Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Hertz πουλάει μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού στόλου της λόγω οικονομικών απωλειών

Ο συγκεκριμένος στόλος περιλαμβάνει και 30.000 Tesla.

Η Hertz βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σημαντικού μέρους του στόλου ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30.000 Tesla. Η απόφαση αυτή έρχεται αφού η εταιρεία αντιμετώπισε σημαντικές οικονομικές απώλειες και προκλήσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση και την απόσβεση αυτών των οχημάτων.

Το 2021, σε μια περίοδο υψηλού ενθουσιασμού για τα ηλεκτρικά οχήματα, η Hertz ανακοίνωσε σχέδια να κάνει το 20% του στόλου της ηλεκτρικό, με στόχο την αγορά 100.000 Tesla. Ωστόσο, η εταιρεία δεν πέτυχε αυτόν τον στόχο και κατέληξε με περίπου 30.000 Tesla. Τα μεταγενέστερα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ζημίας 392 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024 αλλά και 195 εκατομμύρια δολαρίων για απόσβεση οχημάτων, οφείλετο σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό κόστος συντήρησης και στην ταχεία απόσβεση των ηλεκτρικών οχημάτων του στόλου της.

Γιατί συνέβησαν αυτές οι ζημιές

Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, το οποίο βασίζεται στη συχνή ενοικίαση αυτοκινήτων, οδήγησε σε υψηλότερα χιλιόμετρα αλλά και σε μεγαλύτερη φθορά στα ηλεκτρικά οχήματα, ιδιαίτερα εκείνα που ενοικιάζονται σε οδηγούς της Uber. Αυτό αύξησε το κόστος συντήρησης και μείωσε την αξία μεταπώλησης των οχημάτων.
Άλλη αιτία ήταν και οι ευρύτερες συνθήκες της αγοράς όπως τα αυξημένα επιτόκια δανείων για την αγορά αυτοκινήτων, η έλλειψη αξιόπιστων σταθμών φόρτισης, ζητήματα που έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον του κοινού για τα ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με την απόδοση της μπαταρίας σε κρύο καιρό έχουν επηρεάσει περαιτέρω τη ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στις Η.Π.Α.
Η Hertz έχει ήδη πουλήσει περίπου 10.000 ηλεκτρικά οχήματα και σχεδιάζει να πουλήσει τα υπόλοιπα 20.000 μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο ρυθμός των πωλήσεων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με αναφορές για πτώση των πωλήσεων από 30 την εβδομάδα στις αρχές του 2024 σε περίπου 5 την εβδομάδα μέχρι τον Απρίλιο.

Επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η εμπειρία της Hertz με τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις άλλων εταιρειών ενοικίασης σχετικά με την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Το υψηλό κόστος και οι λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Hertz υπογραμμίζουν τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους στόλους ενοικίασης υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα μετατοπίσει την εστίασή της σε οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις