Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο.Μποτέας (Krotos): Όλοι πλέον είναι content creators

Ο Ορφέας Μποτέας, Founder και CEO της Κrotos, βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή «Μονόκερος» με τον Γιάννη Διονάτο.

Η Krotos είναι η startup η οποια ιδρύθηκε το 2013 από τον Ορφέα Μποτέα. Ουσιαστικά αποτελεί ένα λογισμικό ήχου ειδικό στη δημιουργία ηχητικών εφέ – πράγμα πολύ χρήσιμο σε όλους τους δημιουργούς περιεχομένου-.  

Ειδικότερα, έχει χρησιμοποιηθεί σε blockbusters, όπως το Game of Thrones, οι Avengers, ο Βασιλιάς των Λιονταριών και πολλά ακόμη (βλ.βίντεο παρακάτω)

Όπως εξήγησε ο ίδιος στον Γιάννη Διονάτο: «Πάντα μου άρεσε η μουσική και η τεχνολογία. Έπαιζα μουσική, μου άρεσαν οι υπολογιστές. Οπότε, σπούδασα μουσική τεχνολογία στο ΤΕΙ Κρήτης. Γύρισα στην Αθήνα και δούλεψα κάποια χρόνια σε εταιρείες παραγωγής και διαπίστωσα ότι μου άρεσε ιδιαίτερα ο ηχητικός σχεδιασμός (sound design). Βρήκα ένα master στο Εδιμβούργο, οπότε πήγα εκεί για ένα χρόνο. Έψαχνα θέμα πτυχιακής και είχα δουλέψει ένα project που έφτιαχνα ήχους από τέρατα. Ωστόσο, βρήκα τη διαδικασία πολύ χρονοβόρα και έτσι έφτιαξα ένα λογισμικό που μπορεί να δημιουργήσει αυτούς τους ήχους σε πραγματικό χρόνο (με τη φωνή). Το έβαλα στο site μου και έτσι ξεκίνησα».

Ο κ.Μποτέας έμεινε 11 χρόνια στο Εδιμβούργο, καθώς τελικά η ιδέα της πτυχιακής του έγινε -αρχικά- προϊόν και έπειτα εταιρεία, με πρώτο επενδυτή τoν παραγωγό του γνωστού βιντεοπαιχνιδιού Grand Theft Autο.

Τι θα γινόταν αν ο Ορφέας ήταν στην Ελλάδα; 

Ο CEO της Krotos εξηγεί ότι όλη η διαδικασία θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα. Ο κ.Μποτέας αναφέρει: «Όταν τελείωσα το προϊόν, πήγα στον business advisor του Πανεπιστημίου ο οποίος μου είπε ότι μπορούν να με βοηθήσουν να φτιάξω την εταιρεία. Έπειτα έκανα τρεις μήνες πρακτική πάνω σε entrepreneurship, μετά ξεκίνησα την εταιρεία και τέλος παρακολούθησα ένα μονοετές πρόγραμμα πάνω στο business. Μέσα από αυτό, έχεις και μέντορες, κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ. Πήγαμε στην Αμερική, είδαμε τα studios και τους πελάτες από κοντά. Δε ξέρω αν θα τα είχα κάνει όλα αυτά αν ήμουν στην Ελλάδα». 

Ωστόσο, ο Founder της εταιρείας αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα – όχι μόνο για το καλό κλίμα – αλλά και προκειμένου να τηρήσει τον όρο που έθεσαν οι επενδυτές του VC Metavallon. Ποιος ήταν αυτός; Η KROTOS να έχει ένα γραφείο στην Ελλάδα.

Πού χρησιμοποιείται το KROTOS Software;

Τα προϊόντα της Krotos χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες για να δημιουργήσουν τους ήχους για τις ταινίες και τα video games (όπλα,τέρατα, αυτοκίνητα κλπ). Αφού γυριστεί η ταινία, οι editors στο post production, ανοίγουν το software και μπορούν πολύ γρήγορα και εύκολα να βάλουν τους δικούς τους ήχους.

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο CEO της startup αναφέρει: «Έχουμε χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη ειδικά στο τελευταίο προϊόν μας που είναι το  Κrotos Studio, το οποιο είναι για όλους τους content creators.Στόχος του είναι να μπορούν να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας ήχο, πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουμε τις ηχογραφήσεις και να ξαναδημιουργήσουμε καινούργιους ήχους πολύ γρήγορα».

Τέλος, ο κ.Μποτέας αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι όλοι είναι content creators. Η ποιότητα του content έχει ανέβει πάρα πολύ και πλέον μπορεί ο καθένας από το σπίτι του να παράγει πολύ υψηλής ποιότητας content».

 

Δείτε περισσότερα στη συνέντευξη:

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις