Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Microsoft αναπτύσσει το μεγαλύτερο γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη ενός νέου μεγάλου γλωσσικού μοντέλου AI, το MAI-1. Με περίπου 500 δισεκατομμύρια παραμέτρους, το MAI-1 ξεχωρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα στον χώρο, έτοιμο να ανταγωνιστεί τα GPT-4 της OpenAI και το Gemini Ultra της Google.

Υπεύθυνος του έργου είναι ο Mustafa Suleyman, ο οποίος ήταν CEO της Inflection AI και μεταπήδησε στην Microsoft. Η ανάπτυξη του MAI-1 γίνεται με τη χρήση ενός εντυπωσιακού υπολογιστικού συμπλέγματος που περιλαμβάνει διακομιστές εξοπλισμένους με τους πανίσχυρους επεξεργαστές AI της Nvidia. Τα δεδομένα εκπαίδευσης του MAI-1 περιλαμβάνουν πληθώρα κειμένων που παρήχθησαν τόσο από άλλα μοντέλα και chatbots ΑΙ όσο και από περιεχόμενο του Διαδικτύου, προσφέροντας ένα πλούσιο και ποικίλο σύνολο δεδομένων για την εκπαίδευσή του.

Σύμφωνα με πηγές της Microsoft, η στρατηγική ανάπτυξη του MAI-1 αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Microsoft στην προώθηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, ανεξάρτητα από τις συνεργασίες της με άλλες εταιρείες όπως η OpenAI. Αναμένεται να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες cloud της Microsoft και να βελτιώσει δυνητικά εφαρμογές όπως το Bing και το Azure.

Παρά τo εντυπωσιακό του μέγεθος, το MAI-1 σχεδιάστηκε να λειτουργεί μόνο στα κέντρα δεδομένων της Microsoft λόγω της πολυπλοκότητάς του, αποκλείοντας την εφαρμογή του σε φορητές συσκευές ή και λιγότερο ισχυρούς υπολογιστές. Οι ακριβείς εφαρμογές και δυνατότητες του MAI-1 παραμένουν ακόμα υπό διερεύνηση, με την ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στο επερχόμενο συνέδριο προγραμματιστών της Microsoft Build.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις