Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η AI μπορεί να ανιχνεύσει τον φόβο στις φωνές των κακοποιημένων γυναικών

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, όπως απέδειξε όπως απέδειξε η βραβευμένη Ισπανίδα ερευνήτρια, Esther Rituerto. Ειδικότερα, η ερευνήτρια έχει αναπτύξει ΑΙ συστήματα, τα οποία είναι ικανά να εντοπίσουν τον κίνδυνο και τον φόβο στις φωνές των κακοποιημένων γυναικών.

Η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία κατά της Φυλετικής Βίας αναγνώρισε το σημαντικό έργο της Rituerto στα πρόσφατα βραβεία που απέμεινε για τις διδακτορικές διατριβές σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

Όπως εξήγησε η ίδια η Rituerto σε συνέντευξή της στην EFE στόχος της ήταν να μπορέσει να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που δίνει το περιβάλλον μιας γυναίκας για να ανιχνεύσει πότε μια κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη για αυτήν. Συγκεκριμένα, η Ισπανίδα ερευνήτρια απέδειξε ότι από την ανάλυση του ήχου της φωνής μιας γυναίκας μπορεί να διαπιστωθεί το εάν κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση.

Η Rituerto και η ομάδα της από το Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης έχουν αναπτύξει μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται σε smartphones και ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων, καθώς και για την παραγωγή αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για την προστασία των θυμάτων. Μάλιστα, η ανάλυση φωνής που διεξάγουν οι συγκεκριμένες συσκευές παρουσιάζει ακρίβεια έως και 73% στον εντοπισμό των ενδείξεων κακοποίησης.

Σε γενικές γραμμές καθώς η ανάπτυξη της ΑΙ προχωρά με γοργούς ρυθμούς μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά συστήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις