Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Creandum έχει συγκεντρώσει το έβδομο ταμείο της ύψους 500 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων τεχνολογίας στην Ευρώπη

Το VC, το οποίο έχει γραφεία στη Στοκχόλμη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο, λέει ότι μία στις έξι από τις επενδύσεις της σε πρώιμο στάδιο έχουν μετατραπεί σε μονόκερους.

Η σουηδική εταιρεία VC Creandum, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Spotify και της Klarna, συγκέντρωσε 500 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει εκκολαπτόμενες ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας. Πρόσφατα συμμετείχε στον αρχικό γύρο ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων για τη γαλλική startup τεχνητής νοημοσύνης H, σε γύρο χρηματοδότησης Series Α ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων για τη γερμανική εταιρεία SaaS Codesphere και στη σειρά Α ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων για την ισπανική fintech Embat.

Στόχος του VC είναι να πραγματοποιήσει 35-40 επενδύσεις στα στάδια seed και Series A σε όλους τους τομείς τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Το υπερκαλυφθέν κεφάλαιο αντλήθηκε σε 12 εβδομάδες και υποστηρίζεται από 30 παγκόσμιους LP, με περισσότερο από το ήμισυ του κεφαλαίου να προέρχεται από επενδυτές των ΗΠΑ.

Το ταμείο έρχεται σε μια δυνητικά οριακή στιγμή για επενδύσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη. Μετά από μια διετή περίοδο ξηρασίας κεφαλαίου στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ο κλάδος δείχνει σημάδια επιστροφής.

Το VC, το οποίο έχει γραφεία στη Στοκχόλμη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο, λέει ότι μία στις έξι από τις επενδύσεις της σε πρώιμο στάδιο έχουν μετατραπεί σε μονόκερους.

Σε δήλωσή της, η Creandum ανέφερε ότι το κλείσιμο του τελευταίου της ταμείου καταδεικνύει έντονο ενδιαφέρον από τους κορυφαίους επενδυτές στον κόσμο για την ευρωπαϊκή τεχνολογία, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια. Σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου της χρηματοδότησης για startups παγκοσμίως πηγαίνει σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις και η Ευρώπη φιλοξενεί περισσότερους από 500 μονόκερους σε 65 πόλεις και 25 χώρες.

Ενώ οι επενδύσεις των VC παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τα υψηλά του 2021, η Creandum τόνισε ότι το κλείσιμο του τελευταίου της ταμείου υπογραμμίζει μια ισχυρή όρεξη από κορυφαίους επενδυτές για έκθεση στην ευρωπαϊκή τεχνολογία, ειδικά στα αρχικά στάδια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις