Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΒΑΞ- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέα σύμβαση 42,9 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό σταθμό 125MW στη Μεγαλόπολη

Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στις θέσεις Καταρραχιά και Τριπόταμο του δήμου Μεγαλόπολης

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ υπέγραψε συμφωνία ύψους 42,9 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για φωτοβολταϊκό σταθμό 125MW στη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στις θέσεις Καταρραχιά και Τριπόταμο του δήμου Μεγαλόπολης. Το νέο έργο περιλαμβάνει σύνδεση σε υφιστάμενο υπαίθριου τύπου υποσταθμό (Υ/Σ) 33/150kV και επέκταση αυτού με μία νέα πύλη.

Η νέα συμφωνία αποτυπώνει την ισχυρή παρουσία της ΑΒΑΞ σε μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την πολύ καλή συνεργασία της με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επιτυχημένη ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού σταθμού Αγίου Χριστοφόρου δήμου Εορδαίας με ονομαστική ισχύ 64,983MW.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα του 2023, σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατέγραψε επαναλαμβανόμενα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και μερισμάτων) 1,5 δισ. ευρώ, με τον όμιλο να πραγματοποιεί παράλληλα επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ.

«Αλλάζουμε σχεδόν τα πάντα στη ΔΕΗ, η αλλαγή πορείας για τον όμιλό είναι πλέον εμφανής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στάσσης και πρόσθεσε πως «το 2024 εξελίσσεται δυναμικά». Ο Γ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την Metlen για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΔΕΗ αποκτά έργα ΑΠΕ, εκτός από τη Ρουμανία και σε τρεις νέες χώρες, Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία.

Παράλληλα, για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH (οπτικών ινών) ανέφερε ότι στόχος είναι τα καλώδια οπτικών ινών το 2025 να φτάσουν σε πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά και μακροπρόθεσμα να καλύψουν 3 εκατ. νοικοκυριά.

Για την οικονομική πορεία του ομίλου στο 2024 ο Γ. Στάσσης ανέφερε ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και αυτό είναι «κάτι που μας επέτρεψε να αναβαθμίσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 1,8 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό), όπως και τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. Από τη Γ.Δ. εγκρίθηκε επίσης η απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου χονδρικής της ΔΕΗ Α.Ε. με εισφορά του στη θυγατρική ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες, όπως και τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις