Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ιωάννινα Tech Hub: Ένα τεχνολογικό hub με διεθνείς προδιαγραφές – Part 1

Τα Ιωάννινα συχνά χαρακτηρίζονται από διεθνή και εγχώρια μέσα ως η αναδυόμενη «Silicon Valley» της χώρας μας και όχι άδικα, αφού συνδυάζει ιδανικά τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και συνεργασίας. Το οικοσύστημα της περιοχής αποτελείται από νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνολογικά κέντρα μεγάλων - διεθνών εταιρειών, Spinoffs, εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικά κέντρα αλλά και τοπικές κοινότητες.

Τα Ιωάννινα εξελίσσονται και αναδεικνύονται σε ένα τεχνολογικό hub με διεθνείς προδιαγραφές, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα hubs της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελούν πρότυπο και βάζουν τη χώρα στο χάρτη και στο επίκεντρο των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων.

Τα Ιωάννινα συχνά χαρακτηρίζονται από διεθνή και εγχώρια μέσα ως η αναδυόμενη «Silicon Valley» της χώρας μας και όχι άδικα, αφού συνδυάζει ιδανικά τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και συνεργασίας. Το οικοσύστημα της περιοχής αποτελείται από νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνολογικά κέντρα μεγάλων – διεθνών εταιρειών, Spinoffs, εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικά κέντρα αλλά και τοπικές
κοινότητες.

Η Ήπειρος παράγει καινοτομία και αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη επιτυχία μέσα από τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, αφού η δουλειά που συντελείται έχει τραβήξει τα βλέμματα όλου του τεχνολογικού κόσμου. Στην ουσία έχει γίνει μια αντιγραφή του πετυχημένου παραδείγματος της Πάτρας όπου γύρω από το πανεπιστήμιο, τις συστάδες καινοτομίας και τα ερευνητικά κέντρα αναδύθηκε ένα τεχνολογικό οικοσύστημα ημιαγωγών το οποίο προσέλκυσε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μέσω εξαγορών. Έτσι, έχουμε φτάσει σήμερα εταιρείες-κολοσσοί, όπως οι Applied Material, Ansys, Renesas να έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα, οι οποίες υποστηρίζουν τους παγκόσμιους πελάτες τους με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για το τοπικό οικοσύστημα και την Ελλάδα.

Τα κέντρα υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των Ιωαννίνων

Περιφέρεια Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έχει αναλάβει πολλές δράσεις υποστήριξης της έρευνας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην περιοχή ενώ σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και ένα νέο πάρκο – ζώνη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής ανάθεσης. Ετοιμάζεται επίσης και μια Δομή υποστήριξης του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στην περιφέρεια, με το μνημόνιο συνεργασίας να υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αννα Μπατιστάτου, παρουσία του διευθυντή Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ, Σάββα Χριστοφορίδη.

Στόχος της Δομής είναι η υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας της Ηπείρου, καθώς και η μεταξύ τους διασύνδεση. Ειδικότερα, η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στοχεύει στην μεταφορά τεχνολογίας και την αξιοποίηση της νέας γνώσης στην ανάπτυξη της έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΙΤΕ-ΙΒΕ, και την αξιοποίησή τους από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Ε.ΤΕ.Π.Η.) ιδρύθηκε το 1999 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου. Από το 2003 τη λειτουργία του Πάρκου έχει αναλάβει η Εταιρεία Διαχείρισης Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου Α.Ε και αποστολή είναι να αποτελέσει τον κύριο φορέα στήριξης για την εισαγωγή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Το Ε.ΤΕ.Π.Η. αποσκοπεί επίσης να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων και για τις τέσσερις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, όπου μικρές αλλά δυναμικά ανερχόμενες επιχειρήσεις έχουν σκοπό την προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1970, ενώ τμήματά του είχαν αρχίσει να λειτουργούν από το 1964 ως παραρτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο που ιδρύθηκε ήταν το τμήμα της Φιλοσοφικής στις 8 Μαΐου 1964. Συχνά αναλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων που καινοτομούν στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών και οι απόφοιτοί του, ειδικά της σχολής Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αλλά και Πληροφορικής, είναι περιζήτητοι στις εταιρείες που λειτουργούν
στην περιοχή.

Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας

Πρόκειται για μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία με ιδρυτές τον Τάσο Κούτλα και τον Γιάννη Παπαδημητρίου με πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη και επέκταση του οικοσυστήματος καινοτομίας των Ιωαννίνων.

Βασικές πρωτοβουλίες του Κόμβου περιλαμβάνουν:

C.Ioannina Community: Είναι μια κοινότητα που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και αποτελείται κυρίως από άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως από τα Ιωάννινα σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από περίπου 25 άτομα ενώ την ευρύτερη κοινότητα αποτελούν περίπου 150 με 200 άτομα.

C.Ioannina Co-Working: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεότευκτο co-working space στο κέντρο των Ιωαννίνων.

TechFuse: Ένα πολύπλευρο συνέδριο που συνδυάζει πολιτισμό, τεχνολογία και καινοτομία και το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο στα Ιωάννινα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #49

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις