Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΚτΠ: 5 χρόνια ψηφιοποιεί τη χώρα με υψηλό βαθμό επιτυχίας και συνεργασίας με τους φορείς

Η  Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. συμπλήρωσε πέντε χρόνια λειτουργίας και σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε τα σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου, αναλαμβάνοντας τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση εκατοντάδων σημαντικών έργων προς άλλους φορείς αλλά και προς τους πολίτες. Επίσης, παρουσίασε και τα αποτελέσματα μιας σημαντικής έρευνας αξιολόγησης των έργων της εταιρείας από τους συνεργαζόμενους με αυτήν φορείς.

Από το 2019 η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προκήρυξε περισσότερους από 280 διαγωνισμούς που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ υπεγράφησαν 320 συμβάσεις υλοποιώντας εμβληματικά έργα όπως: Ψηφιακή Μέριμνα, Freedom Pass, Fuell Pass, Power Pass, Market Pass, Youth Pass, Τουρισμός για όλους, smart readiness, ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ άλλων.

Συνολικά πληρώθηκαν 2,5 δισ. ευρώ σε αναδόχους και δικαιούχους και η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 380 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας.

Ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Δημήτρης Ασκούνης, στην ομιλία του ανέφερε:

«Σήμερα, μπορούμε περήφανα να πούμε ότι η εταιρεία έχει πετύχει να βρίσκεται σε ένα άλλο, υποδειγματικό για το ελληνικό δημόσιο, επίπεδο. Σε επίπεδο υποδομών με νέες σύγχρονες και απολύτως λειτουργικές για τα στελέχη της
εγκαταστάσεις. Με νέο καταστατικό και εκσυγχρονισμό στον κανονισμό λειτουργίας, ενίσχυση του
συστήματος διαχείρισης, επάρκειας και ποιότητας και συνεχείς ενέργειες συμμόρφωσης
με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Με νέα πληροφοριακά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας για την διαχείριση εγγράφων και συμβάσεων και την αξιοποίηση νέων εργαλείων υπολογιστικού νέφους, πιστοποιήσεις ISO.
Η νέα αυτή διαδικασία βοήθησε την εταιρεία ώστε να μειωθεί έως και 86% ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση εργασιών όπως είναι η καταχώρηση στοιχείων και ο έλεγχος τους, ενώ σημαντική μείωση υπήρξε και όσον αφορά τις λανθασμένες καταχωρήσεις καθώς το ποσοστό επιτυχημένων καταχωρήσεων κινείται πλέον σε
επίπεδο άνω του 99,3%.
Ας μου επιτρέψετε όμως να πω ότι η μεγαλύτερή μας επιτυχία θεωρώ ότι είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ένα στελεχιακό δυναμικό εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, που πλέον αριθμεί περισσότερα από 260 στελέχη, εξειδικευμένα και αφοσιωμένα στο κοινό στόχο».

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, ανέφερε σχετικά:

«Επιταχύνουμε την προκήρυξη περίπου 60 έργων (ύψους 300 εκατ. ευρώ) τους επόμενους μήνες. Και βέβαια πρωταγωνιστούμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με σχεδόν 80 έργα και δράσεις 2 δισ. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με όραμα, σχεδιασμό, γνώση και ομαδικό πνεύμα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει ταβάνι. Δεν κομπορρημονούμε, αλλά προσπαθούμε».

«Σίγουρα δεν έχουν πάει όλα καλά. Υπήρξαν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και αποκλίσεις. Αλλά είμαστε αυστηροί και τολμηροί στην αυτοκριτική μας. Στην αξιολόγησή μας. Άλλωστε αυτή η διαδικασία είναι σύμφυτη με την ταυτότητα της εταιρείας μας και μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι.
Το 2019 το άγχος μας ήταν να σχεδιάσουμε, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα άλλο άγχος. Να υλοποιήσουμε. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση πλέον για την Κοινωνία της Πληροφορίας», συνέχισε ο κ. Ασθενίδης.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε στον χαιρετισμό του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Ασθενίδη και όλα τα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν, σε ρυθμούς πολύ πιο αυξημένους από τον μέσο όρο της δημόσιας διοίκησης, με πολύ υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες όπως επίσης και μεγάλη ευθύνη αξιοποίησης δημόσιου χρήματος. Χωρίς την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία όσο γίνεται περισσότερο, ώστε ο πολίτης να καταλάβει στην καθημερινότητά του, ότι αυτό το οποίο κάνουμε έχει αποτέλεσμα, έχει νόημα, έχει ουσία»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος «έκλεισε» και την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί βασικό πυλώνα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς διαθέτει πολύτιμη και πολυετή εμπειρία, όπως επίσης και αξιόλογα στελέχη. Με αίσθημα ευθύνης, εργαζόμαστε όλοι καθημερινά, βρίσκοντας λύσεις εκεί που άλλοι εντοπίζουν προβλήματα, ώστε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψη, αλλά και του ΕΣΠΑ. Με στόχο μια νέα πιο φωτεινή ψηφιακή Ελλάδα θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αξιολόγησης των έργων της ΚτΠ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 24 Απριλίου – 14 Μαϊου 2024 σε 85 φορείς όπου συνεργάζονται με την ΚτΠ και απάντησαν οι 63. Αναφερόμαστε στην ουσία σε Υπουργεία, ΝΠΙΔ, ΝΠΔ, Ανεξάρτητες Αρχές και άλλους φορείς του δημοσίου.

Τα βασικά αποτελέσματα:

  • Η συμβολή της ΚτΠ αναγνωρίζεται από τους φορείς όσον αφορά τη βελτίωση της διοικητικής τους ικανότητας (84,1%) και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (77,8%).
  • Τα έργα που υλοποιεί η ΚτΠ ταυτίζονται με τις ανάγκες των φορέων σε ποσοστό 88,1%.
  • Η συνεργασία με τα στελέχη της ΚτΠ αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 89,7%.
  • Η ενημέρωση που παρέχει η ΚτΠ στους φορείς για τα έργα κρίνεται ικανοποιητική κατά 73,6%.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις