Momenta: Ο κινεζικός «εγκέφαλος» της Toyota μπαίνει στο Χρηματιστήριο και φέρνει Robotaxis στο Μόναχο

Το επενδυτικό "brain trust" με Mercedes-Benz, BlackRock και Boyu Capital, το 82% αύξησης εσόδων παρά τις ζημιές των 508 εκατ. δολαρίων με το παράθυρο συνεργασίας με την Uber για αυτόνομα ταξί στην Ευρώπη

Βαγγέλης Γραικόπουλος
3'

Το πράσινο φως για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές (IPOs) της χρονιάς στον κλάδο του Smart Mobility άναψε στο Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική Momenta Global, κορυφαία εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης, ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία εισαγωγής της, επιδιώκοντας να αντλήσει έως και 5,89 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 751,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το επίσημο ενημερωτικό δελτίο, η εταιρεία διαθέτει 19,9 εκατομμύρια μετοχές στα 295,60 δολ. Χονγκ Κονγκ, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο ταμπλό να έχει «κλειδώσει» για τις 8 Ιουλίου.

Το IPO της Momenta σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή των κινεζικών Deep Tech εταιρειών στις δημόσιες αγορές, υποστηριζόμενη από την τεράστια «δίψα» των επενδυτών για assets που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους ημιαγωγούς σε μια περίοδο που το Πεκίνο πριμοδοτεί στρατηγικά την εγχώρια τεχνολογία εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Το “Brain Trust” των Cornerstone Investors

Το κύρος του γύρου υπογράφεται από τη λίστα των λεγόμενων Cornerstone Investors (θεσμικοί επενδυτές που δεσμεύονται να αγοράσουν μετοχές πριν τη δημόσια εγγραφή). Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Mercedes-Benz, υφιστάμενος στρατηγικός μέτοχος της Momenta, μαζί με τα funds της BlackRock και την κινεζική Boyu Capital.

Στο σχήμα συμμετέχουν επίσης κολοσσοί όπως οι GIC, Fidelity International, Oaktree και Franklin Templeton. Το 60% των αντληθέντων κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), με έμφαση στην αγορά υπολογιστικής ισχύος AI και αποθηκευτικών χώρων, ενώ το 20% θα χρηματοδοτήσει την εμπορική επέκταση των Robotaxis.

Το “soft-power” μοντέλο της Momenta

Η Momenta ιδρύθηκε το 2016 από τον πρώην ερευνητή της Microsoft, Cao Xudong, επιλέγοντας ένα ρεαλιστικό, B2B μοντέλο στο οποίο δεν φτιάχνει δικά της αυτοκίνητα, αλλά πουλάει το «νευρικό σύστημα» αυτόνομης οδήγησης (ADAS) στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Έως τα τέλη του 2025, περισσότερα από 680.000 οχήματα παγκοσμίως «έτρεχαν» με το λογισμικό της. Το πελατολόγιό της διαβάζεται ως το Hall of Fame της αυτοκίνησης: Toyota, Mercedes-Benz, General Motors, Audi, SAIC και BYD.

Άλμα εσόδων 82% και Robotaxis στο Μόναχο

Η ακτινογραφία των οικονομικών της καταδεικνύει το κλασικό προφίλ μιας επιθετικής scale-up. Το 2025 τα έσοδά της εκτοξεύθηκαν κατά 82,1%, φτάνοντας τα 2,41 δισ. γιουάν. Ωστόσο, οι βαρύτατες επενδύσεις διεύρυναν τις καθαρές ζημιές της στα 3,46 δισ. γιουάν (508,9 εκατ. δολάρια).

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας αφορά την πλήρως αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4 (Level 4 – οχήματα χωρίς ανάγκη οδηγού). Η Momenta βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Uber, ενώ σχεδιάζει να λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες Robotaxi στο Άμπου Ντάμπι και στο Μόναχο μέσα στη χρονιά, βάζοντας πλώρη για την άμεση αμφισβήτηση της Waymo και της Tesla επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο