηκε ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, χρησιμοποιήθηκαν κατά παράβαση στην αστική διαδικασία που εκκίνησε η FCA στην Αγγλία. Στην περίπτωση αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε την πρακτική της FCA ως κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας (abuse of court process), της επέβαλε όλα τα δικαστικά έξοδα (εμμέσως δικαιώνοντας την ένσταση του Κου Παπαδημητρακόπουλου) και απαγόρευσε τη χρήση των εν λόγω τεκμηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2024 η Αρχή (FCA) είχε ανακοινώσει ότι οι Παπαδημητρακόπουλος και Γρυπάρης είχαν αθωωθεί σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες που άπτονται του ποινικού κώδικα καθώς, όπως ανέφερε η απόφαση, “μετά από την τελευταία αναθεώρηση της ποινικής δίωξης, έχοντας εξετάσει όλους τους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων αποδεκτών στοιχείων και της επίδρασης που είχε στη δίωξή μας η αθωωτική απόφαση των ελληνικών αρχών για τους κ. Παπαδημητρακόπουλο και Γρυπάρη, αποφασίσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το δημόσιο συμφέρον να συνεχιστεί η δίωξη. Η απόσυρση των ενταλμάτων καθώς και των Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης, τερματίζει την ποινική δίωξη”.

Η BCL Solicitors, που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση του κ. Παπαδημητρακόπουλου σχετικά με την έρευνα της FCA για τις υποθέσεις της Globo PLC, προχώρησε σε δήλωση για λογαριασμό του πελάτη της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας παροχής νομικών συμβουλών.
Στη δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παπαδημητρακόπουλος είναι ικανοποιημένος που μετά από οκτώ χρόνια επιλύθηκε το θέμα αυτό, δικαιώνοντάς τον.

“Το 2021 ο κ. Παπαδημητρακόπουλος αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια με κατηγορίες ουσιαστικά παρόμοιες με τα αδικήματα για τα οποία άσκησε δίωξη η FCA. Και το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η συμπεριφορά της FCA στο πλαίσιο της αστικής αγωγής που είχε κινήσει στην Αγγλία, συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας του δικαστηρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρήθηκε σκόπιμο η FCA να αποφασίσει να διακόψει την ποινική της έρευνα αλλά και να τερματίσει τις αξιώσεις της σε ό,τι αφορά στο αστικό δίκαιο”.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση, η ΒCL εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκπροσώπηση του κ. Παπαδημητρακόπουλου “σε αυτή τη μακροχρόνια υπόθεση που ξεκίνησε η FCA για φερόμενη κατάχρηση της αγοράς σε σχέση με τις υποθέσεις της Globo PLC”.

 

Οριστικά Αθώος ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις