Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Maritime: Η «γαλάζια» επανάσταση: Όταν η καινοτομία κάνει καλό στους ωκεανούς μας – Part 2

Σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές Startups «γαλάζιας» οικονομίας που κάνουν καλό στον πλανήτη

Του Θανάση Λασκούδη

Οι ωκεανοί, που αγκαλιάζουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας, αποτελούν μια απέραντη πηγή δυνατοτήτων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία. Αναγνωρίζοντας αυτή την ευκαιρία, ένα κύμα καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα, οδηγώντας την επανάσταση της «γαλάζιας» οικονομίας. Αυτές οι πρωτοπόρες εταιρείες αξιοποιούν την αιχμή της τεχνολογίας και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν πιεστικές προκλήσεις και να διαμορφώσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς μας και όχι τόσο για το καθαυτό ναυτιλιακό οικοσύστημα, κάτι που κάνουν οι Maritime Tech Startups.

Ως γνωστόν, για να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει όπως πρέπει ένα οικοσύστημα καινοτομίας με επίκεντρο τις Startups θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες απ’ όλους τους stakeholders και τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραδοσιακών παικτών του χώρου.

Προγράμματα επιτάχυνσης, όπως για παράδειγμα το ολλανδικό PortXL, που παρουσιάζουμε στην επόμενη ενότητα, αλλά και το Blue Value από την Oceano Azul στη Λισσαβώνα, μαζί με πρωτοβουλίες όπως το Ναυτιλιακό Φόρουμ της Μάλτας και το BlueTechPort στη Βαρκελώνη, προωθούν ενεργά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στη «γαλάζια» οικονομία. Αυτές οι πρωτοβουλίες παρέχουν πόρους, καθοδήγηση και χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ προσελκύουν ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιτυχία τους.

Με σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτή των 50 εκατομμυρίων ευρώ του BlueTechPort στη Βαρκελώνη, τα συγκεκριμένα προγράμματα αναμένεται να προωθήσουν την ανάπτυξη της «γαλάζιας» οικονομίας, ενισχύοντας την οικονομική ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Από τη διαχείριση δεδομένων των ωκεανών έως τα πρωτοποριακά έργα απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα και την ανάπτυξη λύσεων καθαρής ενέργειας και αφαλάτωσης με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ώθησης για τη λεγόμενη θετική αλλαγή.

Σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές Startups «γαλάζιας» οικονομίας που κάνουν καλό στον πλανήτη!

Blue Ocean Seismic Services: Startup που ιδρύθηκε το 2019 στο Φάρνμπορο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέπτυξε υποθαλάσσιους κόμβους χαμηλού αντίκτυπου για τη λήψη δεδομένων απεικόνισης υψηλής ποιότητας (OBS) από τον πυθμένα του ωκεανού.

Αυτή η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), των αιολικών πάρκων θαλάσσης και των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα, το κόστος, το χρόνο και τους κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με την υποθαλάσσια εξερεύνηση. Το σύστημα, σχολαστικά σχεδιασμένο, είναι κλιμακωτό και αρθρωτό, επιτρέποντας την ταχεία και εύκολη μετακίνηση σε τοποθεσίες παγκοσμίως.

Origin by Ocean: Ιδρύθηκε το 2019 στο Εσπoύ της Φινλανδίας. Αυτή η εταιρεία αντιμετωπίζει το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα του ευτροφισμού στους ωκεανούς, επιλύοντας το ζήτημα των εισβολικών φυκιών.

Μέσω ενός καινοτόμου βιοδιυλιστηρίου που έχουν αναπτύξει, μετατρέπουν τα φύκια σε απομονωμένες ειδικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογές στις βιομηχανίες τροφίμων, ζωοτροφών, φαρμάκων και καλλυντικών. Με αυτή τη διαδικασία, η Origin by Ocean έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει την υπερανάπτυξη των φυκιών και να τα μετατρέψει σε οικολογικά, λειτουργικά και βιώσιμα συστατικά για καθημερινά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, επιδόρπια, αναψυκτικά ακόμα και μπίρες.

Στην πρωτοπορία της προστασίας των ωκεανών από τα πλαστικά, βρίσκεται η CleanHub. Με έδρα το Βερολίνο, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2020, ενδυναμώνει μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν άμεση δράση.

Δημιουργούν συστήματα συλλογής απορριμμάτων σε παράκτιες περιοχές, αποτρέποντας τα πλαστικά απόβλητα να φτάσουν στον ωκεανό και δημιουργώντας χιλιάδες κόμβους διαχείρισης απορριμμάτων παγκοσμίως. Μέσω αυτών, προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητες. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή CleanHub, παρακολουθούν μεθοδικά όλα τα ανακτημένα πλαστικά και διασφαλίζουν την επεξεργασία τους με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Wind Catching Systems: Ιδρύθηκε το 2017 με έδρα το Lysaker της Νορβηγίας και είναι μια εταιρεία ενέργειας που αξιοποιεί τη δυναμική των πλωτών ανεμογεννητριών ως μιας αξιόπιστης και οικονομικά βιώσιμης πηγής ενέργειας.

Μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας ανεμογεννητριών με πολλαπλούς ρότορες, οι φορείς εκμετάλλευσης και ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό σε ανταγωνιστικό κόστος, εξαλείφοντας την ανάγκη για επιδοτήσεις. Αυτή η επαναστατική τεχνολογία όχι μόνο μειώνει την απαιτούμενη θαλάσσια έκταση, αλλά αυξάνει επίσης την αποδοτικότητα, με μόλις πέντε από αυτές τις πλωτές μονάδες να παράγουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με 25 συμβατικές ανεμογεννήτριες. Αυτό καθιστά τις πλωτές ανεμογεννήτριες μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και βιώσιμη εναλλακτική πηγή ενέργειας.

EVOVE: Mε έδρα το Daresbury του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αναπτύξει καινοτόμο τεχνολογία για τη βελτίωση των διαδικασιών αφαλάτωσης.

Εξάγοντας πολύτιμους κρυστάλλους από το θαλασσινό νερό και αυξάνοντας την ανάκτηση νερού, η EVOVE καθιστά την αφαλάτωση πιο αποδοτική, ενώ παράλληλα μειώνει τα απόβλητα και προστατεύει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με τις πρωτοποριακές της λύσεις, από την ίδρυσή της το 2015, η EVOVE στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα στη βιομηχανία της αφαλάτωσης και να ανοίξει το δρόμο για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού σε παγκόσμια κλίμακα.

True Ocean: Iδρύθηκε το 2019 στο Κίελο της Γερμανίας και έχει αναδειχθεί σε κορυφαία θαλάσσια πλατφόρμα δεδομένων, που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για διαχείριση δεδομένων, έξυπνη ανάλυση και κλιμακούμενη επεξεργασία, ειδικά σχεδιασμένες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το πακέτο υπηρεσιών που παρέχει η True Ocean δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς να ξεκλειδώσουν την πραγματική αξία των θαλάσσιων δεδομένων, διευκολύνοντας την ενημερωμένη λήψη αποφάσεων, τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Η καινοτόμος προσέγγιση της True Ocean θέτει νέα σημεία αναφοράς για απλοποιημένο, ασφαλή και έξυπνο χειρισμό δεδομένων θαλάσσιων αισθητήρων, καθιστώντας την ένα ανεκτίμητο εργαλείο για μεγάλης κλίμακας έργα σε θαλάσσιες και υπεράκτιες επιχειρήσεις εντός της «γαλάζιας» οικονομίας.

Inclita Seaweed Solutions: Ιδρύθηκε το 2018 στη Matosinhos της Πορτογαλίας και ασχολείται με την αειφόρο ανάπτυξη, παραγωγή, αξιοποίηση και εμπορία λειτουργικών εκχυλισμάτων φυκιών. Τα εξατομικευμένα προϊόντα της ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις πελατών στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, διατροφικών συμπληρωμάτων, φροντίδας ζώων συντροφιάς και καλλυντικών. Αξιοποιώντας τη δυναμική των φυκιών, που αποτελούν μια εξαιρετική φυσική πηγή ποικίλων βιοδραστικών ενώσεων, η Inclita συμβάλλει στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και της συνολικής ευεξίας τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα κατοικίδια ζώα.

Tide Ocean: Ιδρύθηκε το 2019 στη Βασιλεία της Ελβετίας και εστιάζει στην προσθήκη αξίας στα απορρίμματα και στον μετασχηματισμό του 100% των πλαστικών που προορίζονται για τον ωκεανό σε ασφαλή και χρήσιμα προϊόντα. Μέσω συνεργασιών, συλλέγουν πλαστικά απορρίμματα από τον ωκεανό και παράγουν ευέλικτα κοκκώδη υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα βιώσιμα προϊόντα, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης.

REEFY: Ξεκίνησε το 2019 και με έδρα την Ολλανδία επικεντρώνεται στη δημιουργία υποθαλάσσιων δομών με διαρθρωτικά στοιχεία. Αυτές οι δομές μπορούν να συναρμολογηθούν σε απεριόριστο αριθμό διαμορφώσεων για να σχηματίσουν έναν σταθερό τεχνητό ύφαλο και να παρέχουν την πολυπλοκότητα του φυσικού βιότοπου που απαιτείται για την προστασία των ψαριών και των ασπόνδυλων. Διευκολύνοντας την ανάκαμψη της θαλάσσιας ζωής σε συνεργασία αρμονικά με τη φύση, αυτές οι κατασκευές μειώνουν αποτελεσματικά τη διάβρωση και τις πλημμύρες κατά μήκος των ακτών, διασπώντας την ενέργεια των κυμάτων. Η συγκεκριμένη ευέλικτη λύση δεν παρέχει μόνο περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά δημιουργεί και πολλαπλά οικονομικά πλεονεκτήματα για τις γειτονικές κοινότητες και επιχειρήσεις.


Αφαλάτωση με μηδενικές εκπομπές άνθρακα!

H Ocean Oasis, που ιδρύθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας το 2020, είναι μια εταιρεία αφαλάτωσης που χρησιμοποιεί την ενέργεια των κυμάτων για να αναπτύξει μια βιώσιμη μέθοδο παραγωγής γλυκού νερού. Η φιλική προς το περιβάλλον πλατφόρμα αφαλάτωσης που λειτουργεί με την ενέργεια των κυμάτων παραδίδει γλυκό νερό στην ακτή με ευέλικτο και αποδοτικό τρόπο, χωρίς εκπομπές ρύπων. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Νορβηγίας στα υπεράκτια έργα, η Ocean Oasis προσφέρει μια ανταγωνιστική λύση για την παροχή αφαλατωμένου νερού όπου χρειάζεται με χρήση ελάχιστης ενέργειας και χωρίς κοστοβόρες υποδομές.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #49

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις