Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Ilya Sutskever αποχωρεί από την OpenAI

Ο Sutskever θα αντικατασταθεί από τον διευθυντή έρευνας Jakub Pachocki.

Ο επικεφαλής επιστήμονας και συνιδρυτής της OpenAI, Ilya Sutskever, αποχωρεί από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, μια αποχώρηση που τερματίζει μήνες εικασιών σχετικά με το μέλλον ενός κορυφαίου ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης που διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη σύντομη αποπομπή του Sam Altman πέρυσι.

Ο Sutskever θα αντικατασταθεί από τον διευθυντή έρευνας Jakub Pachocki, δήλωσε η OpenAI στο blog της την Τρίτη. Ο νέος επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας, Pachocki, εργάζεται στην OpenAI από το 2017 και ηγήθηκε της ανάπτυξης του μοντέλου GPT-4 AI της εταιρείας.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Sutskever χαρακτήρισε την τροχιά της OpenAI «θαυματουργή» και είπε ότι ήταν βέβαιος ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει AI που είναι «τόσο ασφαλής όσο και επωφελής» υπό την τρέχουσα ηγεσία της.

Ο Sutskever είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εταιρεία από τις πρώτες μέρες της, βοηθώντας στην καθοδήγηση των συζητήσεων σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας AI και μερικές φορές διαφωνώντας με τον Altman σχετικά με τη στρατηγική. Όταν ιδρύθηκε η OpenAI το 2015, υπηρέτησε ως διευθυντής έρευνας αφού προσλήφθηκε για να ενταχθεί στην εταιρεία από τον Elon Musk. Ο Sutskever ήταν ήδη γνωστός στον τομέα για το έργο του στα νευρωνικά δίκτυα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το έργο του στο εργαστήριο Google Brain.

Ο Sutskever συγκρούστηκε με τον Altman για το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, μια τεχνολογία που εξέχοντες επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να βλάψει την ανθρωπότητα εάν αφεθεί να αναπτυχθεί χωρίς ενσωματωμένους περιορισμούς, για παράδειγμα στην παραπληροφόρηση. Πέρυσι, ο Sutskever ήταν ένα από τα πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI που συμμετείχαν στην απόλυση και επαναπρόσληψη του Altman. Λίγες μέρες αργότερα άλλαξε πορεία υπογράφοντας μία επιστολή των εργαζομένων που ζητούσε την επιστροφή του Altman και εξέφρασε τη λύπη του για τη συμμετοχή του στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου.

“Η OpenAI δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς αυτόν”, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman, σε μήνυμα προς την εταιρεία, το οποίο η εταιρεία δημοσίευσε στο ιστολόγιό της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις