Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Shutterstock “εκπαιδεύει” την δημιουργική ΑΙ

Η Shutterstock, η μεγάλη εταιρεία εικόνων stock για διάφορες χρήσεις, έχει συνάψει αρκετές σημαντικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Meta, Google, Amazon και Apple. Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την αδειοδότηση της εκτεταμένης βιβλιοθήκης εικόνων, βίντεο και μουσικής της Shutterstock για να βοηθήσουν αυτές τις εταιρείες να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shutterstock, Jarrod Yahes, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ζήτηση για περιεχόμενο αδειοδότησης επιταχύνεται καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν περισσότερη πρόσβαση σε δεδομένα εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι συμφωνίες αρχικά αποτιμήθηκαν μεταξύ 25 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν προς τα πάνω.

Οι συνεργασίες της Shutterstock

Η Shutterstock συνεργάστηκε με την AWS για την παροχή συνόλων δεδομένων από τη βιβλιοθήκη 400 εκατομμυρίων στοιχείων για διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων οχημάτων και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το AWS Data Exchange περιλαμβάνει πλέον αυτά τα σύνολα δεδομένων και οι συνδρομητές AWS μπορούν επίσης να ζητήσουν προσαρμοσμένες συλλογές ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η Shutterstock έχει συνάψει επίσης εξαετή συμφωνία δεδομένων εκπαίδευσης με την OpenAI. Αυτή η συνεργασία θα παρέχει στην OpenAI πρόσβαση στις βιβλιοθήκες εικόνων, βίντεο και μουσικής της Shutterstock, μαζί με μεταδεδομένα. Σε αντάλλαγμα, η Shutterstock θα έχει κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις τεχνολογίες και της υπηρεσίες της OpenAI και θα ενσωματώσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης DALL-E στην πλατφόρμα της αλλά και σε αυτή της GIPHY.

Η Apple υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Shutterstock για να χρησιμοποιήσει τις εικόνες της για εκπαίδευση AI, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς η Apple ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προσπάθειές της για AI στο WWDC 2024 μια και έχει μείνει αρκετά πίσω στην κούρσα της ΑΙ.

Shutterstock & ΑΙ

Το περιεχόμενο που δημιουργείται ήδη από AI από την ίδια την Shutterstock έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την ποιότητα του. Η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, αδειοδοτώντας τη βιβλιοθήκη εικόνων της στην OpenAI και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται για τις συνεισφορές τους. Η Shutterstock ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με την Nvidia για την ανάπτυξη μιας γεννήτριας 3D μοντέλων με τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, η Shutterstock έχει δημιουργήσει ένα «ταμείο συνεισφοράς» για να πληρώνει τους καλλιτέχνες για τον ρόλο που διαδραματίζει η δουλειά τους στην εκπαίδευση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις