Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στόχος διαδηλωτών το εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία – Συγκρούσεις με την αστυνομία

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επέκταση του εργοστασίου της εταιρείας στο Γκρουνχάιντε καθώς θεωρούν ότι θα βλάψει το περιβάλλον

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την επέκταση του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla στο Γκρουνχάιντε, κοντά στο Βερολίνο, συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία όταν ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις.

Περίπου 800 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με την ομάδα Disrupt Tesla που την οργάνωσε και ισχυρίζεται ότι η επέκταση θα βλάψει το περιβάλλον.

Ένα βίντεο του πρακτορείου Reuters δείχνει δεκάδες ανθρώπους, που φορούν μπλε καπέλα και έχουν καλυμμένο το πρόσωπο, να έρχονται από μια κοντινή δασώδη περιοχή και να επιχειρούν να μπουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους εμποδίσουν, ακόμη και με τη βία. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη.

«Γιατί η αστυνομία αφήνει τους αριστερούς διαδηλωτές να φύγουν τόσο εύκολα;» έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο ιδιοκτήτης της Tesla,Ίλον Μασκ, διευκρινίζοντας ότι οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να περάσουν μέσα στο εργοστάσιο.

Το βίντεο δείχνει επίσης ιατρικό προσωπικό να βοηθά τραυματίες.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να επιστήσουμε την προσοχή στο εργοστάσιο της Tesla στο Γκρουνχάιντε, για την περιβαλλοντική καταστροφή εδώ», είπε ο εκπρόσωπος της Disrupt Tesla Όλε Μπέκερ. Η ομάδα αυτή θέλει επίσης να αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή σε άλλες χώρες, όπως στην Αργεντινή ή τη Βολιβία, από τα ορυχεία λιθίου, ενός βασικού υλικού για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

«Προστατεύουμε την ελευθερία του συναθροίζεσθαι» είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βρανδεμβούργου Μάριο Χάινεμαν «αλλά είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι επεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί», πρόσθεσε.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να μπουν στο εργοστάσιο, αλλά εμποδίστηκαν και πολλοί τέθηκαν υπό κράτηση ενώ υπάρχουν και μερικές αναφορές για τραυματισμούς.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατέστρεψαν αυτοκίνητα Tesla χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα και μπογιά σε ένα κοντό χώρο αποθήκευσης οχημάτων, ανέφερε εξάλλου ο Χάινεμαν.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο για μία ημέρα, την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις