Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Kuva Space: 1,8 εκατ. ευρώ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα CSS της ESA

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προηγμένες υπερφασματικές πληροφορίες για την παρακολούθηση και τον μετριασμό της πολιτικής ασφάλειας και των γεγονότων κρίσης.

 

Η φινλανδική εταιρεία υπερφασματικών δορυφόρων και τεχνητής νοημοσύνης, Kuva Space, με σύμβαση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα CSS της ESA. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προηγμένες υπερφασματικές πληροφορίες για την παρακολούθηση και τον μετριασμό της πολιτικής ασφάλειας και των γεγονότων κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος R&D, η Kuva Space θα δοκιμάσει και θα αναπτύξει ενσωματωμένη υπερφασματική επεξεργασία δεδομένων, κινητή επικοινωνία Sat-to-Sat και Sat-to-IoT. Στόχος η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων με τον εντοπισμό και την εκ νέου ανακάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων κατά μήκος της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Φινλανδίας, Εσθονίας και Σουηδίας.

Το πρόγραμμα CSS επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση διαστημικών λύσεων για την υποστήριξη ανθρωπιστικών λύσεων, επιβολής του νόμου, ασφάλειας και συμβάντων έκτακτης ανάγκης γρήγορα, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, προς όφελος όλων.

Ο τομέας της πολιτικής ασφάλειας αντιμετωπίζει επί του παρόντος διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων πόρων, της πρόσβασης σε δεδομένα, του χειρισμού μεγάλων δεδομένων και των προκλήσεων μετάδοσης δεδομένων λόγω της αύξησης του όγκου δεδομένων, της ταχύτητας διανομής, της ποικιλίας δεδομένων και της ασφάλειας.

Ειδικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι ειδικοί βασίζονται σε διαφορετικές πηγές δεδομένων και δορυφορικά στοιχεία για την πρόβλεψη γεγονότων, την αξιολόγηση καταστάσεων και την επικοινωνία, καθιστώντας κρίσιμες τις αξιοποιήσιμες πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Πέντε έθνη υπό την ESA – Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία – έχουν συνεισφέρει χρηματοδότηση για τη δημιουργία του SMART-CONNECT, μιας κοινοπραξίας διαφόρων τεχνολογικών φορέων με επικεφαλής την αυστριακή εταιρεία Geoville. Οι συμμετέχοντες στο SMART-CONNECT περιλαμβάνουν τους Kuva Space (FI), Epic Blue (BE), INOV (PT), Klepsydra (CH), neXat (BE), Sistema (AT) και VITO (BE). Στόχος τους είναι να φέρουν επανάσταση στην επικοινωνία για ταχεία ανταλλαγή δεδομένων και έγκαιρη παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το SMART-CONNECT παρέχει μια λύση λογισμικού που εξασφαλίζει ασφαλή διασυνδεσιμότητα δεδομένων από άκρο σε άκρο μεταξύ των πολιτών, των πρώτων ανταποκριτών, των κέντρων διαχείρισης καταστροφών. Διαθέτει ικανότητα μετάδοσης μέσω αυτόματης επιλογής των διαθέσιμων καναλιών μετάδοσης (όλα SatCom και επίγεια).

Μαζί με τις φινλανδικές αρχές, η Kuva Space θα επιδείξει την αυτόματη ανίχνευση θαλάσσιων σκαφών χρησιμοποιώντας υπερφασματική απεικόνιση και την προηγμένη πλατφόρμα AI. Θα δημιουργηθεί συναγερμός εάν δεν εντοπιστεί σήμα αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS) από το σκάφος, εγείροντας υποψίες εγκληματικής δραστηριότητας. Αυτή τη στιγμή, η Kuva Space συλλέγει και αποθηκεύει τις φασματικές υπογραφές του σκάφους για προσπάθειες εκ νέου ανακάλυψης και μελλοντική απόκτηση.

Επιπλέον, η Kuva Space θα αναπτύξει βαθμονομημένα και αναλυτικά προϊόντα δεδομένων επί του σκάφους για την αυτόματη ανίχνευση πυρκαγιών και κατολισθήσεων, καθώς και την παροχή των συντεταγμένων τους σε πλατφόρμες πολιτικής ασφάλειας εντός δέκα λεπτών από τη μετάδοση στον επίγειο σταθμό μέσω του SMART-CONNECT.

Η Kuva Space είναι σε αποστολή να κατασκευάσει τον πιο εκτεταμένο υπερφασματικό δορυφορικό αστερισμό στον κόσμο και αυτόματο μοντέλο AI-powered insights-as-a-service. Με τρεις επιτυχημένες δορυφορικές αποστολές, η Kuva Space θα εκτοξεύσει δύο υπερφασματικούς δορυφόρους και τις αρχικές υπηρεσίες της το 2024. Το πρώτο, το Hyperfield-1, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2024.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις