Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

La French Tech Athens: Όταν η αθλητική μαχητικότητα συναντά την επιχειρηματική επιτυχία

Η σύνδεση μεταξύ αθλητισμού και tech επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωση της La French Tech Athens με τίτλο «Breaking Records/ Building Ventures»

Ο αθλητισμός και η επιχειρηματικότητα μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι, όμως μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εκρηκτικά» επίπεδα επιτυχίας. Οι αθλητές έχουν ένα μοναδικό skillset, το οποίο εάν αξιοποιηθεί κατάλληλα θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες για οποιαδήποτε επιχείρηση. Από την άλλη, οι νέες τεχνολογίες, όπως το AI έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή των αγώνων.

Αυτό λοιπόν το «πάντρεμα» μεταξύ αθλητισμού και tech επιχειρηματικότητας επιχειρήθηκε στην εκδήλωση της La French Tech Athens με τίτλο «Breaking Records/ Building Ventures», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 18/06 στις εγκαταστάσεις της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων (Θ.Ε.Α.) του ΕΒΕΑ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επιτυχημένες Startups από τον χώρο της αθλητικής τεχνολογίας αλλά και διάσημοι αθλητές, όπως ο Moustapha Fall, μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και της Εθνικής Γαλλίας, η Τατιάνα Γκουζίν, πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, παραολυμπιονίκης στο boccia και Γεωργία Χαλατσογίαννη, ποδοσφαιρίστρια του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδας.

Όπως επισήμανε ο Τεό Αλμπανίδης, μέλος του ΔΣ της La French Tech Athens: «Τη χρονιά που οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες διοργανώνονται στο Παρίσι, ήταν σημαντικό για εμάς να διοργανώσουμε μια εκδήλωση που αναδεικνύει τα κοινά μεταξύ δύο φαινομενικά ασύνδετων χώρων, της τεχνολογίας και του αθλητισμού. Θέλαμε επίσης να επισημάνουμε τις σημαντικές ευκαιρίες για τεχνολογική καινοτομία στον χώρο του sports tech, όσο και να δούμε πώς αξιοποιούνται αθλητές σε τεχνολογικές επιχειρήσεις ως επιχειρηματίες, επενδυτές, σύμβουλοι και στελέχη».

Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν sports tech Startups όπως η MyTeam, η Workearly, η Run4More και η KInvent. Η θεματολογία επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επιφέρει η ανάλυση δεδομένων, του big data και της τεχνητής νοημοσύνης στο sports tech. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν το πως οι λύσεις που προσφέρουν μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη των αθλητών και παράλληλα να οδηγήσουν στην συνολική αναβάθμιση του αθλήματος που αγωνίζονται. Παράλληλα, συζήτησαν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναπτύσσονται σε επίπεδο παροχής λύσεων σε αθλητικούς συλλόγους, την παρακολούθηση των αποδόσεων των αθλητών, ακόμα και τη χρήση δεδομένων για εκπαίδευση και reskilling του εργατικού δυναμικού.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ τον λόγο πήραν οι αθλητές, οι οποίοι εξιστόρησαν το προσωπικό τους «ταξίδι». Πιο συγκεκριμένα, μίλησαν για τις προκλήσεις του πρωταθλητισμού, τους τρόπους με τους οποίους έχουν ανταπεξέλθει σε αντιξοότητες και δυσκολίες, τις προσδοκίες τους για το μέλλον μετά την ολοκλήρωση της καριέρας τους, καθώς και την ενασχόλησή τους με το χώρο της τεχνολογίας από διαφορετικού ρόλους.

Σε ερώτηση για το εάν το πως μπορούν οι αθλητές να συνεισφέρουν σε ένα εταιρικό περιβάλλον, ο Γρηγόριος Πολυχρονίδης δήλωσε ότι: « Σίγουρα θα μπορούσα να συνεισφέρω σε εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες και λύσεις για άτομα με αναπηρία, καθώς και εγώ γεννήθηκα με αναπηρία, οπότε η εμπειρία μου ξεκινάει από την πρώτη κιόλας μέρα. Έχω στο νου μου τουλάχιστον 10 προϊόντα που δεν βρίσκονται σήμερα στην αγορά και θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Από την άλλη, θα μπορούσα να συνεισφέρω γενικά σε εταιρείες που προάγουν ζητήματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας, είτε αυτά αφορούν τις πόλεις, είτε οποιονδήποτε άλλο τομέα».

Δίνοντας την δική της οπτική επί του θέματος η Τατιάνα Γκουζίν ανέφερε πως « Θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε κάποια εταιρική θέση, καθώς έχω μάθει να εργάζομαι σκληρά, αλλά θέλω να πω το εξής: Οι περισσότεροι αθλητές τελειώνουν την καριέρα τους γύρω στα 30 με 35. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν έχουν εμπειρία σε κάποιον άλλο τομέα. Οι περισσότερες εταιρείες θέτουν την εμπειρία ως σημαντικό παράγοντα για να προχωρήσουν σε μια πρόσληψη. Εάν οι εταιρείες θέλουν να εντάξουν αθλητές στο δυναμικό τους θα πρέπει να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για εμάς για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε την εταιρεία. Εμάς τους αθλητές καμιά φορά μας “φοβίζει” το εταιρικό περιβάλλον, καθώς δεν κάτι με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Νομίζω ότι οι εταιρείες μας χρειάζονται, αλλά πρέπει να δημιουργήσουν και τις κατάλληλες συνθήκες για να μας γνωρίσουν και να μας εκπαιδεύσουν. Για να μπορέσουμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο να ενταχθούμε σε ένα εταιρικό περιβάλλον, καθώς δεν γνωρίζουμε πως να φτάσουμε εκεί».

Από την πλευρά της η Γεωργία Χαλατσογιάννη είπε ότι: «Εγώ θα ήθελα να εστιάσω στο κομμάτι της προσβασιμότητας που μπορεί να υπάρχει στις νέες τεχνολογίες γιατί αυτές θα υπάρχουν σίγουρα. Το θέμα είναι όλες οι ομάδες είτε είναι ερασιτεχνικές είτε επαγγελματικές να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες και οι αθλητές να νιώθουν ότι έχουν δίπλα τους αυτές τις εταιρείες, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη συνολική αναβάθμιση του αθλήματος. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι το χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάποιο ανώτερο επίπεδο».

Όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης, αρκετές εταιρείες και οργανισμοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα κοινό μονοπάτι για εκείνες και τους αθλητές, καθώς αναγνωρίζουν την πρόσθετη αξία που προσφέρουν οι μοναδικές τους δεξιότητες. Σχετικά λοιπόν με τον εάν οι αθλητές θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, ο Moustapha Fall, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει ήδη επενδύσει σε Startups, κυρίως crypto, είπε ότι: « Οι αθλητές θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο συνήθως μεταβαίνουν σε αυτόν τον κόσμο αρκετά αργά στη ζωή τους. Γι’ αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες. Όμως σίγουρα οι αθλητές θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι».

Κλείνοντας, η Μυρτώ Παπαθάνου, μέλος του ΔΣ της La French Tech Athens επισήμανε: «Τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι επαγγελματίες αθλητές ανταγωνίζονται σε ανώτατο επίπεδο και υπάρχουν σημαντικοί παραλληλισμοί στις δεξιότητες και τα στοιχεία που οι «πρωταγωνιστές» πρέπει να κατέχουν προκειμένου να καταφέρουν να ξεχωρίσουν. Αναφέρομαι στην επιμονή, την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα, την εμμονή στο αποτέλεσμα και φυσικά τη διαχείριση της επιτυχίας με ταπεινότητα και της αποτυχίας με αυτοσυμπόνοια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Lamda Development, της Bornn, της Menarini Group και της White&Purple events, με συνδιοργανωτές την Business France, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Elevate Greece και χορηγό επικοινωνίας το startupper.gr.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις